Alex

70 éves a Seiko Epson

2012. május 18-án 70 éves lesz a főként karóráiról, precíziós időmérő eszközeiről, nyomtatóiról valamint projektorairól ismert Seiko Epson Corporation.


1973-ban készült kvarcórájuk
A vállalatcsoport 70 éves története 1942-ben kezdődött Japánban az óra-alkatrészeket gyártó Daiwa Kogyo - a mai Epson jogelődjének - megalapításával. A még mindössze kilenc fővel működő társaság már akkor is arra törekedett, hogy termékeivel kiszolgálja a vásárlók igényeit, és eleget tegyen az úgynevezett "monozukuri" filozófiának, azaz a termékgyártás művészetének és tudományának, a művészi színvonalú gyártásnak.

A folyamatos fejlesztéseket végző vállalat olyan kompakt, energiatakarékos és precíz technológiai megoldásokat alkotott, melyek lehetővé tették a világ első kvarcórájának megalkotását. Ezért is választották az akkor már Seiko Group néven ismert vállalatot az 1964-es, tokiói olimpia hivatalos időmérőjévé: a sportesemény lebonyolításában a Seiko olyan precíziós időmérő eszközei segítettek, mint az asztali kvarcórák és a világ első hordozható, nagy pontosságú, elemes kvarc időzítője, illetve az első nyomtatós időmérő eszköz, mely képes volt az időeredmények azonnali nyomtatására is.

Az Epson folyamatos technológiai fejlődés iránti elkötelezettségét példázzák az elmúlt hét évtized szabadalmai, fejlesztései és termékei, így például az 1973-ban bemutatott, a világ első hat számjegyű LCD kijelzős kvarcórája, vagy az 1982-es hordozható számítógépe, amely mindössze 1,6 kg-ot nyomott. De 1982-ben jelentette be az Epson a világ első karóra-televízióját is, melynek folyadékkristályos kijelzőjét úgy fejlesztették tovább, hogy képes legyen mozgóképek megjelenítésére is. Ezzel valójában az Epson megalkotta a világ legkisebb és legkönnyebb tévéjét.

A nyomtatók és projektorok piacán is fontos fejlesztéseket végzett a gyártó az elmúlt 70 évben, így például a világ első 720 dpi felbontású, színes, tintasugaras nyomtatója is az Epson márkanevet viselte. A házimozi-élmény megteremtése érdekében az Epson olyan komplett otthoni szórakoztató rendszereket alkotott, melyekben egyszerre kapott helyet a DVD-lejátszó, a hangszórók és természetesen a projektor is, de tervezett projektort extrém körülményekre is - 2006-ban dobta piacra első porálló készülékét. "Az elmúlt 70 év tudását és tapasztalatát felhasználva az Epsonnál a jövőben is arra törekszünk, hogy lépést tartsunk a technológiai fejlődéssel, és olyan termékeket kínáljunk felhasználóinknak, melyekben valóban örömüket lelik" - mondta Minoru Usui, a Seiko Epson Corporation elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #2
    Mi van? Nem 70 éves lesz a seiko? Ebben mi a hatásvadász?
  • ktamas74 #1
    Megint egy hatásvadász, félrevezető cím!
    A kigyúrta magát kifejezést a tömegnövelés szinonimájaként szokták használni.
    Matt Fox pedig nem hogy nem hízott, hanem még fogyott is (az arcán lehet is látni). Egyszerűen egy szálkásító edzésprogrammal és étrenddel leadatták vele a zsírt.
    Köszönjük SG Emese!