Szekeres Viktor

2011 legjobb filmjei a mozizók szerint

2010-ben az Eredet sikeres volt és a mozizók kedvence. 2011-ben azonban a nagy sikerek közel ennyire sem sikerültek jól, és a legjobb egy meglepetésfilm lett.

Megbízol a Közönség filmes ízlésében?
  • Egyáltalán nem, hülyeség a tömegre hagyatkozni.
  • Igen, főleg, ha valami sok-sok ember szerint jó.
Talán mondanunk sem kell, hogy év végén, illetve év elején, időzítés kérdése az egész, boldog-boldogtalan elkezd összegezni. Ez különösképp jellemező a filmes lapokra, s mi sem akarunk kilógni, így az elkövetkező napokban megmutatjuk, hogy melyek voltak a 2011-es év kihagyhatatlan filmjei a közönség, a szakma és a kritikusok és az SG olvasói szerint - no meg persze, ami a legfontosabb, szerintünk. Az összegzések láttán pedig mindenki eldönti magának, hogy melyik szegmens véleményére hagyatkozik leginkább a sajátja mellett. (Most lehet jó azoknak, akik tavaly egy 2011-es filmet sem láttak, mert elkezdhetik behozni lemaradásukat, nagyot tévedni egyik összesítéssel sem lehet.)


A közönség ízlését, illetve a filmekről alkotott véleményét szokás szerint két módszerrel próbáljuk belőni. A legegyszerűbb a bevételek összegzése, de ez persze nem tetszési, hanem "csak" érdeklődési fokot jelent. Azonban a közönség véleményét a bevétel további alakulása már fedheti, hiszen akadnak olyan filmek, amikről "menekül" a közönség és a 2-3. héten hatalmasat zuhan a bevételük (ezek olykor a premierhétvége bevételének mindössze kétszeresét produkálják összesen), más filmeket pedig a közönség újranéz és ajánl fűnek-fának: ezen filmek bevétele a későbbi hetekben sem csökken számottevően, s az összbevétel nem ritkán 5-6-szorosa a nyitóhétvégi számoknak. (Átlagos esetben egyébként egy film első hétvégi bevétele nagyjából a harmada az összbevételnek Amerikában. Persze mindez megszokott bemutatási struktúra esetén érvényes, nem 2 moziból indított, de később 3000 teremben adott filmeknél.)

Egy gyors számháború az amerikai adatok alapján: 2011-ben a legjobban az utolsó Harry Potter érdekelte az első napokban nézőket (169 millió dolláros nyitóhétvége), valamint a negyedik Alkonyat-film (138 millió), a harmadik Transformers (98 millió) és a negyedik Karib-tenger kalózai (90 millió). Cseppet sem meglepő módon ezek után is folytatásfilmek következnek: Halálos iramban 5, Másnaposok 2, Verdák 2, majd képregényfilmek (Thor, Amerika kapitány, X-Men, Zöld lámpás) és újabb folytatások vagy előzmények (A majmok bolygója: Lázadás, Kung Fu Panda 2, Paranormal Activity 3, Sherlock Holmes 2). Rettentő beszédes, hogy az első film a nyitóhétvégi bevételek alapján, aminek nem volt előzménye a Rio volt, mely 39 millió dollárt hozott az első három napján, s ezzel 16.. Talán így már érthető, hogy miért készül rengeteg folytatás: sokkal egyszerűbb eladni a sokadik részeket.


