18
 • usersg
  #18
  Elolvastam én azt, csak épp hozzátettem a magamét. Leget hogy nem fogalmaztam elég egyértelműen, de nem hiszem hogy úgy tűnne, mint ha ellent mondtam volna az abban leírtaknak.
 • nlght
  #17
  látszik, hogy nem olvastad Cat #6 hozzászólását, elég jól összefoglalta a lényeget, megspórolhattál volna magadnak egy kis időt/energiát...

  "Remélem érted mire akarok kilyukadni... nincs jó, és nincs rossz az üzleti világban."

  hogyne volna, csak éppen mindenkinek más a jó és a rossz... teljesen relatív fogalmak, kár belemenni
 • nyuny01 #16
  "amikor a bankok kapnak állami pénzt hogy "szegények" nehogy hiányt szenvedjenek valamiben..."

  Inkább ha a Bankokba hiány keletkezik, akkor az államnak kell azt visszafizetni! :)
 • usersg
  #15
  Semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy állam támogatja a saját, hazai vállalkozásait. Ez csak a hülye, nyugati liberális felfogás szerint nem szabad csinálni, többek között Magyarország is állandóan falakba ütközik, amikor valami olyat is tehetne, ami hasznos nekünk... bezzeg az sosem baj, ha globalista nagytőkések adómentességet kapnak, ahogyan az sem, amikor a bankok kapnak állami pénzt hogy "szegények" nehogy hiányt szenvedjenek valamiben...
  Remélem érted mire akarok kilyukadni... nincs jó, és nincs rossz az üzleti világban. Ember csoportok, és érdekek vannak. Valaki tudja azokat érvényesíteni, valaki pedig nem. Amit meg neked közvetítenek ebből az egészből, az csak cukormáz.
 • MacropusRufus
  #14
  Kína azért olcsó - többek közt - mert pl. nincs társadalom biztosítása. Az dolgozó után nem vonnak nyugdíj járulékot stb... Ha azt mondom, hogy nekem nem kell fizetni TB-t, már is legalább 70ezerrel csökkene a rám eső bérköltseg. Aztán még a nyugdíj-t is felejtük és még pár egyéb olyan adót ami nekünk jó, de egy kínainak mindek és már is simán 100ezerrel csökkentettem a béremet. Na kínában pont ez van.
  Egy államilag támogatott kizsákmányolás. Egy marék rízsért dolgoztatják 12 órában pket. De már ők is drágulnak, ezért egyre inkább Pakisztán és India lesz a kizsákmányolás fő teürlete.

  Nem kell kínát sztárolni: az összes temrékük lopás és koppintás. Az ipari/gazdasági fellendülésük a fejlett világ nélkül sehol nem lenne. A kínába beáramlott több ezer milliárd dodó megtette a hatását, de kína továbbra is csak egy copy+paste üzem.
 • Sir Ny
  #13
  A cikk címe mindenesetre tetszik, az ár kétértelműségét eddig még nem láttam felhasználni, riszpekt.
 • Sir Ny
  #12
  ,,Annyit pedig ki tudnak szűrni az amcsik, hogy van-e backdoor, vagy nincs a routerekben."

  Egy binárisból? Mégis hogyan?
 • Sir Ny
  #11
  Milyen poén; a világ vezető hatalmának állampolgárai 2%-át nem keresik meg fejenként, mint amit a nem vezető hatalom -.-
 • Sir Ny
  #10
  Arról meg a sajtó hallgat, hogy hol tervezik az eszközöket.

  ( búta ne legyél )
 • DjDano
  #9
  Én inkább azt mondanám, olcsón nyújtanak viszonylag jó minőséget, de a csúcstól még messze járnak...
 • hunter0807
  #8
  Egy példa: Huawei G300
 • hunter0807
  #7
  Értem én légitársaság, autók stb. Csak nézz utána, hogy a tipikus piaci gyártással mennyiből gyártanak le egy ipad-et és mennyiért adják. Már majdnem uzsorahitel. Ha figyelünk az egyik végén a szálnak, figyeljünk a másikon is az igazságosságra. Akkor a haszonkulcsra is legyen törvény, ne az legyen, ha alma, pipa, vagy macska van rajta, akkor jogos a többszörös ár...
 • Cat #6
  "Az árverseny nem tisztességtelen"

  Nem érted. Azért lehetnek ilyen olcsók, mert míg egy amerikai/európai cég magas kamatra kap hitelt pl. egy új, korszerűbb, alacsony gyártási költséget biztosító üzem müködtetésére, addig egy kínai cég adott esetben kamatmentesen kap az állami banktól, bevallottan azért, hogy támogassák az exportbővítést. Tehát úgy tudnak fejleszteni, kapacitást bővíteni hogy nem piaci alapon müködnek. Ez nem csak a mobilpiacon van így, hanem pl. a napelem piacon is korlátozni akarják ezért a kínai cégeket.

