Szekeres Viktor

Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész - tarolás felső fokon

Az új Harry Potter-film jól sikerült, megdöntött pár bevételi rekordot, de még mielőtt azt hinné valaki, hogy nézettségi csúcsokat is dönget, kiábrándítanánk.

Hogy nézed meg a Harry Potter 8-at?
  • Mozijegyet veszek
  • Letöltöm a mozis verziót
  • Letöltöm a DVDRip-et
  • Megveszem DVD-n
  • Megnézem tévében
  • Nem érdekel a film
Ahogy az várható volt, a nyolcadik Harry Potter-film, a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2) kis túlzással minden rekordot megdöntött. Persze még mielőtt elszállnánk, érdemes leszögezni, hogy a nagy rekorddöntögetés kizárólag a premier első pár napjára vonatkozik, hiszen arról van szó, hogy a kezdeti hisztéria öltött meglehetősen nagy, de nem rekordnagyságú, a jegybevételekben igencsak megmutatkozó méreteket. Rengetegen már az első napokon látni akarták a konstans minőségbeli csökkenést mutató sorozat meglepően jól sikerült záróepizódját.


Amerikában a nyitóhétvégén, azaz három nap alatt 169,1 millió dollár bevételt termelt a film, ami remekül mutatja, hogy Hollywood nagyon sikeresen mozgatja a hájpgépezetet, ugyanis egyre több filmet sikerül eladni látatlanban. A stúdióknak ugyanis az az érdekük, hogy minél többen látni akarjanak egy filmet úgy, hogy annak csak a reklámanyagait ismerik, s minél kevesebben legyenek azok, akik türelmesen kivárják az első véleményeket, kritikákat, mielőtt döntenének. Így ugyanis egy nem túl jól sikerült alkotás is nagy bevételeket érhet el.

A nyitóhétvégi rekordot Amerikában eddig egyébként A sötét lovag tartotta 158 millió dollárral - Christopher Nolan filmje is meglehetősen várt volt, 2008-ban 67 milliós pénteket produkált, aminél csak két Alkonyat-film tudott többet. Az új HP erre jó pár lapáttal rátett, hiszen egy nap alatt 92,5 millió dolláros bevételt hozott, igaz, azt követően meredeken zuhant az érdeklődés: szombaton már csak 42,9, vasárnap pedig 33,6 millió dollárt jegyezhettünk fel - a legjobb bevételű péntek után "csak" minden idők 9. legjobb szombatját és 8. legjobb vasárnapját produkálva. Összehasonlításképp A sötét lovag 47,6 és 43,6 millió dolláros bevételt jegyzett második, illetve harmadik napján, ami remekül jelzi azt, hogy a hisztéria múlóban van, s bár a nyitórekordok jó része megdőlt, s a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész összbevétele Amerikában bár hatalmas lesz, közel sem lesz akkor tényező, mint amekkorát a kezdés sugall - nemzetközi színtéren viszont még akármi előfordulhat.


A film ugyanis Amerikán kívül is hétvégi bevételi rekordot döntött, már ami a debütálást illeti, vasárnapig bezárólag 312 millió dollár bevételt hozott az első becslések szerint, ami 18%-kal meghaladja az eddigi király, a Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken bemutatkozását. Összeadva csütörtöktől vasárnapig majdnem félmilliárd dolláros teljesítményt produkált J.K. Rowling történetének utolsó filmverziója. Ez a pár napos eredmény kimagasló, nagyjából 50%-a lehet az összbevételnek, mely várhatóan 1 milliárd dollár körül lesz világszinten - azaz a nézők mintegy fele már az első pár napon megnézte a filmet. Itt persze ismét vissza lehet utalni a hájpgépezetre és a könnyen befolyásolható közönségre, hiszen kiderült, hogy a többségnek valóban nem mindegy, hogy a premier első vagy a második hetében nézi meg a filmet - esetleg sokkal olcsóbban, a sokadik héten, vagy otthon, DVD-n.

