Berta Sándor

Az USA és az EU is tiltaná a megfigyelési programok exportját

A tervek szerint hamarosan már nem lesznek exportálhatók az amerikai különleges számítógépes rendszerek és kémszoftverek. Ugyanakkor az Európai Unió sem tétlenkedik, megtiltotta a megfigyelési technológiák Szíriának való eladását.

Az Egyesült Államokban egy olyan törvényt készítenek elő, ami ha nem is akadályozná meg teljesen, de jelentős mértékben megnehezítené, hogy a világ elnyomó rezsimjei megvásárolhassák az amerikai különleges számítógépes rendszereket és programokat. A cél az, hogy ezek az országok ne nyomhassák el az amerikai megoldások segítségével az állampolgáraikat, ne figyelhessék meg őket és ne cenzúrázhassák az internetet. Chris Smith kongresszusi képviselő szerint egy olyan lépésről van szó, amit mindenképpen meg kell tenni. Meg kell akadályozni ugyanis az ezekkel a technológiákkal való visszaéléseket, például, hogy a rendszerekkel helyi ellenzékieket figyeljenek meg és ellenőrizzék a kapcsolataikat.

A Smith által benyújtott törvényjavaslat megtiltja az amerikai távközlési technológiák exportját. Amennyiben ezeket a rendszereket egy kormány vásárolná meg, úgy ezt csak akkor teheti majd meg, ha rendelkezik a szükséges licencekkel. "Miként kerüljenek ezek a diktatúrák egy demokratikus útra, ha az amerikai tőzsdén jegyzett vállalatok technológiának segítségével minden tiltakozót fel lehet kutatni és be lehet zárni?" - tette fel a kérdést Chris Smith. "Bármennyire is tetszik, vagy nem tetszik a cégeknek, ők sok szempontból politikai szereplők is. A döntéseik éppen ezért kihatással vannak az emberi jogok megsértésére" - tette hozzá Daniel Baer, az amerikai külügyminisztérium demokráciáért, emberi jogokért és munkakérdésekért felelős részlegének vezetője.

Azonban nem csak az Egyesült Államokban van napirenden a különleges IT-megoldások exportjának tilalma, hanem Európában is. Az Európai Bizottság ugyan lehetővé tenné, hogy minden tagállam maga döntsön az ilyen technológiák exportjának kérdésében, azonban ha bizonyítékok vannak arra, hogy az adott országokban megsértik az emberi jogokat, úgy közösségi szinten leállítható lesz az export. Marietje Schaake európai parlamenti képviselő viszont úgy vélte: ennél is szigorúbb szabályozás kellene, mondván a technológiák sokat változtak, de az emberi jogokból akkor sem szabad engedni.

Nos, Schaake kívánsága teljesült, mivel az Európai Unió megtiltotta a megfigyelési technológiák Szíriába való exportját. A tilalom minden olyan felszerelésre és szoftverre vonatkozik, amely lehetővé teszi a szíriai kormánynak a telefon- és internetes kommunikáció ellenőrzését.

Korábban több olyan hír is napvilágot látott, amelyek arról szóltak, hogy európai és amerikai cégek különböző országokba adtak el különleges programokat. Idén márciusban derült ki, hogy egy német vállalat Egyiptomnak adta el a lehallgatásra használható szoftverét, majd november végén ismertté vált, hogy az állam elleni kereskedelmi embargó ellenére Szíriába került a Blue Coat amerikai cég online tartalomszűrést biztosító rendszere. A berendezéseket jelenleg a szíriai kormány használja. A technikát emellett jelenleg is alkalmazzák Bahreinben, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #5
    Ez kicsit "vicces", annak fényében, hogy telefonokra gyárilag vannak telepítve ilyenek. És nem csak az operátorok vettek ilyet, hanem maga az oprendszer is (mindhárom piaci szereplő) rögzítette a GPS koordinátákat és az Apple esetén bizonyos is, hogy jelentette hazafele.
  • kvp #4
    "Akkor vajon minek csinálnak ilyen programokat?"

    Tobbnyire sajat felhasznalasra. Tehat a nemet allam nemet szoftvert, a francia franciat, mig a magyar magyar gyartasut hasznal. A kevesbe 'fejlett' allamok pedig vesznek valami kesz rendszert, mar amennyiben megtehetik. (papiron nem nato orszagokba export tilalom van ilyen technologiakra) A kinaiak a legerdekesebbek, ok mindent megvesznek, de ennek ellenere sajat fejlesztesu rendszeruk van, a nyugati technologiat csak masolas celjara veszik.
  • Reparamorf #3
    Kérdésem? (Hülye kérdés és költői)
    Akkor vajon minek csinálnak ilyen programokat?
    Amit másnak szabad, azt Nekem is...
  • endale #2
    Ja, Líbia
  • endale #1
    Gondolom nem megtiltják, csak állami monopóliummá teszik. Így a csak a baráti diktatúrák juthatnak majd hozzá. Mint pl. Szíria volt eddig. :)