Berta Sándor

Új vezetők az Apple-nél

Steve Jobs halála után jelentős mértékben átalakul az Apple menedzsmentje. Több posztra is új vezetők kerülnek, a vállalat igyekszik szabadulni az elhunyt ikonikus vezető árnyékától.

Az Apple közleményében jelentette be a legfontosabb változtatásokat. A cég felügyelőtanácsának új elnöke Arthur Levinson lett. A 61 éves szakember hosszú ideje volt a felügyelőtanács tagja és most érkezett el az idő az előrelépésre. Levinson emellett a Genentech biotechnológiai vállalat igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója, továbbá a Roche, az Amyris és az NGM Biopharmaceuticals igazgatótanácsának elnöke is. Az Apple-nél a felügyelőtanács elnöki posztja Steve Jobs halálával üresedett meg.

Az Apple igazgatótanácsának elnöke is egy új személy, méghozzá Bob Iger, a Disney elnök-vezérigazgatója. A döntés nem véletlen, hiszen a Disney, az Amazonnal és a Google-lel szembeszállva próbálja meg értékesíteni a különböző médiatartalmakat. Így Iger tapasztalatai jól jöhetnek az Apple-nek, amely a következő években várhatóan számos médiaprojektet fog indítani. Iger kinevezése mellett szólt az is, hogy szoros kapcsolatban volt az elhunyt Apple-társalapítóval és az üzleti életben is voltak közös projektjeik. Elég csak arra gondolni, hogy Steve Jobs 1986-ban szerezte meg a Pixar animációs stúdiót, majd 20 évvel később 7,4 milliárd dollárért eladta a Disneynek. Jobs cserébe Disney-részvényeket kapott és ezzel ő lett a stúdió egyik legnagyobb részvényese.

A szakértők és a piaci elemzők szerint a mostani döntések azt mutatják, hogy az Apple vezetői a korábbinál szabadabban végezhetik majd a munkájukat, ami Jobs idejében nem igazán volt jellemző. "Az igazgatótanácsnak ki kell lépnie Steve Jobs árnyékából" - fogalmazott Jim Post, a Bostoni Egyetem gazdasági professzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rapid81 #7
    Én nem vagyok mérnök, meg az a sokezer programozó sem, akik például iOS vagy Android app-okat fejleszt PC-n. PC nélkül nincs más piac, mert a vasra program kell.
  • noland #6
    Ja, én meg azt hittem már kitaláltak valami új félvezetőt az Apple-nél! Félrevezető cikk. ejnye!
  • kvp #5
    Meg mindig ott a nagy huzasuk, a dektop ios, tehat az iphone-ok operacios rendszere desktop kulsovel. A legtobb vasarlojuknak pont eleg pc helyett egy jo nagy kijelovel es billentyuzettel szerelt iphone, tehat ezek az ujfajta limitalt tudasu, de konnyen hasznalhato pc-k meg egy ures piaci szegmenst jelentenek. A google es a microsoft is ezzel probalkozik, tehat jol lathato a piac haladasi iranya.

    A teljes erteku pc-k meg maradnak a mernokoknek, masnak ugy sincs igazan rajuk szuksege, meg munkahoz sem. (persze ha eleg gyorsak a halozatok, akkor meg egy mernok is elvan egy sima terminallal es egy erosebb szerverrel)
  • hurkaur #4
    ezt a postot elmentem kesobbre :]
  • Vers #3
    az applenak szep lassan vege lesz, az iphone4s kereslet is csokken, es atblagep sem olyan meno mar
    a veg kozeleg
  • sanyicks #2
    Akkor nem lesz sok változás az applenél sem.
  • grobs #1
    Bob Iger alatt a Disney gyakorlatilag lenullázódott mint rajzfilmes cég. Nulla ötlet (Csodacsibe), és nulla kutatás jellemezte a korábban élenjáró céget.