A nyolcadik Harry Potter Angliában (36,6 millió dollár) és Ausztráliában (26,7 millió dollár) is minden idők legjobban nyitó filmje lett bevétel tekintetében, más országokban azonban "csak" hatalmas sikerről lehet beszélni, a csúcsdöntögetés elmaradt. Itthon az Intercom sajtóközleménye szerint "történelmet írt" David Yates rendezése, annak ellenére, hogy a film csak pénteken került bemutatásra, így a hétvégi teljesítményét a csütörtöki adatok nélkül kell érteni. De lehet, hogy éppen a pénteki bemutatónak köszönhető az, hogy a Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. rész Magyarországon a minden idők legnagyobb premiernapi bevételeket tartalmazó filmek listáján az első helyre léphetett 67 067 935 Ft bevétellel. Ezzel megelőzve a toplista élén eddig álló, nem 3D-s Harry Potter és a Félvér herceg 65 466 810 Ft-os eredményét, valamint a Harry Potter és a Főnix rendjét, ami így a harmadik helyre került (61 057 195 Ft). A filmre 52 352 néző váltott jegyet már az első nap. Sőt, az új HP a taláb direkt erre a célra kreált "minden idők legnagyobb 3 napos nyitó hétvége" bevételeit tartalmazó listán is átvette az első helyet, 178 136 360 Ft bevétellel maga mögé utasítva a több mint 6 éve rekordtartó Star Wars III - A Sith-ek bosszúját (177 160 234 Ft), és az eddig második helyen álló a Harry Potter és a tűz serlegét (155 242 369 Ft).


Persze mielőtt elszállnánk a fenti rekordok hallatán, le kell szögezni, hogy ezek mind bevételi csúcsok, azaz figyelembe kell venni, hogy Amerikában 40, a világ többi részén 60%-ban 3D-s, azaz drágább jegyeket vettek a nézők a filmre, ráadásul a 2D-s jegyek átlagos ára is jóval magasabb volt, mint például a fent említett, jó pár éve bemutatott Star Wars-é vagy korábbi Harry Potter-filmeké. Ha a nézettséget vizsgáljuk, akkor természetesen a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész semmilyen rekordot nem döntött meg, sem nálunk (a Félvér herceget is többen látták), sem világszerte, sem Amerikában.

Persze ez nem azt jelenti, hogy rosszul teljesített volt a film: az Egyesült Államokban például A sötét lovag, a Pókember 3, az Alkonyat: Újhold, a Karib-tenger kalózai 2: Holtak kincse és a Pókember mögött a hatodik legnézettebb nyitóhétvégét produkálta - azaz közel sincs egyedülálló tolongás a jegyekért, mint ahogy azt rengeteg sajtótermék beállítja, hiszen A sötét lovagot sokkal többen akarták megnézni pár éve az első napokban.


2D-ben vagy 3D-ben nézed a filmet?
  • Nem érdekel, hogy konvertált 3D,<br> kifizetem érte a több pénzt
  • Nem fizetek rá a jegyárra, 2D-ben nézem meg
  • Letöltöm, így 2D-ben
  • Sehogy
Végeredményben az is biztosra vehető, hogy a nyolcadik HP-mozi a legsikeresebbek egyike lesz a szériában, de biztos, hogy nem a legnézettebb. És az is biztos, hogy ezzel a Harry Potter-filmsorozat minden idők legsikeresebb mozis franchise-a lesz Amerikában, hiszen a jelenlegi 2,17 milliárd dolláros összbevétel alig marad el a Star Wars-széria 2,21 milliárdjától, viszont nézettségben az SW rekordja nincs veszélyben, hiszen a nyolc Potter-film eddig "mindössze" a Star Wars-filmek össznézőszámának 57%-át produkálta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #44
    J.K.R. világában, amit teremtett, még rengeteg lehetőség van szerintem. Így elképzelhető hogy lesz valamilyen folytatás, vagy spin-off belőle. Szerintem vétek lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget. Bár gondolom az írónő most inkább pihenne és a családjával foglalkozna leginkább.
  • skate00 #43
    Megnéztem az összes részt filmben, nekem tetszett. Szerintetek van rá esély hogy valamiféle folyatása lesz? Mert szerintem mg simán lehetne folytatni.
  • Magiszter #42
    Hát igen. Inkább a könyv. A film max arra jó mint egy tartalomjegyzék. Meg tudod nézni hogy kb miről szól.
    Én pl a HP sorozatot 5 nap alatt kiolvastam egy két hetes szabadságom alatt :D Az első három 1 nap. A mardék 4 meg 1nap/darab (anno Eragon/Elsőszülött is 1-1 nap volt).
    Ha valami jó meg izgalmas azt falom. Most újra rákaptam az Anita Blake sorozatra. Tegnap kezdtem már a második résznél járok (közben melózok).

