MTI

Magyarországon állítják fel az első, életnagyságú Steve Jobs szobrot

Tóth Ernő szobrászművész elkészítette a közelmúltban elhunyt Steve Jobs életnagyságúnál is nagyobb szobrát, a bronz alkotást várhatóan december 21-én avatják fel a Graphisoft parkban, a szoftvergyártó cég épülete előtt.

Rekordidő, közel két hónap alatt készült el Steve Jobs szobra, amelyen jelenleg már az utolsó simításokat végzik. Tóth Ernő szobrászművész szerint alkotása jellegzetes, dinamikus pózban ábrázolja majd az Apple cég néhai vezetőjét. "Rekordidő alatt kellett elkészíteni a szobrot. Steve Jobs halála utáni héten már kiírták a pályázatot, amelyre öt művész adott be terveket. Mikor kihirdették, hogy én készíthetem el a két méter húsz centi magasságú alakot, azonnal munkához láttam, és - bár az elkészülésre szánt idő meglehetősen szűkös volt - jelenleg az utolsó simításokat végezzük a bronz szobron" - közölte a művész.


Az Apple vezérigazgatójának életnagyságú szobrán dolgozik Tóth Ernő szobrászművész a Leonardo Gold Kft. pesterzsébeti öntödéjében. A nemrég elhunyt vállalatvezető mintegy 450 kilós, bronzból készült szobrát a Graphisoft Parkban avatják fel december 21-én

"A naturális stílusban készülő alkotás jellegzetes, emblematikus pózban ábrázolja az Apple egykori vezetőjét, dinamikus, előadói, előrelépő mozdulatban, amellyel a gép és az ember közötti kapcsolatot hivatott kifejezni. Nem csak a mozdulat - különösen a kéztartása - lesz jellegzetes, de az öltözéke is: garbóban, sállal és tornacipőben ábrázoltam Steve Jobs-t" - vallott művéről Tóth Ernő. Már a jövő héten felállítják a bronz alakot, a szobor leleplezését december 21-én három órakor tartják. A Graphisoft az informatika korának legnagyobb hőseként tekint Steve Jobs-ra, aki a magyar szoftvergyártó vállalat nemzetközi sikeréhez is nagy mértékben hozzájárult.

Az Apple volt az a cég, amely 1984-ben felkarolta a Graphisoftot; első programjuk, az ArchiCAD építészeti szoftver első változata a Macintosh közvetlen elődjén, a Lisa számítógépen futott. Ezt mutatták be 1984-ben a világ legnagyobb informatikai vásárán, a hannoveri CeBIT-en. A bemutatót Steve Jobs személyesen nézte meg és annyira tetszett neki, hogy eldöntötte: az Apple minden támogatást megad a szoftver fejlesztéséhez és segítséget nyújt világpiaci terjesztésében is. Anyagi támogatást és számítógépeket adtak, abban az időben, amikor a Graphisoft anyagi lehetőségei rendkívül szűkösek voltak és Magyarországon akkoriban ezekhez a legmodernebb számítógépekhez nem lehetett hozzáférni.


"Steve Jobs teremtette meg az emberarcú informatikát. Ebben az iskolában nevelkedett a Graphisoft is, ezt tőle tanulta. Neki is köszönhetjük, hogy a világon 200 ezer építész, nemcsak dolgozik és tervez csodálatos épületeket a programmal, hanem szereti is munkaeszközét" - fogalmazott Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke. "Jobs nemcsak érezte, hogy merre megy a világ, hanem formálta is azt. Igazi vezető volt, akinek nem az volt a legnagyobb érdeme, amit ő személyesen alkotott, hanem amit embereiből kihozott. Megtalálta, motiválta a legjobbakat, és csodákra tette őket képessé. Az igazi vezető nem akkor boldog, ha maga alkot csodákat, hanem, ha kollégáit teszi képessé csodákra. Mi is erre törekszünk, az ő szellemi örökségét próbáljuk megtanítani a jövő informatikusainak."

Az elnök a szobor kapcsán hozzátette: "A pályáztatás során öt művész kapott meghívást arra, hogy elkészítse a szobrot. A bíráló bizottság úgy ítélte meg, Tóth Ernő érezte meg legjobban Steve Jobs szellemiségét, neki sikerült a leginkább kifejeznie az Apple alapítójának feszültségét, dinamikáját, hivatása iránti elkötelezettségét". A Graphisoft Park munkahelyi környezete is Steve Jobs szellemét őrzi, amely minden apró részletben a tökéletességre törekszik és ezzel az épített környezettel, az itt dolgozó és alkotó tehetségek munkájának hasonló igényességét igyekszik segíteni, ösztönözni. Ezért a 12 épületből álló parkban a Graphisoft épülete előtt kerül felállításra a szobor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #83
    Nem lehet róla véleményem?
    Steve bácsi büszke lenne rád, ökör.

    Mellesleg, annyi levegőt kapj, amennyit én tv-t nézek.

    Továbbá, ha belügye a cégnek, ami tőlem lehet, magasról teszek rá, akkor miért tudunk mi itt róla, mi?

    Na, butáskodj tovább káromkodva.

    De azt jegyezd meg, nem ti ugatjátok meg, kinek miről lehet véleménye.

    Ha meg ennyire felhúzod ezeken a dolgokon magad, szedj valamit, vagy kéredzkedj vissza az intézetbe.
  • Cef #82
    Pedig nem nehéz, de ha visszaolvasnál n+1-szer leírták már, de legyen még egyszer:

    Egy magyar cég, a SAJÁT pénzéből, a SAJÁT birtokán, SAJÁT elhatározásból emel szobrot annak az embernek aki annak idején felkarolta és ösztönözte őket egy olyan szoftver létrehozására, amivel a vállalkozás világhírű és nemzetközileg elismert lett.
  • finizlik #81
    Szerintem gondold át még 32x amit írtál és magad is rájössz.

  • xinosz #80
    Oké, legyen, buta vok! Akkor világosíts föl! :)
  • finizlik #79
    De buta vagy BASZDMEG, DE BUTA!
  • xinosz #78
    Nem ott kezdődik a seggnyalás hogy Jobsnak szobrot álítank! Azon is el kéne gondolkodni mit keres egyáltalán az Apple Magyarországon? Nem tudom hány olyan magyar zseni, tudós van akik külföldre kényszerültek, mert itthon hülyének nézték őket és lesz@rták őket, az ötleteiket!
  • 37lz55 #77
    azért védőszemüveg nélkül hunyorogva flexelni.... ejnye, művészúr
  • Adenoma #76
    annyit tett országunkért, hogy meg is érdemli...
  • finizlik #75
    Ez így van, de nem tudom akkor is mit háborognak itt az emberek 40 es IQ-val. Ha ilyen segg buták, akkor takarodjanak vasárnaponként templomba meg gyónjanak 2 hetente mert kb az való nekik nem az ilyen hírek. A 2 közt meg nézhetnek VV-t meg mittom én Jóban Rosszbanban-t
  • trogi #74
    Nyugi, én leszarom, sőt agyon is lőném az összes ottani vezető beosztású élőlényt...
    Arról azonban elfelejtkezel, hogy az ország több mint fele csak ilyen szarokat néz, aztán meg agy nélkül el kezd hőbörögni a kormány ellen, hogy erre van pénz, miközben kilakoltatnak meg megfagynak emberek. Azt persze 'jóindulatúan' már nem közlik velük, hogy csak egy kőgazdag emelt szobrot egy másik kőgazdag tiszteletére...