Berta Sándor

Csúcstechnikájú eszközök könnyíthetik meg az idős emberek életét

Szakemberek olyan rendszereket hoztak létre, amelyek jelentős mértékben könnyebbé tehetik majd az idősek életét. Kérdéses azonban, hogy ezek a megoldások mikorra terjednek el.

A Friedrich Alexander Egyetem és a Fraunhofer Társaság Integrált Áramkörök Intézetének munkatársai egy biometriai karkötőt, egy okos hűtőszekrényt és egy intelligens szőnyeget fejlesztettek ki. A különleges karkötő a biometriai adatokat méri és vészhelyzet esetén azonnal riasztja a legközelebbi klinikát. Az okos hűtőszekrény érzékeli, ha az elfogy az élelmiszer és képes leadni a rendelést, amelynek során figyelembe veszi a tulajdonos szokásait, esetleges betegségeit. Az intelligens szőnyeg pedig észleli, hogy ha valaki elesik és azonnal riasztja a mentőket vagy az adott ember ápolóit.

"A jövőben nem lesz más lehetőségünk az ápolók tehermentesítésére, mint az, hogy különböző technikai megoldásokat hívjunk segítségül. Különösen igaz ez abban az esetben, ha nincsenek megfelelően képzett betegápolók vagy rokonok" - mondta Oliver Schöffski, a Fraunhofer Társaság munkatársa, a projekt egyik életre hívója. A szakember hozzátette, hogy a cél természetesen nem az ápolók technikai rendszerekkel való kiváltása, hanem sokkal inkább a támogatása. Az ilyen termékeket és szolgáltatásokat Ambient Assisted Living rendszereknek nevezik, de a piacon még nem igazán terjedtek el. Ennek ellenére a kutatók optimisták és töretlenül hisznek ezekben a megoldásokban.

"A technikai támogatásnak köszönhetően az idős emberek továbbra is önállóan élhetnek és maguk dönthetnek a különböző kérdésekben. Ez már önmagában nem rossz dolog" - közölte Schöffski, aki tisztában van azzal, hogy minden technológiával vissza lehet élni. A visszaélési lehetőségek számát azonban a megfelelő technikai és törvényi feltételek megteremtésével a minimumra lehet csökkenteni. Emellett fontos, hogy megteremtsék a hasonló projektek finanszírozási lehetőségeit, megkönnyítsék az ilyen rendszerek engedélyeztetési folyamatát, hogy azok könnyebben és gyorsabban terjedhessenek el világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!