Napi Online

A HTC lehet a mobilháború vesztese

Profitfigyelmeztetést adott ki a második legnagyobb ázsiai okostelefon-gyártó, amiből elemzők gyorsan arra a következtetésre jutottak: az egyre inkább az Apple és a Samsung között zajló mobilháborúban a kisebb és kevésbé jól finanszírozott vetélytársak előtt szűkül a tér.

A tajvani HTC bejelentette, hogy az idei első negyedévben 2,2 milliárd dolláros árbevételre számítanak, márpedig ez nagyjából 35 százalékkal marad el az elemzői várakozásoktól, több mint egyharmadával a most véget érő negyedév árbevételétől és a 2010-es második negyed óta a leggyengébb eredmény lenne. A most zárult negyedben még 12,7 százalékos üzemi profitráta 7,5 százalékra fog esni a HTC szerint.

A cég problémája egyszerű: a múlt év végén piacra dobott új modelljeik messze a várakozástól elmaradóan teljesítettek, és nem tudták felvenni az Apple Iphone-ja vagy a Samsung Galaxy S2-je által diktált tempót. A HTC készülékeinek frissebb verziói pedig csak ez év második felében jönnek majd ki, a vállalat ugyanis az utóbbi két év diadalmenete ellenére nincs olyan erős pénzügyi helyzetben, amivel finanszírozni tudná a folyamatos innovációt.

Elemzők szerint már az is vereség lenne a tajvani cégnek, ha nem tudná növelni eladásait, hiszen ebben az esetben is drámai mértékben esne a piaci részesedése az előrejelzések szerint 30 százalékkal bővülő globális okostelefon-piacon. A Nokia részvényárfolyamának tavalyi összeomlása jelezte, hogy a piaci bizalom nagyon törékeny a rendkívül erős versennyel jellemezhető mobilpiacon: elég néhány gyengébb adat ahhoz, hogy a befektetők teljesen leírják a cégeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!