Berta Sándor

Megnyílt a CeBIT

Az idei hannoveri számítástechnikai és IT-kiállítás fő témája a biztonság és az adatvédelem. A szervezők úgy vélték, hogy csak e területek erősítésével szerezhető vissza a felhasználók megrendült bizalma.

A 2012-es CeBIT-et Angela Merkel német kancellár nyitotta meg. Az eseményen részt vett a Google képviseletében Eric Schmidt és Dilma Rousseff brazil államfő. Angela Merkel hangsúlyozta: még nagyon sok a tennivaló a szélessávú internethálózatok kiépítése kapcsán. Az infrastruktúra meghatározó, mert megkönnyíti az emberek hozzáférését a technológiai fejlődéshez. A politikus hozzátette: mindazoknak, akik a technika nagyszerű lehetőségeit használni akarják, érezniük kell, hogy biztonságban vannak az adataik. Tudniuk kell, hogy az információk nem tűnnek el és mások sem használják őket. A politikának ebben a folyamatban komoly felelőssége van és meg kell teremtenie a szükséges képzési és infrastrukturális feltételeket.


Eric Schmidt Google vezérigazgató, David McAllister tartományi miniszterelnök, Angela Merkel kancellár és Dilma Rousseff, Brazilia elnöke

Eric Schmidt szerint az internet nagyon komoly szerepet játszott a világ megváltoztatásában, a web ugyanakkor több mint egy számítógépes hálózat, sokkal inkább nevezhető globális öntudatnak. Az információcsere tartós cenzúrázása ugyanakkor eleve bukásra van ítélve. "Jelenleg csak kétmilliárd ember van online és csupán egymilliárd rendelkezik okostelefonnal. Ezért a World Wide Web még nem igazán viseli jogosan a nevét, de mindez rendkívül gyorsan meg fog változni, méghozzá a következő 12 éven belül. 12 esztendő múlva a telefonok 20-szor gyorsabbak lesznek. A ma 200 dollárba kerülő készülékeket akkor 20 dollárért lehet majd megvásárolni, s így a legszegényebbeknek is elérhetők lesznek."

"Az eredmény: egymással hálózatban összekötött emberek, akik szabadon csereberélik az információkat. Még ha fokozódnak is egyes elnyomó országok cenzúratörekvései, az internettechnológia olyan, mint a víz: megtalálja az utat. A folyamat vége az egyenlők globális társadalma. Egy olyan világ, amelyben mindenki mindenkivel kapcsolatba léphet, függetlenül attól, hogy hol született" - fejtette ki a vezető.

Ralph Haupter, a Microsoft Németország vezetője támadta a Google képviselőjét, mondván egyetlen szót sem ejtett az elmúlt hónapok adatvédelmi botrányairól, hanem inkább a jövő digitális lehetőségeiről beszélt. Mindez pedig nem elég, az ágazatnak ugyanis a központi adatvédelmi, biztonsági és hozzáférési kihívásokkal kell foglalkoznia, s ezekre a kérdésekre és a problémákra kellene választ adnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!