Berta Sándor

Együttműködik a Barnes & Noble és a Microsoft

A Microsoft 300 millió dollárt fektet be a Barnes & Noble kiadóba. A tranzakció azért is meglepő, mert a két fél hetekkel ezelőtt még szabadalmi vitában volt egymással.

Úgy tűnik, hogy komoly konkurenssel kell szembenéznie az amerikai elektronikus könyvpiacon a közeljövőben az Apple és az Amazon vezetőinek. A Barnes & Noble leányvállalattá szervezi ki az elektronikus könyvrészlegét, és ebbe az előzetesen meg sem nevezett cégbe a Microsoft 300 millió dollárt fektet be. Ezért cserébe a szoftveróriás 17,6 százalékos tulajdonrészesedést kap. Az új társaság piaci értékét 1,7 milliárd dollárra becsülik, ez közel kétszer akkora összeg, mint a Barnes & Noble tőzsdei értéke.

Az új fejlemény azt jelenti, hogy a kiadó komoly esélyt kap a felzárkózásra és egyúttal egy tőkeerős partner is lesz a háttérben. "Az olvasás forradalmának küszöbén állunk" - indokolta a lépést Andy Lees, a Microsoft menedzsere. A stratégiai együttműködés első eredménye az lesz, hogy a Windows 8 - egy külön alkalmazáson keresztül - hozzáférést biztost majd a Barnes & Noble Nook Store nevű online boltjához, amely az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező elektronikus könyvüzlet.


A Barnes & Noble Nook nevű e-könyv olvasója

A kooperáció annak tükrében mindenképpen meglepő, hogy a két fél eddig szabadalmi vitában volt egymással. A Microsoft egy évvel ezelőtt indított pert a Barnes & Noble ellen, mondván: két olvasókészüléke a Google népszerű Android operációs rendszerére épül, amelyben lemásolták a konszern néhány ötletét. A megállapodással a per mindenesetre lezárult és a kiadó megkapta a Microsoft érintett licenceinek használati jogát.

A lépés nyomán hatalmasat, 52 százalékot ugrott a Barnes & Noble részvényeinek árfolyama. A Microsoft szempontjából több szempontból is aránylag kockázatmentes a befektetés, a 300 milliós összeg készpénzállományának alig fél százaléka, ráadásul ha meg is bukik, az adóleírással gyakorlatilag kihozhatják nullszaldósra a történetet. Amennyiben viszont bejön, az inkompetenciájáért és sorozatos üzleti hibáiért eddig előszeretettel gúnyolt Steve Ballmer vezérigazgató zseninek tűnhet, hogy végre olcsó megoldást talált egy olyan piacra való betöréshez, amelyet jelenleg az Apple és az Amazon dominál. A Barnes & Noble viszont pont akkor jut pénzhez, amikor eleve nemzetközi terjeszkedését tervezte finanszírozni, így neki sokat számít az, ami az előző negyedévben 17,6 milliárdos árbevételt termelő szoftveróriásnak legfeljebb kerekítési hibát jelenthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chronos2111 #1
    Azért durva hogy a m$ mennyire közel került az elmúlt időben a linuxhoz. Ami b***za az orrom az az hogy jogdíjat vagy mit (védelmi pénzt?) szed az android után. Remélem nemsokára elküldik melegebb éghajlatra érte..