Berta Sándor

Routerek a világűrben

A különleges, kifejezetten az ottani szélsőséges körülmények között is dolgozni tudó hardverek tavaly novemberben az Intelsat 14 műhold fedélzetén jutottak a világűrbe.

A programról eddig nem sok információ szivárgott ki, ami nem véletlen, hiszen részt vesznek benne a titkaikra ügyelni szerető amerikai fegyveres erők is. Voltak ugyan tudósítások az Intelsat 14 felbocsátásáról, de a fedélzetén található néhány készülék csak most vált ismertté. Az egyik újdonságot a világűrben működő hardverek tekintetében mindenképpen a fedélzeti routerek jelentik. Amennyiben az eszközök sikeresen veszik az akadályokat, akkor hamarosan további társaik is követhetik őket és megvalósulhat az intergalaktikus számítógépes hálózat (Intergalactic Computer Network).

Egykor J. C. R. Licklider nevezte így humorosan a saját munkacsoportját, amit 1963-ban alapított az ARPA amerikai katonai kutatóintézet megbízásából. A feladat közel sem volt egyszerű: a szakembereknek el kellett érniük, hogy a különböző számítógépeket hálózatba lehessen kötni egymással.

Az Intelsat 14 fedélzetén található routerek ennek több évtizedes fejlesztések eredményei. A készülékeket a Pentagon Defense Joint Capability Technology Demonstration programjához tartozó IRIS-projekt keretében fejlesztették ki. Az IRIS-ben részt vesz az amerikai fegyveres erők mellett az Intelsat, a Loral Space és a Cisco is.
A kutatók úgy döntöttek, hogy az első világűr-kompatibilis routerek nem a TCP/IP-protokollt támogatják majd, hanem a NASA által kifejlesztett, a zavarokra jóval érzéketlenebb Disruption-Tolerant-Networking-Protokoll (DTN) és az IP kombinációját. A TCP-től eltérően a DTN sokkal rugalmasabb adattovábbítást tesz lehetővé. Ha a vezeték nélküli kapcsolat megszakad, az adatcsomagok nem vesznek el, hanem addig tárolódnak az egyes műholdakon, amíg a címzett rendszer újra elérhető.


A rugalmas adatátvitel mellett a szakembereknek arra is ügyelniük kellett, hogy a routerek akkor is működjenek, ha napkitörések vannak vagy ha a műhold helyzetváltoztatásra kényszerül. A napkitöréseket követő ionizált sugárzás annyira erős, hogy miután 120 kilométeres magasságban elérte a földi ionoszférát, képes akár napokra megbénítani a bolygónkon minden rövidhullámú adást. A mai korszerű processzorok szintén nem viselik el ez a fajta sugárzást, a szabadon repülő protonok szabályosan lyukakat üthetnek a chipek szilíciumrétegében, ami fatális bithibákhoz vezethet.

Pont a zökkenőmentes működés biztosítására került két Power-PC alapú router az Intelsat 14 fedélzetére. Ha az egyik valamilyen okból meghibásodik, a másik még mindig folytathatja a munkát. Az adatátviteli sebesség 100 Mbit/s, ami ugyan nem tűnik soknak, de a világűrben ez rekordértéknek számít. A routerek három földi állomással is közvetlen összeköttetésben vannak.

A Personality Mezzanine nevű alaprendszert a SEAKR amerikai vállalat szállítja és 16 gigabájt flashmemóriát tartalmaz, valamint ez felügyeli a hardveres videofeldolgozó egységet, a rádiót és a kamerakapcsolatokat. Emellett fontos részei a rendszernek az átprogramozható FPGA-chipek, amelyek képesek "önmaguktól kijavítani" a bithibákat azáltal, hogy az adatokat egy második szektorba továbbítják. Az IRIS-projekt keretében megalkotott eszközök többsége átprogramozható, ennek köszönhetően jelentősen megnövelhető a fedélzeti rendszer élettartama. Licklider vicces elnevezése tehát lassan megvalósulhat.

