Berta Sándor

Jobs lemondása után is innovatív maradhat az Apple

A Foxconn és a Quanta illetékesei egyaránt úgy vélik, hogy az Apple Steve Jobs után már nem lesz annyira innovatív, mint korábban. A folyamatból a HTC és a Samsung profitálhat. Ezt a véleményt azonban több szakértő sem osztja.

Steve Jobs lemondása váratlanul érte a piac szereplőit. Az Apple tajvani beszállítói arra számítanak, hogy a szakember távozása egyaránt hatással lesz nem csak az Apple megítélésére, hanem a vállalat kreativitására és innovációs erejére is. A céggel konkuráló HTC és Samsung sokat nyerhet az ügyön, megnövelhetik a befolyásukat. Ezt tudta meg a Foxconn Electronics és a Quanta Computer illetékeseitől a DigiTimes tajvani IT-hírportál. Steve Jobs távozása ugyanakkor kevéssé lesz majd hatással a különböző megrendelésekre, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy Jobs utódja, Tim Cook eddig is az Apple operatív üzleti vezetőjeként dolgozott.

A Quanta Computer az Apple legfontosabb partnerének számít a Macbook Air összeszerelése során, míg a Foxconn Electronics nem csak beszállítója az Apple-nek, hanem a cég termékeinek egyik legfontosabb viszonteladója is. Piaci elemzők ugyanakkor nem feltétlenül osztják a két cég képviselőinek a véleményét. Udo Nadolski, a Harvey Nash IT-cég ügyvezetője szerint Steve Jobs háttérbe vonulása ellenére az Apple még sokáig sikeres lesz. Ez annak is köszönhető, hogy Jobs a felügyelőtanács vezetőjeként, egyben fontos stratégaként továbbra is meghatározó pozícióban marad. Ráadásul Tim Cook régóta Jobs kollégája, így biztosra vehető, hogy tovább fogja vinni az Apple innovációs kultúráját.

Bruno Weisshaupt üzleti tanácsadó ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem csak az alkalmazások irányítják a világot, vagyis fontos, hogy az emberek be tudjanak azonosítani egy céget. Ehhez pedig kell egy arc. A Google számára az ázsiai gyártók nem annyira fontosak, az Apple azonban nem engedheti meg magának, hogy meghatározó arc nélkül maradjon. Az ugyanakkor biztos, hogy az Apple marketingügyekben sokat fog veszíteni. Steve Jobs fellépéseit, termékbemutatóit nehéz, ha nem lehetetlen lesz pótolni. Az Apple éppen ezért könnyen lendületet veszíthet. Kérdéses, hogy Tim Cook ebben a szerepkörben képes lesz-e egyáltalán pótolni a távozó szakembert, s ha igen, mennyire?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • usersg #20
    Igen be lehetnek tojva most az almáék ha már ilyen hírek terjengenek.. :)
  • Sir Ny #19
    nem látom :( lehet hogy túl jó a memóriám, és tovább terjed a mostnál :(
  • llaszlo #18
    Nem nem te vagy a hülye. Nem látod, hogy 2011 a pereskedés éve??? :D
  • Sir Ny #17
    Hülye elvakult antimagyar!!!! Gyűlölöd a linuxot, mert a finn testvéreink találták ki! Árpád linuxxal érkezett ide, mikor megtudta, hogy itt Dobogókőn van a szívcsakra, és itt folyik ki a kőből az openszórsz! Hülye!
  • Sir Ny #16
    Te is nagyon hülye vagy!!!!! HÁNYSZOR ÍRJAM MÉG LE, HOGY 2011 A linux ÉVE?
  • llaszlo #15
    Rólad már tudjuk, hogy appletroll vagy szóval meg sem lepődünk az idióta beírásaidon. Persze téged az sem zavar, hogy az apple-nek már 1992-ben volt PDA-ja amit nyilván mástól lopott, mert ők semmit sem fejlesztenek. Csak azt nem tudom, hogy kitől lopta mivel ekkor még nem volt másik PDA. Egyedül a Palm fejlesztett ekkor hasonló terméket. Tudom te az "okos" agyaddal kitalálod, hogy azt is ellopták. LOL Nagyon hülye vagy.
  • G_ArchAngel #14
    Nem tudom mennyi lehet, de biztos tobb, mint a Samsungnak lett volna, mert kulonben felvesznek designereket:)
  • sanyicks #13
    pl a téglatest és rajta egy kijelző költségeit? Képzelem hány millió dollárra rúghatnak ez és a hasonló "ötletek" költségei :)
  • hurkaur #12
    Ilyet csakis egy elfogult nvidia berenc mondhat! Hisz Intel jobb.. kulonosen ha Ati.
  • Sir Ny #11
    Gyökér vagy. 2011 a linux éve!