Szekeres Viktor

A Warner beintett a magyaroknak: nincs több mozis világpremier!

A Warner döntése alapján Magyarország a kalóztevékenységet végzők miatt ezentúl nem fog mozis világpremierekben részesülni, a stúdió késleltetni fogja saját filmjeit. A kiadó szerint ugyanis Magyarországról kerülnek fel elsőként a netre az illegális kópiák - a vád azonban az adatok szerint egyáltalán nem igaz.

Az Intercom ma esti tájékoztatása szerint "Miután az elmúlt néhány hónapban a Sony Pictures, a 20th Century Fox és a Warner Bros. Pictures által forgalmazott filmek első kalózkópiái mind Magyarországról kerültek fel az internetre, nagy stúdióink közül a Warner Bros. Pictures úgy döntött, hogy nem kockáztat tovább: előzetes terveivel és terveinkkel ellentétben több filmet nem mutathatunk be az amerikai bemutatóval egy időben vagy ahhoz nagyon közel. A stúdió ezzel a lépéssel a Magyarországnál jóval erősebb, fontosabb piacok mozis bevételeit próbálja védeni."


Nézel gépen kamerás világpremiereket?
  • Igen, gyakran.
  • Igen, de csak, ha szinkronizált.
  • Nagyon ritkán előfordul.
  • Soha.
A döntés eredményeképp az alábbi filmek eredetileg világpremiernek szánt bemutatójának dátuma módosul: Förtelmes főnökök - az új dátum: július 28., Őrült, dilis, szerelem - az új dátum: szeptember 1., Végső állomás 5 - az új dátum: szeptember 8. Igaz, a Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. rész túl nagy volumenű film ahhoz, hogy hasonlót tegyen vele a Warner, így megmarad a hazai világpremier, azonban a tervezett július 14-e helyett július 15-től lesz látható a film, azaz nem a megszokott csütörtöktől, hanem ahogy Amerikában is, péntektől. Sőt, még a hagyományos éjféli előadásokat sem engedélyezi a stúdió.

A Warner az év hátralévő részében a következő filmeket fogja még bemutatni Amerikában, azaz az alábbiakra vonatkozhat még a halasztás: Dolphin Tale 3D, Contagion 3D, A Very Harold & Kumar 3D Christmas, New Year's Eve, Táncoló talpak 2 3D, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, 2012-ben pedig a stúdiótól fog érkezni a Titánok harca 2, a Tim Burton-féle Dark Shadows, a Rock of Ages című musical, és két várva várt film, Christopher Nolan harmadik Batmanje, a The Dark Knight Rises, valamint Peter Jackson Hobbitjának első része, a The Hobbit: An Unexpected Journey.

Az Intercom a Warner lépésére reagálva még hozzátette, hogy hosszútávon a teljes magyar moziforgalmazást veszélyezteti a stúdiók kalózok elleni ilyen típusú, kényszer szülte védekezése. Márpedig, ha a Warner ezt a döntést hozta, akkor szinte biztosra vehető, hogy a Sony és a 20th Century Fox is így fog dönteni - mindkét stúdió filmjeit az Intercom hozza be hazánkba. A három említett stúdió mellett még a nagyok közé tartozik a Buena Vista, azaz a Disney, mely filmjeinek hazai forgalmazását a Fórum Hungary végzi, valamint a UIP-Duna Film, amelyik a Universal, a Paramount és a Dreamworks produkcióinak nagy részét vetíti itthon. (A Universallal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a stúdió és a Cinema City mozihálózat anyavállalatának vitája miatt a magyar Cinema City-mozikban nem volt látható a Paul és a Hopp című film.)


A döntés apropóját mindenféleképp érdemes kihangsúlyozni, hiszen ezúttal kivételesen nem a letöltők, hanem a feltöltők, ún. releaserek miatt történik a drasztikusnak mondható lépés, amely első pillantásra nem tűnik akkora érvágásnak, hiszen pár nap vagy hét késésről van szó. Más kérdés, hogy ezzel bár a Warner el tudja érni, hogy ne Magyarországról kerüljön ki egy, a neten elterjedő kópia, de ilyenkor mindig akad egy másik nemzet, melynek kamerása feltölti produktumát a fájlmegosztókra vagy FTP-kre. Nem mellesleg az állítólagos magyar érintettség előtt is voltak első napos, kamerás kalózkópiák netszerte, azonban arról nem nagyon lehetett hallani, hogy más országok büntetést kaptak volna.

