23
  • Vol Jin
    #23
    Ma már ne igyál többet...
  • Vol Jin
    #22
    Ezt te hol olvastad tőlem? Még nem is volt tabletpiac, amikor az MS összerakta tabletjeit.
  • lammaer
    #21
    Jó, ilyen alapon akkor a mostani mobiltelefonokat is lehetne a C64hez hasonlítani, meg a szekeret a ferrarihoz, a hőlégballont meg az ürsiklóhoz.
  • Major
    #20
    Ki kell vezetni a Win7-et a táblapiacról?
  • Vol Jin
    #19
    Hú, lehet, hogy ezt benéztem és Texas Instrumens chip volt a 6500-ás, ami a 6501-es elődje.
  • Vol Jin
    #18
    Pedig jogos a hasonlat. Csináld meg kicsiben, kicsit alacsonyabb teljesítménnyel a számítógépet. Csak gondolj bele, hogy mi volt a számítógép a hobbiszámítógépek előtt. Egy nagy szekrény. A Commodore előbb lépett a piacra, mint az IBM a PC-vel.
    A VIC meg a PET az a 70-es évek vége. Az IBM PC meg 1981. A C64 meg 1982, de az nem az első típus volt.

    Az IT ismeretekhez az IT történelme is hozzátartozik.
  • Vol Jin
    #17
    A Win8 miatt nem dobták előbb piacra. A Win7-et előbb ki kellett vezetni. Ha nincs Vista bukta, amit Win7-el orvosoltak, lehet hogy korábban piacra dobják. A Windows XP TE (Tablet Edition) ismerős? Úgy 10 éve az intel erőltette a tablet platformot, és ahhoz adta ki az MS WinXP TE-t.
  • Vol Jin
    #16
    Abban is az volt, mert a 6501 egy Zilog áttervezése volt. Egy módosított Zilog.
  • Vol Jin
    #15
    Elsőszériásról beszélek. Az első iphone, az első ipad, az első airbook, az első macmini. Ha a gyártott készlet elég is, egy kis logisztikai csepegtetés elhiteti azokkal, akik nem szándékoztak vásárolni, hogy biztos jó, ha ekkora a tumultus érte. Majd ezt veszek a kisunokámnak, ha ennyi embernek kell, az unokámmal sem fogok mellé, és örülni fog neki. Hirtelen publicitást kap, arról fognak cikkezni, stb.

    Ugye érzed a különbséget a hegyekben áll raktáron és a hű elkapkodják között. Ebben a konkrét cikkben sincs konkrét számadat, csak az, hogy viszik, mint a cukrot.
  • DontKillMe
    #14
    elfogyott mind a 6 darab?:)). Érdekes, hogy a legtöbb - ennél komolyabb helyen - olvasható cikkekben az szerepel, hogy a kutyának sem kell ez a szar. Főleg nem ilyen drágán.
  • Munkas
    #13
    Abban az időben a Sspectrum és Commodore nagy újítás volt. Kb., mint most a tablet-ek. Előttük a számítógépek még úgy néztek ki, hogy maga a gép egy külön szobában volt, a billentyűzet- és monitor-kábeleket húzták ki a felhasználókhoz. Ezek a terminálokon néztek úgy ki, mint ma egy desktop gép.
    Aztán valaki rájött, hogy a fontosabb dolgokat össze lehet rakni egybe is, és ebből lettek a mikroszámítógépek. Aztán a PC-k visszanőttek kicsit, de cserélgethető elemeikkel és egységes oprendszereükkel kiszorították a mikro gépeket. Onnét már gondolom ismert a történet.
    Furcsának tűnhet, de funkcionalitásra a mikro gépek sem tudtak sokkal kevesebbet, mint a mai gépek. Persze néhány alkalmazás még nem létezett (pl. net sem) és más volt a felhasználói élmény is, de akkor nem is voltak más elvárások. Ahogy az akkori autókban sem voltak szervók és elektronikus rendszerek, ugyanúgy lehetett közlekedni velük, mint a maiakkal.

