Berta Sándor

Európában készülnek az amerikai biometrikus útlevelek

Holland és német cégek bevonásával készítik el a biometriai chipeket tartalmazó legújabb amerikai útleveleket. A projekt költségvetése eléri a 175 millió dollárt.

Az Egyesült Államok legújabb biometriai útlevél-programjáról a The Wall Street Journal közölt részleteket. A lap cikkéből kiderült, hogy az amerikai kormányzati nyomda (GPO) az Infineon Technologies német konszernt bízta meg azzal, hogy szállítson biztonsági chipeket a legújabb amerikai e-útlevelekhez. Az Infineon közleményében kiemelte, hogy jelenleg ez a világ legnagyobb ilyen jellegű projektje, amelynek keretében már eddig is több mint 80 millió okmányt készítettek el.


A The Wall Street Journal becslése alapján a program költségvetése 125-175 millió dollár és az Infineon mellett a Gemalto holland chipkártya-gyártónak is komoly szerep jut benne. A Gemalto szintén biztonsági chipeket szállít majd a GPO-nak. Arról ugyanakkor jelenleg semmit sem lehet tudni, hogy hány útlevélbe kerül majd az Infineon- és mennyibe a Gemalto-chip. A biztonsági chipekkel és az útlevelekkel kapcsolatos technikai részletek szintén nem szivárogtak ki.

Az amerikai kormányzati nyomda a biometriai azonosítókat tartalmazó útleveleket az USA külügyminisztériumának megbízásából készíti el. A biztonsági chipeket az okmányok borítójában helyezik el és ezek minden fontosabb személyes adatot tartalmazni fognak. A mostani megbízás az Infineon esetében öt esztendőre szól, ugyanakkor a német cég már a program 2005-ös elindítása óta - a Gemalto mellett - a GPO legfontosabb partnerének számít. A Gemalto egy 5 éves megbízás után nyerte el az újabb megrendelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ez az a technologia, amit a nemet Chaos Computer Club rovid ido alatt szet hack-elt... :-)