Berta Sándor

500 terabájt új adatot dolgoz fel naponta a Facebook

A közösségi portál infrastruktúrákért felelős vezetője érdekes információkat közölt. Kiderült például, hogy a platform mennyi adatot őriz meg és azokat miként dolgozza fel.

Jay Parikh, a Facebook alelnöke a CNetnek elmondta: az adatok jelentős részét egyetlen cluster tárolja, ez az adatmennyiség pedig több mint 100 petabájt. A tárolóterületet nem particionálták, mindent egyetlen helyen őriznek azért, hogy így gyorsabban hozzáférjenek a fájlokhoz. A Facebook naponta 500 terabájt új adatot dolgoz fel, ennyi helyet foglal ugyanis a naponta feltöltött 300 millió fotó. A felhasználók emellett 2,5 milliárd bejegyzést osztanak meg egymással és naponta 2,7 milliárdszor kattintanak vagy a közösségi oldalon vagy más honlapokon a Like gombra.


A Facebook munkatársai nem nagyon pihenhetnek, a fejlesztőknek biztosítaniuk kell, hogy valós időben megfigyelhetők legyenek a különböző trendek. Ez fontos a meglévő funkciók továbbfejlesztéséhez és az új funkciók kidolgozásához. A közösségi portál naponta körülbelül 70 000 keresést dolgoz fel, ezek vagy az internetezőktől vagy automatizált rendszerektől származnak. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a platform 30 percenként körülbelül 105 terabájt adatot dolgoz fel. Parikh ugyanakkor mindenkit biztosított arról, hogy az összegyűjtött információkat nagyon szigorúan őrzik.

A Facebook tavaly októberben jelentette be, hogy az első európai szerverközpontját a svédországi Lulea városa mellett akarja felépíteni. Így a hideg sarkköri szelet használhatják majd a számítógépek hűtésére, míg a létesítményt a közeli vízerőmű láthatja el árammal. A centrumban összesen három számítógéptermet helyeznek el, ezek összterülete egyenként 28 000 négyzetméter lesz. Az első termet várhatóan jövőre, míg az utolsót 2014-ben adják át. Azt már most tudni lehet, hogy ez lesz a legnagyobb ilyen jellegű központ Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)