Berta Sándor

Máris elfogytak az első Surface-szállítmányok

A Microsoft teljesítette az első Surface-előrendeléseket, azonban a felhasználóknak jelentős részének várnia kell a készülékére. A tengerentúli óriáscég aligha számított ekkora rohamra.

Bár hivatalosan csak október 26-tól lehet megvásárolni a Surface táblagépeket, azonban néhány napja már le lehetett adni előrendeléseket az eszközre. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel és ennek köszönhető, hogy számos országban már elfogytak az első szállítmányok. Voltak, akik csak a tábla PC-t kapták meg, annak ellenére, hogy a billentyűzetet is tartalmazó védőfóliával, a Touch Cover kiegészítővel rendelték meg.

Franciaországban minimum 1-2 hetet kell várniuk a vásárlóknak, a hiány gyakorlatilag az összes modellt érinti. Hasonló a helyzet Németországban is, ahol szintén legalább 1-2 hét az átfutási idő. Nagy-Britanniában csak a 32 gigabájtos változatok fogytak el, itt a várakozási idő minimum 2 hét. A 64 gigabájtos modell gond nélkül megvehető. A Microsoft egyelőre nem közölt hivatalos eladási adatokat a Surface kapcsán, így egyelőre kérdéses, hogy azért alakult ki hiány a készülékből, mert a vártnál magasabb a kereslet, vagy a társaság eleve kevés táblát készített el.


Néhány amerikai IT-portál egyébként bepillantást nyerhetett annak a részlegnek a munkájába, ahol a Microsoft táblagépe megszületett. A lehetőséget az Ars Technica, a The Verge és az Engadget munkatársainak ajánlotta fel a cég, s természetesen ők éltek is vele. A júniusban bemutatott Surface tervei és végül maga a készülék is az úgynevezett Studio B-ben született meg. Az erősen biztosított részlegben Steven Sinofsky, a Microsoft Windows és Windows Live üzletágának elnöke, valamint Panos Panay, a Surface főfejlesztője volt az útikalauz.


Sinofsky elmondta, hogy a tábla PC tervezése már 2009 nyarán, vagyis jóval az iPad megjelenése előtt elkezdődött. A dátum nem véletlen: akkor készült el ugyanis a Windows 7. A Microsoft már akkor is tisztában volt azzal, hogy szüksége lesz egy saját táblára ahhoz, hogy az érintésvezérlésre optimalizált új operációs rendszere sikeres lehessen. A Surface fejlesztése közben több mint 300 prototípust építettek, amelyek mind a minőséget, mind a felszereltséget és az építési módot tekintve különböztek egymástól. Eleinte csak a ragasztók által összetartott műanyag prototípusok voltak, amiket belső prezentációkhoz használtak, majd később az egyes részletek kidolgozása miatt újabb és újabb prototípusokat készítettek.

A gyártási folyamathoz többek között 3D nyomtatókat és más berendezéseket is beszereztek. Ilyen eszközöket használnak most is a Surface kínai sorozatgyártásánál. A készülék megalkotását a legapróbb részletekig átgondolták. A cél az volt, hogy a Windows 8-hoz használható legjobb hardvert alkossák meg. 200 alkatrészt a részleg fejlesztett ki.


Eredetileg 10,1 collos kijelzőt akartak beépíteni, mivel ezek viszonylag olcsók és nagyobb mennyiségben is elérhetők voltak, ugyanakkor később kiderült, hogy ez túl kicsi lenne, mert a felbontás nem lenne optimális a multitasking kezeléshez Ezután gondolkoztak el azon, hogy 11,1 collos kijelzőt használjanak, az viszont túl nagynak bizonyult, ezt követően döntöttek végül az arany középutat jelentő, 1366 x 768 képpontos felbontású 10,6 collos képernyő mellett, hiszen figyelembe kellett venniük a fogyasztás alacsonyabban tartását is. Sinofsky ennek ellenére biztos abban, hogy a Surface jobb képminőséggel rendelkezik, mint az iPad, legalábbis azzal egyenrangúnak tartja.

A Touch Cover mindössze 3 mm vékony és az első tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszabb szöveg begépelésénél is kényelmes marad. Az alsó részén elhelyezett mágneseket úgy alakították ki, hogy elég erősek legyenek a teljes táblagép megtartásához. Mint ismeretes, az amerikai vállalat június közepén mutatta be a táblagépet, amelynek a különböző változatai 10,6 hüvelykes ClearType Full HD kijelzővel érkeznek, ugyanakkor eltérő fizikai mérettel, súllyal és hardverrel rendelkeznek. Néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy a Surface 32 gigabájtos modelljét 599, a 64 gigabájtosat pedig 699 dollárért lehet megvásárolni. Az árak tartalmazzák a Touch Cover nevű kiegészítőt is, mely védi a kijelzőt, egyben billentyűzet is. A Touch Cover nélküli 32 gigabájtos Surface 499 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #23
  Ma már ne igyál többet...
 • Vol Jin #22
  Ezt te hol olvastad tőlem? Még nem is volt tabletpiac, amikor az MS összerakta tabletjeit.
 • lammaer #21
  Jó, ilyen alapon akkor a mostani mobiltelefonokat is lehetne a C64hez hasonlítani, meg a szekeret a ferrarihoz, a hőlégballont meg az ürsiklóhoz.
 • Major #20
  Ki kell vezetni a Win7-et a táblapiacról?
 • Vol Jin #19
  Hú, lehet, hogy ezt benéztem és Texas Instrumens chip volt a 6500-ás, ami a 6501-es elődje.
 • Vol Jin #18
  Pedig jogos a hasonlat. Csináld meg kicsiben, kicsit alacsonyabb teljesítménnyel a számítógépet. Csak gondolj bele, hogy mi volt a számítógép a hobbiszámítógépek előtt. Egy nagy szekrény. A Commodore előbb lépett a piacra, mint az IBM a PC-vel.
  A VIC meg a PET az a 70-es évek vége. Az IBM PC meg 1981. A C64 meg 1982, de az nem az első típus volt.

  Az IT ismeretekhez az IT történelme is hozzátartozik.
 • Vol Jin #17
  A Win8 miatt nem dobták előbb piacra. A Win7-et előbb ki kellett vezetni. Ha nincs Vista bukta, amit Win7-el orvosoltak, lehet hogy korábban piacra dobják. A Windows XP TE (Tablet Edition) ismerős? Úgy 10 éve az intel erőltette a tablet platformot, és ahhoz adta ki az MS WinXP TE-t.
 • Vol Jin #16
  Abban is az volt, mert a 6501 egy Zilog áttervezése volt. Egy módosított Zilog.
 • Vol Jin #15
  Elsőszériásról beszélek. Az első iphone, az első ipad, az első airbook, az első macmini. Ha a gyártott készlet elég is, egy kis logisztikai csepegtetés elhiteti azokkal, akik nem szándékoztak vásárolni, hogy biztos jó, ha ekkora a tumultus érte. Majd ezt veszek a kisunokámnak, ha ennyi embernek kell, az unokámmal sem fogok mellé, és örülni fog neki. Hirtelen publicitást kap, arról fognak cikkezni, stb.

  Ugye érzed a különbséget a hegyekben áll raktáron és a hű elkapkodják között. Ebben a konkrét cikkben sincs konkrét számadat, csak az, hogy viszik, mint a cukrot.
 • DontKillMe #14
  elfogyott mind a 6 darab?:)). Érdekes, hogy a legtöbb - ennél komolyabb helyen - olvasható cikkekben az szerepel, hogy a kutyának sem kell ez a szar. Főleg nem ilyen drágán.