HENT hírlevél

Megszületett az első Hadopi-ítélet Franciaországban

Megszületett az első bírósági ítélet a francia kalózkodás elleni törvény, a Hadopi hatálya alatt. Az érintett előfizetőt Rihanna dalok letöltéséért ítélték el, de a bírósági határozatból az is kiderül, az internetszolgáltatás előfizetője az, aki felelősségre vonható.

Első alkalommal született bírósági ítélet az ún. fokozatos válasz rendszerét bevezető francia kalózkodás elleni törvény hatálya alatt. A Hadopi néven ismert jogszabály szerint három alkalommal figyelmeztetik írásban a kalózkodó internetezőket, az eredménytelen figyelmeztetések után pedig bíróság határoz a jogsértőkkel szemben kiszabható szankciókról. A bíróság 1500 euró összegű pénzbüntetést szabhat ki és elrendelheti a jogsértő internet-előfizetésének átmeneti felfüggesztését is.


Az ítéletet Marie-Françoise Marais szerzői jogokra specializálódott bíró hozta

A rendszer 2010. októberi indulása óta a törvény végrehajtásával megbízott Hadopi-ügynökség milliónyi első figyelmeztetést küldött ki. A tapasztalatok szerint második figyelmeztetésre közel százezer, harmadik értesítésre néhány száz esetben volt szükség. Bírósági szakaszba 14 előfizető esete jutott el, közülük Alain Prevost az első, akit el is marasztalt a bíróság.

Az eset a BBC News beszámolója szerint meglehetősen komplikált: Prevost ugyanis, aki vallomása szerint egyáltalán nem ért a fájlcserélő programok használatához, az első két figyelmeztetés kézhezvételét követően megszüntette internet-előfizetését, ráadásul kiderült, válófélben lévő felesége töltötte le illegálisan a Rihanna dalokat. A francia férfit végül azért idézték be a bíróságra, mert a Hadopi-ügynökség felszólításaira nem reagált. A bíróság végül 150 euróban szabta meg Prevost büntetését. Mivel az elkövető nem a férfi, hanem annak felesége volt, az ítélet rámutat, a francia törvény szerint az internetszolgáltatás előfizetője az, aki felelősségre vonható, ha a hálózaton jogsértést követnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • thrawnguru #12
  Érdekes dolog ez, és sokkal mélyebbre is nyúlhatnak, mint gondolnák. Ha az emberek nem warezolhatnak, akkor nincs szükségük 50 megabites internet előfizetésre. És itt nem is csak a dalokról van szó. Ha ezt nagyüzemben elkezdik bíróságra vinni, akkor ha az emberek jót akarnak maguknak, abbahagyják. Tehát nem fognak zenét, filmet, játékokat letölteni. Vagyis nem lesz szükségük arra a sok kütyüre, amin ezt felhasználják, mert hát ugye akkor nem kell dvd lejátszó, nem kell lemezt venni, nem kell ipod meg az ahhoz hasonlók, és ráadásul akik eddig valahogy kinyögték a pénzt a gyerek pcjére, de játékot venni már nem volt pénz, tehát maradt a warez, azok is meg fogják gondolni, hogy munkán kívül kell-e ez nekik egyáltalán...
 • globint #11
  Hír a jövőből:
  A Hadopi-ügynökség eredményesen perelt több kisnyugdíjast, mert a még működő Tesla magnójukra Bangó Margit dalokat rögzítettek, sőt, némelyek még baráti pletykapartikon le is játszották azokat, és nem fizettek jogdíjat.
 • bino512 #10
  proxy azt cső :S
 • caius marius #9
  Hmm... Ez jól hangzik.
 • Merces #8
  azokrol a kiadókrol beszélsz akik olyan hülyék hogy letiltatják az ingyenrelámot szerzői jogra hivatkozva_?
 • kvp #7
  "Bar az is szep lenne, ha azemberek tomegesen visszamondanak az elofizeteseiket. Minek olyanert fizetni, amit nem szabad hasznalni?"

  Na ezert kezdett el az ilyen szerzoi jogvedo torvenyek ellen kampanyolni a legtobb online tartalomszolgaltato/kereso ceg. Az internetkapcsolatot biztosito cegek meg ott szabotaljak el a tiltast ahol tudjak, mert nekik sem erdekuk hogy a megijedt felhasznalok tomegesen mondjak le az elofizetesuket vagy a korlatozott hozzaferes miatt mindig a legolcsobb csomagot vegyek, esetleg atmenjenek egy masik ceghez. Gyakorlatilag a jogvedoknek es a kiadoknak szepen lassan az osszes letezo it ceget sikerul szembeforditaniuk magukkal. Aztan meglepodnek ha egy ido utan a kiadvanyaik tiltolistara kerulnek a keresokben es az emberek egyre nagyobb resze nem is hall feloluk tobbet. A szerzoi jogsertest a legegyszerubb ugy elkerulni, ha a jogvedok altal erintett multimedias tartalmakat nem vesszuk figyelembe, tehat se illegalisan, se legalis formaban nem foglalkozunk veluk. Ezert van az mostanban, hogy ha pl. toroltetnek valamit a youtube-rol, akkor a legalis forrasra mutato google link is kikerul a talalati listabol. Egy ido utan a kiadok eszre fogjak venni, hogy ha nem engedik pl. a youtube-os klippeket, akkor online nem fognak semmit sem eladni.
 • nextman #6
  A p2p tuti fennmarad.
  Bar az is szep lenne, ha azemberek tomegesen visszamondanak az elofizeteseiket.
  Minek olyanert fizetni, amit nem szabad hasznalni?
 • caius marius #5
  Nem töltök le szinte soha, de azért az fájna ha ez a lehetőség megszűnne.
  A gedva "jogvédők" igazán elkövethetnék már, a mindenki által igényelt harakirit.
 • tiaro #4
  Majd jön más, mint eddig mindig.
 • caius marius #3
  Buzik...