Természetesen a nyitóhétvégéknek köszönhetőn az összbevételi toplistán is a fenti filmek osztoztak, csak a sorrend volt kérdéses. Amerikában Harry Potter 8 (381 millió dollár összbevétel), Transformers 3 (352 millió), Alkonyat 4 (279 millió), Másnaposok 2 (254 millió), Karib-tenger kalózai 4 (241 millió) volt a sorrend, de megjegyzendő, hogy a Transformers, de főleg a kalózos film az elvárások alatt teljesített, az előző résznél jóval kevesebb nézőt vonzott. Amerikán kívül a sorrend a következő volt: 1. Harry Potter 8 - 947 millió dollár összbevétel, 2. Karib-tenger kalózai 4 - 802 millió, 3. Transformers 3 - 771 millió, 4. Kung Fu Panda 2 - 500 millió, 5. Hupikék törpikék 3D - 420 millió. (Amerikán kívül jellemző, hogy a családi filmek sokkal előkelőbb helyezést érnek el.) Összeadva a számokat, vagyis a világbevétel alapján természetesen a konvertált 3D-s Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész volt a legsikeresebb (1,32 milliárd dollár összbevétel), ezután jött az ugyancsak 3D-vel megnövelt bevételű Transformers 3 (1,12 milliárd) és Karib 4 (1,04 milliárd). A dobogósokat nagy szakadék követi a Kung Fu Panda 2-vel (3D-vel 666 millió) és az Alkonyat 4-gyel (660 millió - 3D nélkül).

De ezen filmek sikerét, mint említettük az előzetes érdeklődés alapozta meg. Ez főleg az olyanokra, mint az Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. rész, mely amerikai bevételének 49,6%-át szerezte a nyitó hétvégéjén, három nap alatt. A Paranormal Activity 3 még ennél is durvább, 50,5%-os bevételhányaddal bíró első hétvégét produkált. További filmek, melyek esetében 50%-ot meghaladó volt a nyitóhétvége részesedése az amerikai bevételből: Álomháború (52,4%, összesen: 36,4 millió dollár), A pap: Háború a vámpírok ellen (51,3%, összesen: 29,1 millió dollár) és A Dolog (50,2%, összesen: 16,9 millió dollár) - három jókora bukás, pedig utóbbi kifejezetten jól sikerült.


A leghosszabb távú sikernek 2011-ben a Woody Allen-féle Éjfélkor Párizsban bizonyult, mely 1000 körüli moziba kerülve 5,8 millió dollár bevételt hozott és végül 56,4 millióig tartott ki a lendülete, vagyis mindössze egy tizedét tette zsebre a film a marketingnek köszönhetően. Ha kihagyjuk a karácsonyi csonka hétvégén bemutatott filmeket, akkor a "nagyobb" filmek közül A segítség és a Koszorúslányok számított igazi közönségkedvencnek: előbbi 26 milliós amerikai nyitóhétvégét követően 169,5 millió dollárig (15,4%), utóbbi pedig 26,2 milliós nyitányt után 169 millióig (15,5%) - mint egy ikerpár. Egy másik véglet jól mutatja, hogy mindez mekkora teljesítmény: az Adam Sandler-féle Jack és Jill hasonló, 25 milliós start után csak 72 millió dollárt produkált eddig összesen. A 3-4-5. helyen három, meglehetősen eltérő műfajú film szerepel: a zseniális és vicces Őrült, dilis, szerelem. (19 milliós nyitány, 84 milliós zárás - 22,6%), Az igazság ára (13 milliós nyitány, 58 milliós zárás - 22,8%) és a Csizmás, a kandúr (34 milliós nyitány, 147 milliós zárás - 23,2%). Futottak még: Csúcshatás, Förtelmes főnökök, Insidious és Fifti-fifti.

A bevételek mellett a közönség véleményét a legnagyobb netes filmes adatbázis szavazatai alapján is megpróbálhatjuk megítélni. Az IMDb-ről van szó természetesen, ahol szemlézni lehet 2011 legjobban osztályzott tömegfilmjeit - a listára való kerülés kritériuma ugyanis 5000 leadott szavazat volt. Érdekesség, hogy míg a 2010-es listát olyan közönségfilmek uralták, mint az Eredet (8.8/10) és a Toy Story 3 (8.5/10), addig 2011-ben nem az anyagi sikerek vannak az élen, bár nyolcadik Harry Potter 8.1/10-es osztályzata nem rossz. 2011-ben az IMDb felhasználói szerint a sok toplistás első helyet besöprő, valóban fantasztikus, iráni Nader és Simin - Egy elválás története lett, már majdnem 25 ezer szavazattal bír és 8.5/10-es osztályzattal.