Azt csak a hozzáértők tudják, hogy igaz-e az, hogy Magyarországról kerültek ki elsőként kópiák, de ha feltételezzük, hogy a nyilvános vetítéseken történik a kamerás felvétel és nem a forgalmazói- vagy sajtóvetítéseken, akkor bizony nem stimmel az Intercom azon állítása, miszerint "a Sony Pictures, a 20th Century Fox és a Warner Bros. Pictures által forgalmazott filmek az első kalózkópiái mind Magyarországról kerültek fel az internetre". Eleve kiindulási pontnak azt érdemes venni, hogy idén eddig 12 világpremierben volt részünk - és ezek közül mindössze kettő volt a Warner-világpremier, a Másnaposok 2 és az Álomháború. Ezek warez verzióinak persze lehetett magyar forrása, mint ahogy azt is lehet látni a letöltési statisztikákon, hogy a Másnaposok 2 kamerás verzióját a hat legnagyobb hazai torrentoldal adatai szerint majdnem százezren töltötték le, köszönhetően többek között annak, hogy világpremier volt, ráadásul leszinkronizálták. (Egyébként egyik film magyar változata sem a világpremier napján vált letölthetővé.)


Mi a véleményed<br> a világpremierek késleltetéséről?
  • Mocskos kalózok!
  • Kit érdekel? Akkor két héttel később nézem<br>meg kamerás verzióban.
  • Nem érint, nem járok moziba.
  • Kamu az egész, direkt akarnak kiszúrni velünk.
A Warner többi idei filmjéből Az ismeretlen férfit 2 hónappal, az Elhajlási engedélyt 1 héttel, A lány és a farkast másfél hónappal, míg A rítust több mint egy hónappal a világpremier után mutatta be itthon az Intercom. Az Amerikában már játszott és nagyot bukó Arthur tervezett premierje már korábban el lett halasztva, míg a Szerelem kölcsönbe jövő csütörtökön érkezik egy hónapos késéssel. Ezek alapján azt is mondhatnánk, hogy nem ér minket nagy veszteség, de persze szó sincs erről, hiszen itt az elvről van szó, és a billogról, amit ezzel hazánk kap. (A Warner DVD-s üzletágát irányító lánycége már korábban "megharagudott" Magyarországra.)

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy biztosra lehet mondani, hogy működnek a magyar mozikban kamerás emberek, hiszen a Sikoly 4-ből, A sasból, valamint A rítusból látni a neten magyar mozifeliratos kamerás kópiákat, de persze a hazai kalózok fő tevékenysége leginkább a szinkronos bemutatókat veszélyezteti. A fenti közleménnyel szemben azonban ezen szinkronos kópiák zöme láthatóan nem hazai forrású, legalábbis a cirill betűk, vagy az esetenkénti francia vagy spanyol feliratok erre utalnak.

Az eddigi idei 12 világpremierből egyébként az Intercomnak hatot köszönhettünk: a Warneres Másnaposok 2 mellett a Foxtól a Gagyi mami: Mint két tojás és az X-Men: Az elsők, a Summittól a Féktelen harag, a Sony-tól pedig a Zöld Darázs érkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TWN #191
    Off: Bakker, ha a mostani X-men nem tetszett, egyszeruen nem voltal gyerek. Szerintem meg az eddigi legjobban osszerakott volt (emlekezve a kiskoromban latott kepregenyre...).
    /Off.

    Ketlem, hogy a Warner a mostani statisztikakbol allitotta fel velemenyet, szerintem hosszutavu jelenteseiket osszegeztek (pl. anno batman letolteset figyeltek vilagszerte) es az alapjan dontottek ~a dontes marad, de a hatter szerintem mas.
  • Big Boss Hu #190
    Hát én magyar camos filmet még nem láttam. Mindig orosz szokott lenni az első még az itteni "világpremier" előtt fennlenni.

    Az történt itt kérem szépen, hogy russzki kgb kémek amerikában elmesélték az ottaniaknak, hogy ez kérem szépen magyar nyelv. Mivel az amerkiaiak többsége sose hallott még magyarországról, köztük a warner elnöke sem, gyanakvás nélkül elhitte, hogy ez bizony csak magyar lehet, és ezt meg kell torolni!
  • vato loco #189
    Amúgy jó a cikkben az 1. kép, tipikus "magyar" warez... Ennyit a kiadómaffia eszéről.
  • vato loco #188
    Jaja. De akkor már inkább a BDripet. Remélem az is aki eddig moziban nézte, hogy 1 fillér bevételük ne származzon belőle. Ha a moziban később játszák mint a piratebayen, akkor ki fogja ott nézni? Dehát így van ez jól, hiszen a kiadó is így akarja.
  • m minnifield #187
    nekem ennél az "előbb megnézem kamosba osztán moziba" magyarázatnál mindig eszembe jut a hatodik érzék, ( vagy esetleg az árvaház, de még lehetne sorolni)kurva nagy élmény lehet úgy moziban megnézni, hogy előtte már otthon kamos minőségben megnéztem...
  • RoyalPredator #186
    Nagyon magyar kalózkodás ukrán/orosz feliratos filmeket camolni...