    Amúgy jó lehet ez a Surface is. Különösen, hogy nálunk mindenki Windows-t használ. Engem pl. zavar, hogy mindenféle külső alkalmazásokkal kel szerencsétlenkedni, ha át akarok tenni valamit a PC-ről, vagy nyomtatni akarok a tabletről, megtanulni olyan programokat amiket windows alatt mindenki ismer és használ. Ha majd kiderül mit tud, asszem veszek is egyet. Gondolom december-január táján már nálunk is lesz belőle. Addigra biztos meg lesz hozzá az első service pack is :)
  • hurkaur
    #12
    ezt igy elolvasva nagyot rohogtem :D
  • Papichulo
    #11
    "Igaz az már kb. 30 éve jött ki, de asszem abban is Z80 proci volt, mint a spetrum-ban"

    Akkoriban "mindenben" Zilog CPU-k voltak, kiveve persze a C64 :)
  • Munkas
    #10
    Szerintem inkább Primo-ra hasonlít, mert azon is Touch Cover volt.
    Igaz az már kb. 30 éve jött ki, de asszem abban is Z80 proci volt, mint a spetrum-ban :)
  • M2 #9
    Azért ez is beszarás, hogy három éven át reszelgetik, tervezik, alakítják. Rengeteg fejlesztői munkát beleölnek...
    aztán egy magyar fórumon fotelzsenik zx-spectrumhoz hasonlítják. :-)
  • M2 #8
    "alacsony induló raktárkészlettel nagyobb sikernek tűnik...
    ...Az apple is elsüti ezt minden elsőszériás termékénél."

    Azért egy Apple 5 millió darabos induló készlet nem annyira alacsony. Szerintem. :-)
  • fityisztma
    #7
    Uff, tényleg nem iszol ma többet.
  • fityisztma
    #6
    Na, jó, minden hasonlít sántít.
  • Vol Jin
    #5
    Elvileg egy sikeres marketingtechnika, hogy alacsony induló raktárkészlettel nagyobb sikernek tűnik, és felkelti mások érdeklődését is. Az apple is elsüti ezt minden elsőszériás termékénél. Persze kell egy alapvető piaci kereslet ehhez, tehát csak ezzel nem lehet sikert elérni. Lenne nélküle is siker, csak így kell fokozni.
  • MrImy
    #4
    Legyártottak 100 db-ot és elkelt mind! Ez a nagy hír! :D
  • mousee
    #3
    off:
    Utolsó bekezdés, kettedik mondata: "Az alsóü..."

    on:
    Kíváncsian várom mi lesz belőle, bár nem látok túl sok sanszot arra, hogy beborítsa a jelenleg elég rendesen lefedett táblapiacot.

    Droidos cuccból van kicsioccsótól kezdve egészen aranyárig minden, plusz felsőkategóriában ott az alma... sőt, minivel már a középkategóriában is eldöcögnek.

    Esetleg céges környezetben elterjedhet, ott előny az MS név, és az office.

    x86-os tabletekre pedig -szerintem- továbbra is minimális a kereslet. Ezek mobil eszközök, azért kellenek hogy ne melegedjenek, és sokáig bírják töltő nélkül. Aztán idővel majd ez is megfordul, ha már több lesz a tábla mint a PC. Megszokjuk a tapivezérlést, a piacot elárasztják a tapizásra optimalizált szoftok, és majd akkor jöhet az izmos tábla dömping. De annak még legjobb esetben is legalább 1-2 év kell (inkább 3-4), és akkor piszok optimista vagyok.
  • lammaer
    #2
    Ma már ne igyál többet :)

    (amellett hogy nem vagyok gadget mániás, azért igen magas szakmai és IT ismeretekre vall a ZX spectrumhoz hasonlítani bármit amit ma gyártanak...)
  • globint
    #1
    Határozottan zx spectrum benyomásom van, azzal a külömbséggel, hogy akkoriban a monitorok hatalmasak voltak. Most lényegében a monitorba építették a gépet, régen a billentyűbe építették. Nagy változás.