Gyakorlatilag ugyanazok a kutatók alkották az Intergalactic Computing Network csoportot, akik 1969-ben a későbbi ARPANET első számítógépeit is összekötötték egymással. Nem véletlen az sem, hogy a NASA a DTN-t már interplanetáris routingprotokollnak nevezi. Vint Cerf tavaly novemberben egyébként azzal az ötlettel állt elő, hogy a bolygóközi kommunikációra kifejlesztett DTN protokoll nemcsak a Földön kívüli térben válthatja le az interneten szinte mindenhol használt TCP protokollt, de a mobilinternet szegmensében is, ahol már most szükség lenne egy hatékonyabb megoldásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Turdus #7
  Jesszus, mennyire fingotok sincs a témáról!
  Ajánlom olvasásra: http://www.faqs.org/rfcs/rfc791.html
 • kvp #6
  "A routing tablaval rendelkeznie kell a muholdaknak is mert nem kozvetlen kapcsolat koze ekelodik be a muhold (akar tobb muholdon keresztul is mukodnie kell). Vagyis a te megvalositasodban el kene kuldeni egy "hop" tablat, amiben benne vannak a muholdak illetve a cellallomas a vegen (x byte hop tabla, minden egyes pontnal kivonja magat belole es nezi merre kuldje tovabb)."

  A 802.q vlan _szabvany_ annyit ir le, hogy minden csomagot ellat egy cimkevel. Tetszoleges szamu ilyen cimke lehet egy csomagon. A megoldas allhat annyibol is, hogy minden muhold levesz egy ilyen fejlecet es aztan kikuldi a fejlecben megadott adojara a csomagot. Egyszerubb, mint az ip technologia, hatranya, hogy a felado donti el az utvonalat es a tobbszoros fejlec noveli a csomagok meretet.

  Masik megoldas, ha a router-ek csak egymas kozott ismerik, hogy melyik cimke melyik muhold melyik adojahoz tartozik, majd ezek alapjan iranyitjak a forgalmat egymas kozott, igy a vlan cimke csak a vegso kimeno adot jeloli. Ennek elonye, hogy a tablazatnak csak azt a par muholdat kell tartalmaznia aki a rendszerben resztvesz, tehat sokkal kisebbek a tablazatok, sokkal egyszerubben ki lehet keresni a jo bejegyzest es csak akkor valtozik a tablazat ha muholdakat cserelnek. Ugyanaz mint az ip-s technologia, csak kisebb tudassal es ezert egyszerubb es gyorsabban feldolgozhato csomagformatummal. Nem veletlen, hogy jelenleg a legtobb magyarorszagi ip szolgaltato is ezt hasznalja a sajat belso gerinchalozati forgalmanak a kezelesre.
 • Mcsiv #5
  Ez igy ebben a formaban lasd be, hulyeseg. A routing tablaval rendelkeznie kell a muholdaknak is mert nem kozvetlen kapcsolat koze ekelodik be a muhold (akar tobb muholdon keresztul is mukodnie kell). Vagyis a te megvalositasodban el kene kuldeni egy "hop" tablat, amiben benne vannak a muholdak illetve a cellallomas a vegen (x byte hop tabla, minden egyes pontnal kivonja magat belole es nezi merre kuldje tovabb).

 • kvp #4
  Erdekes, de nem biztos, hogy ezt ilyen formaban kellene megcsinalni. Jelenleg a foldon sokkal konnyebb szervizelni a hardvereket es a szoftvereket. Ha a felkuldo allomason megvan a routing tabla, akkor fel lehet cimkezni a kimeno csomagokat egy 4 byte-os cimkevel (802.q vlan header) es igy a muholdnak mar csak ezt kell megneznie, hogy eldontse, melyik adojara kuldi tovabb. Ezt a protokollt sokkal konnyebb megvalositani es tamogatni mint egy komplett ip-s router-t es meg gyorsabb is, mivel az utvonalszamitas a foldi allomasokon tortenik, tehat elosztva es raadasul sokkal olcsobb es erosebb hardvereken, mig az urbe mar csak egy nagyon buta, de a sugarzas ellen megerositett mikrovezerlo repul.
 • harcu #3
  De hajós kapitány csak akkor lehetnél, ha lenne hajód. Bár még akkor is lehetnél hajóskapitány, nem csak hajós kapitány.
 • MrTressy #2
  Most már csak a hiper ürsebességet kéne feltalálni és jelentkeznék hajós kapitánynak
 • Gaboca76 #1