    A vicc, hogy ezzel a mozisokkal szúrnak ki, akik tejelnek is.
    Dehát ha vhol már kijött, netről lazán leszedjük a DVD változatát, már akár premier másnapján.
  • senki687 #185
    CaptainRumi,

    Nem értem, számodra mi ebben a hihetetlen? A jó megoldás az, ha a jobbaknak tűnő filmekre beül az ember a moziba és végignézi (pl.: 300), vagy kijön a filmről, ha annyira rossz (pl.: Álomháború). De mint irtam, nekünk túl drága a mozijegy és szerintem sokan vannak így. Akkor pedig egy rossz választás rányomja a bélyegét a mozizás emlékére és hosszú ideig bosszantja az embert.

    A "kamos" filmeket nem nézem végig. Nem azért, mert annyira becsületes lennék, hanem mert a rossz minségű kép és rossz minőségő hang együttese számomra nem vonzó. (Nyilván akadnak VHS minőségű filmek, amelyeket nosztalgiából néz meg az ember és ott nem számít a minőség, de ez nem ide tartozik.)

    Szóval szerintem sokaknak kizárólag csak a döntésben segít, hogy saját véleményt alakíthassak ki, még mielőtt valóban megnézném.

    Természetesen megnéztem az általad ajánlott linket. Próbaként átnéztem jópár véleményt olyan filmről, amit én is láttam és -hogy is mondjam-, nehéz lenne ezek alapján választanom.

    A kritikákat hiába olvassa el az ember, mert a vélemények ugyanúgy manipuláva lehetnek, így ha ha nem ismeri az ember a kritikust, akkor csalódhat az értékelésben. Hiába nézem a pontozást, mert sokszor előfordult már,
    hogy a 10-es skálán 9 pont felé értékelt filmet nem tudtam végigülni, ugyanakkor előfordult 4-5 pontra lehúzott film, ami számomra élvezetes volt.

    Nem egyforma az emberek ízlése.

    Mondjuk erre is lenne egy ötletem. Olyan oldalt kellene létrehozni, ahol a felhasználó közvetve megadhatja azokat a fórumozókat, akiknek a véleményét átlagolhatja a rendszer. Így mindenki a saját ízléséhez közel álló
    tagok által megadott pontszámok átlagát láthatná. Ez esetben értelmet nyerne a számszerű értékelés megfelelő taglétszám esetén. Na és persze a megszokott 10-es skála túlzás, az emberek nem képesek ennyire finoman, ennyire pontosan besorolni a filmeket. Elegendő lenne 4 kategória, pl.: "inkább aludj egy órát", "csak ha unatkozol", "jó film", "kihagyhatatlan".

    Egyébként technikailag úgy képzelem, hogy a rendszer az új belépővel értékeltetné az általa látott filmeket. Ez alapján meghatározná, hogy kiknek hasonló a véleményük. Ez után az új felhasználó egy általa még nem látott
    filmre kattintva csak a más filmekre az övéhez közel állá értékelést adó személyek értékeléseinek átlagát láthatná. Ezzel a módszerrel megbecsülhetné a felhasználó, hogy ő maga várhatóan hogyan értékelné azt a filmet.

    Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom. Na ha lenne egy ilyen működő rendszer, szerintem onnantól kezdve teljesen feleslegessé válnának a kamerás felvételek.
  • bandee1 #184
    köcsög zsidó banda!
  • tmk #183
    Ebből a sok filmből kb 2 érdekel; Batman és A Hobbit...ezek meg szintén olyan nagy filmek h nem valószínű, hogy sokat csúsznának.

    Egyébként ez az egész csak ürügy
  • CaptainRumi #182
    Ne haragudj, de ezt a "megnézem a kamos verziót és ha bejön, akkor utána elmegyek moziba" dolgot nem tudom elhinni, legalábbis rendszeres igénybevételét nem. Ha tetszett és már láttad akkor miért fizetnél érte? Főleg ha szerinted már a mozis élmény sem az igazi. Lehet túl szubjektív dolog a kritikusok véleménye, de ahol több kritika is össze van fogva (pl. rottentomatoes.com) az talán célravezetőbb és a vannak filmek, amiket legjobb a mozivásznon első alkalommal megtapasztalni. Itt ráadásul össze a közönség véleményével is összevetheted. Csak egy tipp.