JohnnyCage

Egyre népszerűbbek a drótnélküli hálózati megoldások

A drótnélküli hálózati megoldások piaca az elmúlt év legvégén lendületes növekedésnek indult, amelynek legfőbb oka a drasztikusan lecsökkent árakban keresendő, áll egy napokban kiadott jelentésben.

A Cahners In-Stat Group piackutató cég jelentése szerint a tavalyi év harmadik negyedévében mintegy 2,6 millió, a negyedik negyedévben pedig mintegy 2,9 millió vezetéknélküli hálózati eszközt szállítottak le a gyártók. A társaság szerint a csökkenő árak jelentős növekedést hoztak az eszközök iráni keresletben, ugyanakkor számottevően csökkentették a gyártók bevételeit is. A drótnélküli hálózati eszközök 2001 harmadik negyedévében 479 millió dollár bevételt termeltek a PC ipar számára, amely bevétel a negyedik negyedévben 3 százalékos visszaesést követően 464 millió dollár volt.

Az In-Stat szerint a tendencia a közeljövőben is folytatódni fog, vagyis az eszközök ára egyre inkább csökkenni fog, akárcsak a gyártók bevételei. "Az árak rendkívül gyorsan esnek, és így nehéz lesz a társaságoknak bármilyen bevételnövekedést elérni" - mondta Gemma Paulo, az In-Stat egyik elemzője.

A tavalyi utolsó negyedévben a piacvezető Cisco Systems a drótnélküli hálózati eszközök piacának mintegy 18 százalékát tudhatta magáénak, a Buffalo Technology pedig 10 százalék részesedést ért el.

A 802.11b-alapú (Wi-Fi) hálózati eszközök eladásai 2001 negyedik negyedévében jelentősen felülmúlták a 802.11a megoldások eladásait, és ez a trend Paulo szerint az idei évben is folytatódni fog. Paulo a 802.11b-alapú megoldások közeljövőbeli dominanciájában annak ellenére is biztos, hogy az idei évben olyan új eszközök is megjelennek, amelyek már a 802.11g szabványra épülnek.

A jelentés szerint a csökkenő árak következtében jelentősen növekedett az otthoni felhasználók érdeklődése a drótnélküli hálózati eszközök iránt. Az eladott eszközök darabszáma szerint 802.11b-alapú megoldások 2001 negyedik negyedévi piacának mintegy 20 százalékát az otthoni felhasználók tették ki. Az otthoni felhasználók által vásárolt eszközök a bevételek 11 százalékát jelentették. Paulo szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában a drótnélküli hálózati csatolók átlagára 125 dollárról 100 dollárra esett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer #9
    100e alatt is megoldhato de a sebesseg csokken a tavolsag fuggvenyeben.Eredetileg max 11Mbit/s (802-vel).De erdemes varni a 100Mbit-sre az mar lehet egy hosszutavu megoldas otthonra..

    Gabest:))
  • Gabest #8
    egy db postagalamb, az árát nem tudom.
  • macro #7
    Haverom 100m lakik tőlem. Lehetne drótnélkülihálózat???
    Ha igen akkor mi kell hozzá és mennyiért?
  • Supergamer #6
    " Egyre népszerűbbek a drótnélküli hálózati megoldások"

    Az arukat leszamitva;(
  • b #1
    > az eszközök iráni keresletben

    nem szép dolog szemantikai hibán élcelődni, de ez nagyon jó. :) nem is tudtam, hogy iránban már ennyire fejlett az átvitelteknológia. :)