Berta Sándor

Megrendelhető a Raspberry Pi

Hivatalosan is piacra dobta a 17,50 euróba kerülő miniatűr számítógépét a Raspberry Pi Foundation. A termék iránt már az első órákban hatalmas volt az érdeklődés.

A miniatűr számítógépet eredetileg hátrányos helyzetű gyerekek számára fejlesztették ki, azonban nagyon sok felhasználónak megtetszett. A prototípust már tavaly májusban bemutatták. A fejlesztők most bejelentették, hogy az USB-kulcsnál alig nagyobb eszköz két változatban lesz elérhető. Az A változatot 25 dollárért lehet majd megvásárolni, viszont nem lesz rajta LAN-chip és csak egy USB-porttal látják el. A 35 dolláros B modell 256 megabájt SDRAM-ot kapott, továbbá két USB 2.0-s portot és egy 10/100 Mbites Ethernet-csatlakozót tartalmaz.

A Raspberry Pi mind két verziója támogatja az MPEG4, a H.264, a VC1, az AVS és az MJPEG felvételek lejátszását, emellett DVD-minőségben tudja dekódolni aVP6, VP7, VP8, Theora, Realvideo és WMV9 videókat. A számítógép jellemzői a következők: Broadcom BCM2835 SoC-chip (700 MHz órajelű ARM1176JZF-S processzor és Videocore 4 GPU), ARMv6 architektúra, OpenGL ES 2.0 támogatás, RCA- és HDMI-kimenet, SD-kártya bővítőhely. A termék mérete 85,6 x 53,98 x 17 mm.


A Raspberry Pi Foundation Twitter-fiókjának már 42 000 követője van. A bejelentést követő érdeklődés akkora volt, hogy a hivatalos blog sokáig elérhetetlennek bizonyult. Ezután a Premier Farnell és az RS Components cégek - mint hivatalos disztribútorok - honlapjai is átmenetileg elérhetetlenné váltak. A Premier Farnell készletét szinte percek alatt elkapkodták a vásárlók, míg az RS Components el sem tudta kezdeni az árusítást, ott a hivatalos értékesítés csak most kezdődik. Az érdeklődők addig is feliratkozhatnak egy rendelési listára.

Peter Robinson, a Fedora fejlesztője jelezte, hogy már készül egy a Raspberry Pi támogatással rendelkező Fedora 17 kiadás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • googleabaratom #52
    ha csak az 1080p-t siman viszi mar megeri a 25 dodot....az asus o play hd pr1 a legalapabb full hd lejatszo es 100$ korul mozog...
  • mferi87 #51
    Sziasztok!
    Az erős túlzás hogy megrendelhető, csak egy listára lehet feliratkozni...
    Egyébként akit érdekel a raspberrypi.hu n olvasgathat a témában.
    Üdv: Avala
  • passatgt #50
    külön videós chip van rajta ami viszi 1080p videót, a 8 fps-t meg a kütyü tud, gondolom felül az adatokat így frissíti, de ez a videót nem befolyásolja, ott stabilan 30fps
  • Sir Cryalot #49
    Tehát nincs
  • Sir Cryalot #48
    Másodpercenként 300at vennének belőle
  • endrev #47
    Valaki elmondaná hogy a gyakorlatban mire jó a kütyü? Amellett hogy tényleg nagy poén az USB-kulcsnyi méretű számítógép. Köszi!
  • archelf #46
    Fakk, most írt vissza a cég, hogy a Farnell megtiltotta a hazai disztribútornak a forgalmazást... Micsoda világot élünk.

    AE
  • Tinman #45
    Én csak azt nem értem -amúgy már múlt héten megrendeltem-, hogy 8-9 FPS-t látunk a bal felső sarokba, valójában pedig látni, hogy szépen viszi az 1080p-t.

    XBMC nem szokott azért ilyenben tévedni... hogy van ez?

    Lássunk egy killa sample-t, aztán megvagyunk győzve ;-)
  • cateran #44
    "pedig sem látni, sem hallani nem hallottad.
    Egyrészt ha szerinted az a video 8 fps-el megy már ránézésre is, akkor komoly látásproblémáid lehetnek. "
    Vagy hazudik vagy vak..(vagy mind2) Egesz jonak tunik a cucc amugy:)
  • sanyicks #43
    "Néztem az általad linkelt videót. Ott írta a kép sarkában a számláló a képkockasebességet."

    pedig sem látni, sem hallani nem hallottad.
    Egyrészt ha szerinted az a video 8 fps-el megy már ránézésre is, akkor komoly látásproblémáid lehetnek. Aztán meg elmondja hogy az az ablak képsebessége (valszeg a státuszcsík meg az adatok frissítési sebessége).
    Nem kell semmiről álmodozni, ott vannak a videok, hd filmeket játszik le simán, böngészik, q3-mat nyom viszonylag simán, 1080p-ben..
    Armv6 annyira nem avult el, hogy az okostelók többségében még mindig az megy, tekintve hogy 1 generációval van lemaradva a legújabbtól.