  Hogy ez miért rossz? Nézzük meg pl. a malév példáját, hiszen a légitársaságoknál szintén tiltott az állami támogatás. Ha lehetne, akkor a német állam a lufthansát, a brit a british airwayst, a francia az air franceot, a magyar a malévet nyomná pénzzel. Ennek mi értelme lenne? Ömlene minden országban az adófizetők - más cégeknél megtermelt! - pénze ezekbe a - egyébként veszteséges - cégekbe, lennének marhaolcsó repülőjegyek, cserében az élet többi területén nagyobb elvonás kellene, vagy rontani kellene a közszolgáltatások minőségét. És vajon ki győzne, a németek által támogatott Lufthansa, vagy a magyarok által támogatott Malév? Nyilván amelyik állam gazdagabb...

  Szóval ilyen idióta és sehova nem vezető dotáció helyett azt határozták el ezek az államok, hogy SENKI nem támogathatja a saját cégét, és ezt minden cég árgus szemmel figyelemmel is kiséri, egymást sűrűn feljelentgetve. De egyébként pl. a Boeing - Airbus párharcnál is ugyanez a helyzet, vagy az autógyártóknál sem kell sokat gondolkozni ilyen tiltások felidézéséért.
 • bosco05 #5
  Hát szerintem a cég termékei olyan messze vannak a minőségtől, mint Makó Jeruzsálemtől...
 • hunter0807
  #4
  Az árverseny nem tisztességtelen, ha mondjuk egy ipad tudást a jövőben hatod, vagy tized annyiért adnak majd, hanem az ellenfelei magas haszonkulcsa a tisztességtelen.
  Annyit pedig ki tudnak szűrni az amcsik, hogy van-e backdoor, vagy nincs a routerekben. Az izraeli dologban egyetértünk.

  Nem tagadom, hogy mindent lemásolnak, de olyan kiskapukkal teszik ezt meg, amiért nem lehet felelősségre vonni őket. Mennek a samsung-apple perek, de apple-"csicsung" perről még sosem olvastam... És szerintem az a gyártó, akit másolnak bas..za meg, ha hónapok múltán jobbat csinálnak kevesebb anyagból, energiakímélőbben.
  Az tényleg egy förtelem, amit Tibetben művelhetnek és mindenki csak nézi, de szerintem a termékeiknek jogosan vagy nagy jövője.
 • nlght
  #3
  nem ezzel van a gond hanem azzal, hogy az állam "végtelen" pénzéből építkeznek és így tisztességtelen árversenyre szorítják a többieket az eu ettől tart, másrészt az amcsi lobbi attól fosik, hogy backdoort tesznek a routerekbe és ezért a nemzetbiztonságuk miatt ajvékolnak, az izraeli lobbi meg azért utálja őket mert még mindig nem tudja rájuk sütni az antiszemita jelzőt

  amúgy a kínaiak azért fejlődnek ilyen gyorsan, mert sokkal könnyebb az ipari kémkedés, ha mindent náluk gyártanak... most komolyan, mi az amit még nem másoltak le? lehet, hogy az első generációs másolatok szarok voltak, de egyre jobbak lesznek... ráadásul Kínára más szabályok vonatkoznak, a világ legnagyobb vagyonával rendelkező országa + szinte mindent ott gyártanak + 2. legerősebb hadsereg = vele senki sem fog baszakodni a köv. 20 évben, utána meg ők lesznek a No. 1.
  simán megteheti azt amit csak akar: véres hadjárat a békés buddhisták ellen, a világ mit csinál? csendben ejnye-bejnyézik... meghackelik a legerősebb ország top10 technológiai cégét? még csak ejnye-bejnyét sem kapnak csak hümmögést

  a lényeg: Kína azt csinál, amit csak akar, ebben az évszázadban ő fütyül és röhög az amcsikon, szépen hátradől és figyeli, ahogy az EU és az Usa teljesen eladósítja magát, közben meg bagóért vásárolja fel az afrikai és d-amerikai földeket... ha a világ egy RTS, akkor Kína áll nyerésre, mert nem kötik azok a szabályok, mint a többi játékost és a többi játékos van, olyan hülye, hogy mindent ott gyártat le...
 • hunter0807
  #2
  Nagyon jó mobilokat és telekommunikációs cuccokat csinálnak ők. Ugyan már kínai. Szinte minden náluk készül, és ők is, ahogy mindenki tudnak minőséget gyártani.
 • Jawarider
  #1
  Ez tetszik a legjobban:

  "Arról természetesen a négy társaság mindegyike hallgat, hogy a saját hardvereiket szintén Kínában készíttetik..."