Berta Sándor

Az Amazont is érdekli a Palm és a webOS

Az amerikai kereskedelmi cég állítólag érdeklődik a Hewlett-Packard tulajdonában lévő Palm, illetve a webOS operációs rendszer iránt. Már csak a HP-nek kellene eldöntenie, hogy mit akar.

Az információt a Venture Beat nevű amerikai blog szellőztette meg, kiemelve, hogy az Amazon nem csak a webOS, hanem akár az egész Palm portfólió iránt is érdeklődhet. Mivel jelenleg finoman szólva sem tiszta, hogy a HP milyen jövőt képzel el magának, így az Amazon stratégiája akár eredményes is lehet. Mint ismeretes Leo Apotheker, a HP vezérigazgatója augusztus közepén jelentette be, hogy a cég felhagy a számítógépgyártással és megválik minden olyan termékétől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. Apothekert azonban nemrég kirúgták, a helyére Meg Whitman került.
* Whitman sietett leszögezni, hogy Apotheker stratégiai elképzeléseit akarja majd megvalósítani és folytatja a nemrég elbocsátott vezető által megkezdett utat. Érthető, hogy ebben a helyzetben sok pletyka bukkant fel. Többek között az is felmerült, hogy a Samsung vagy a HTC vásárolja meg a webOS-t, ám előbbi képviselői cáfolták ezt, míg utóbbi vezetői előbb cáfolták, majd elképzelhetőnek nevezték a mobil operációs rendszer felvásárlását. Nos, az Amazon új szereplő lenne ebben a történetben.


A webOS felvásárlásának a cég szempontjából egyaránt lennének előnyei és hátrányai. A nemrég bemutatott Kindle Fire tulajdonosai ugyanis nem férhetnek hozzá az Android Markethez, a Google Maps és a Googlemail szolgáltatásokhoz. A webOS használata ezen a területen nem hozna sem negatív, sem pozitív változásokat, ugyanakkor az Amazonnak jelenleg is van egy saját alkalmazásboltja, amit viszont a webOS használói nem érhetnek el. Az Amazon számára ugyanakkor vonzó lehet egy saját operációs rendszer, hiszen így nem válna támadhatóvá a különböző szabadalmak miatt.

A HP és az Amazon képviselői tárgyalásokat folytatnak és nem zárható ki, hogy hamarosan pont kerül az ügy végére. Ugyanakkor vannak más érdeklődők is, például a HTC. A Hewlett-Packard tavaly áprilisban 1,2 milliárd dollárt fizetett a Palmért, így aligha szeretne ennél kevesebb pénzét kapni a Palmért. Az biztos, hogy az Amazon a következő hónapokban további táblagépeket akar piacra dobni és az információ tükrében nem lenne meglepő, ha egy vagy több készüléken már a webOS futna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!