    Szóval nem szabad elítélni a HP-t a film alapján. Max a filmet. Ha elolvastad a könyveket, akkor szabad ítélkezni.
  • waterman #41
    én az 5. ig előbb láttam a filmeket. aztán bedühödtem hugomra, hogy mi a rák ezen annyira jó? folyton egy hp kötettel rohangált. ráment némi időm de végigolvastam a könyveket. a 6. és 7.-nél már előbb olvastam a könyvet és utána láttam a filmet. na úgy, egy akkora csalódás a film, hogy jaj. jó közelítéssel is legalább a felét kihagyták a történetnek a filmekből. szóval ha lassan ráveszed magad nézésre/olvasásra, akkor inkább olvass. tovább tart, de úgy egyben van a történet, a karakterek valahogy logikusabbak és ha csak a filmeket látja az ember, akkor néha jön olyan érzés, hogy oké, látványos, meg minden, de hogy következik ez a jelenet a korábbiakból...
  • TreDoR #40
    Jó film volt, bár a 7/1 nagyon nem tetszett.
  • zeli #39
    Ezt a hozzászólást majd másold be egy Apple cikkhez! :)

    Már a hatodikat sem láttam moziban. Yates annyira elcseszte az ötödiket, hogy nem volt kedvem hozzá. Ezt sem fogom megnézni moziban, maximum letöltve.
  • JMáté #38
    Ez szép komment. Be is akartam szúrni egy ilyen hüvelykujj feltartós "szmájlit", de valamiért nem sikerült. Képzeld ide.
  • wraithLord #37
    Véleményt lehet mondani, én pl. nem haragszom érte, ha valaki felvilágosít, hogy szerinte miért szar az amit én szeretek. Ezt hívják építő jellegű kritikának (rám nézve). Az ember (általában) képes mérlegelni, mások véleményét szembe állítani a sajátjával, és meghatározni azok "eredőjét"...
    Szerintem annak fáj az indokolt "szarozás", aki tudja, hogy az illető "szarozónak" igaza van, de valamilyen okból nem akar igazat adni neki... Vagy csak mint az állatok, ösztönösen "rajong", és/vagy látta, hogy más is azt csinálja...

    Azt viszont én is rühellem, ha csak szimplán odajön, és lefikázza, annak semmi értelme.
  • wraithLord #36
    "... Így ugyanis egy nem túl jól sikerült alkotás is nagy bevételeket érhet el."
    Az lehet, de normális emberrel nem tudják ezt eljátszani mégegyszer. Igaz, velem egyszer sem, mert lexarom a hype-ot... :)

    Lassan talán rá tudom venni magamat, hogy megnézzek egy Harry Potter filmet. Ha tényleg jók. IMDB-n eléggé felpontozták őket. Talán még a könyveket is elolvasom. :D

    A szavazásban miért nincs Blu-Ray és Blu-Ray Rip? X)
  • vato loco #35
    Mit jelent nálad az hogy "normális könyv"? Ady összest a 21. században már senki nem fog olvasni, már 30 évvel ezelőtt se vettünk ilyesmit a kezünkbe csak akkor még a Dragonlancet meg Riftwart nevezték "hulladéknak". Ma meg kb. klasszikusok. Ugyanez megy zenében is, ma a buzizene a divat, az én koromban a Depeche Mode meg Run-DMC volt az, nagyfaternak meg már a Beatles is hallgathatatlan hulladék volt. Ez van.