Mögötte az idei Oscar egyik nagy esélyese, a The Artist - A némafilmes nyerte el a közönség tetszését (8.4/10, bár csak 7200 szavazattal), a harmadik pedig az itthon a mozikat elkerülő, de nagyon jól sikerült Warrior lett, amely 45 ezer szavazat után is 8.2/10-en áll. A további sorrend: 4. A leleményes Hugó (8.2/10), 5. A tetovált lány (8.2/10), 6. Harry Potter és a halál ereklyéi 2. rész (8.1/10), 7. Drive - Gázt! (8.1/10), 8. Fifti-fifti (8.0/10), 9. Muppets (8.0/10), 10. Utódok (8.0/10). Első blikkre meglehetősen igényes listának tűnik, s elég másfélének is, mint a bevételek alakulása által sugallt, bár A segítség itt is az élvonalba tartozik, 11. helyezett. (Nem érdemes a fenti felsorolásból kihagyni a 8.2/10-es Elit halálosztók 2-t, azaz a Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outrót, hiszen a 2010-es brazil premiert követően világszerte 2011-ben mutatták be.)


Egyszer, s mindenkorra<br> döntsük el: a Drive - Gázt!...
  • ...zseniális film volt.
  • ...fantasztikus film volt.
  • ...eszméletlen jó film volt.
Az már nem utal a minőségre, csak érdekesség, hogy 2011-ben a legtöbb IMDb-s szavazatot, 145 ezret az X-Men: Az elsők kapta, pár százzal ezt a Harry Potter zárása követi, és a magas átlaggal rendelkezők közül harmadik helyen a tavalyi év egyik leghájposabb filmje, a Drive - Gázt! áll 98 ezerrel, vagyis utóbbiról sokaknak van véleménye, ami nem feltétlenül pozitív, de ez a sorsa azon rétegfilmeknek, melyet nem csak a filmértők fedeznek fel, hanem a jó kritikáknak köszönhetően a mainstream nézők is. Persze a Thor vagy a Transformers 3 és a többi nagy siker is 100 ezernél valamivel több szavazattal rendelkezik az IMDb-n, de ezek nyári premierek voltak, míg a Drive-ra csak ősszel szavaztak sokan, még ha ezt a világszerte termelt 68 millió dollár bevétel nem is mutatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #18
    Milyen szavazás az ilyen?
    Egyszer meg lehetett nézni.
    A negyediket választottam: ...egy a tucatból film volt.
  • gyusz2 #17
    A Drive volt a legxarabb film amit tavaly végignéztem...Viktor meg enyhén rajong érte, úgy látom(vagy még mindig pénzt kap a forgalmazójától?):-)
  • Mentol #16
    Drive - unalmas volt. Túlhype-olt.
  • WoodrowWilson #15
    Több is van benne: Nader és Simin - Egy elválás története, The Artist - A némafilmes, Elit halálosztók 2.
  • Déta #14
    a Drive - Gázt! ... egy rakás sz*r volt. És az is marad.
  • morden #13
    Naa azért a világ többi részén is készítettek filmeket, illett volna legalább 1 nem hollywoodi alkotást betenni a top 2011-be :D
  • Zolivok #12
    JÓEMBER VAGY TE de legjobb filmzene is hobbit előzetes
  • gulyasandras #11
    Lemaradt:

    2011 legjobb verekedése: The Debt (aki látta, hát, sosem felejti el, maga a film borzalmas, ezen még az ajándékba kapott jegyek sem segítettek)
  • Kerub #10
    Nagy nehezen végül a "...zseniális film volt"-ra adtam le a szavazatom, de másik kettő is csábító volt.

    Haters gona haters.

    #3: talált, süllyedt :)

    Ui.: csak nehogy a lista pedogil terrorpisták kezébe kerüljön
  • gulyasandras #9
    2011 legjobb filmje: The Hobbit (előzetes)

    2011 legjobb (leghangulatosabb) befejezése: Moneyball

    2011 legjobb filmzene: Drive (feldolgozás képest meg pláne ütős!)

    2011 leglátványosabb jelenete: The Adventures of Tintin

    2011 legnagyobb csalódása: The Adventures of Tintin



    2011 legjobb filmje a lányom szerint: Winnie The Pooh