Gyurkity Péter

Táblát kapna minden dél-koreai diák

Kormányzati tervek szerint az évtized közepére az ország minden tanulója hozzájuthatna saját készülékéhez, amelyek addigra teljes mértékben kiváltanák a hagyományos füzeteket és tankönyveket.

Helyi források számoltak be arról a kezdeményezésről, amely az oktatás felzárkóztatását, a digitális korszaknak megfelelő átalakítását célozza, elsősorban a tábla PC-k segítségével. Az oktatásért, tudományért és technológiáért felelős minisztérium ugyanis bejelentette, hogy minden egyes diáknak saját táblát szánnak, amelyen keresztül szinte bárhonnan, bármikor folytathatnák tanulmányaikat.

A tervben egészen pontosan az szerepel, hogy 2015-ig mintegy 2 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordítanának a programra, ez pedig lehetővé tenné a fiatal, még iskolába járó korosztályok teljes lefedését. Minden diák hozzájuthatna egy ilyen készülékhez, a szegényebb családokból származók akár ingyen, központi támogatás révén is beszerezhetik majd a szükséges példányokat, az évtized közepéig tartó átállásig pedig vegyesen alkalmaznának új digitális, valamint a már megszokott hagyományos eszközöket. Emellett szándékukban áll egy központi felhő-szolgáltatás kiépítése, amelyen keresztül a nebulók letölthetnék az egyes tankönyveket (nyilván digitális e-könyv formájában), hogy még kényelmesebb legyen a táblák használata.


Ehhez kapcsolódóan további lehetőségek válnak elérhetővé, amelyekkel alapvető módon átalakíthatják az oktatást. Felmerült például, hogy az otthon tartózkodó gyerekek minden gond nélkül részt vehetnének az órákon, a táblán keresztül vennék ki részüket a tanulásból, de ugyanez megoldható lenne a tartós ideig kórházban lévő, ápolásra szoruló társaik esetében is, akik így nem mulasztanák el a tanulás szempontjából értékes időt. Az még nem világos, hogy mindebből mi valósulhat meg a tervezett időpontig (nyilván itt sok szempontot egyeztetni kell), de 2015-re nagyjából mindennek készen kell majd állnia.

Az ország egyébként élen jár a szélessávú internetelérések penetrációjában - 2012-ig, vagyis jövőre már minden lakosnak hozzá kell férnie az 1 Gbps-os sebességhez, így a kapcsolódó online szolgáltatásokkal nyilván nem lesz gond.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sempron07 #37
    Sir Ny - a fotót természetesen a tanár engedélyével készítettem. :)
  • Sir Ny #36
    sőt, ha már, akkor minden benne van a tankönyvben, amit a tanár mond
  • norbi4567 #35
    Ha ezt Magyarországon is bevezetnék akkor vagy 10 évig sztem annyi történne hogy kötelezően kell dolgozni ezen, és persze mellette füzet, könyv.
    Mint amikor jött az a dolog hogy az adminisztrációt számítógépen(is)kell végezni.
    Előtte volt 2 példány papíron. Most 2 példány papíron+1 számítógépen...
    (najó, persze jobbhelyen azér talán nem)


    Am meg milyen má, képen majdnem mindenki szemüveges
  • Balumann #34
    Engem nem zavar, hogy világít, legalább látom sösétben is... :O Persze, kényelmesebb OLVASNI egy ilyen készüléken, de azért egy tpc (tablet pc :| ) jóval többet tud, interaktív feladatok, prezentációk, szines ábrák :D, játékok... ja hopsz, ez nem kell sulihoz xD
  • FoodLFG #33
    haha persze. Senkinek nem érdeke kicsapni a fél iskolát.

    Mondok jobbat: tanár feltölti a 100 oldalas pdf-et (féléves anyag). Hanganyag is mindig akad. Vagy a tanár maga veszi el, vagy mások. Be sem kell járni, nemhogy még fényképezgetni. Ráadásul mindezt a legkomolyabb tantárgyak esetén.

    Nem mintha egyébként nem lenne a korábbi félévekről letölthető hallgatói jegyzet...
  • kvp #32
    "az e papír kijelző nem jó táblához, ahhoz túl lassan változik, a tábla kijelző meg nem jó könyvet olvasni"

    Transflective panel kell. Az napfenyben visszaveri a fenyt, mint az epapir, sotetben meg bekapcsol a belso vilagitas. Regen sima reflective panel volt az osszes kvarcjatekban, ennek hd, truecolor es hattervilagitasos valtozatarol van szo. Elonye, hogy ha valaki otthon olvasolampanal hasznalja, akkor sem vilagit mert erzi a kulso fenyt, tehat mindig fenyviszony fuggoen mukodik. Ezt egy a kijelzoben elhelyezett vilagossag szenzorral oldottak meg, igy mindig a kornyezethez allitja a fenyerejet.

  • Sir Ny #31
    "Felsőoktatásban a táblára rajzoltakat lefotóztam..."

    Nagyon valószínű, hogy illegálisan tetted, és a kicsapáson felül akár börtönt/pénzbírságot is kockáztattál.
  • Sir Ny #30
    "Én nem ellenezném, hogy az a sok könyv helyett csak egy táblapc legyen, azon legyenek a tankönyvek, feladatok, olvasmányok, stb.."

    én igen, tekintve, hogy világít, és szarapanel. A könyvek helyébe e-book reader kell. Aki fogott a kezében egyszer is Kindl-t, az tudja, hogy az embernek KELL a Kindl, és mihelyst lesz rá pénzm meg tudok rendelni, veszek is egyet magamnak.

    ( az e papír kijelző nem jó táblához, ahhoz túl lassan változik, a tábla kijelző meg nem jó könyvet olvasni )
  • Bulics #29
    Na ez hülyeség hogy több kárt okoznak a könyvek. Jó persze papírból készül de az le is bomlik, ráadásul ha kölcsönöztetnék a könyveket az iskolákkal nem is kéne mindig legyártami millió példényt... de ez most nem a téma. Lényeg hogy sok szar mobiltól meg ipadtól meg mittudoménmitől kurvasok a sugárzás. Nemvagyok egészségmániás(bagózok is), de az agy hőmérséklete mobilozás közben megnő akkor képzelheted mit okoz ez bolygószinten. Állítólag a tömeges méhpusztulásban is nagy szerepe van ennek. Rádaádul az adatmozgatás iszonyatsok energiába kerül. Megaztán nemhogy 50, de 5 éve sem volt semmi ilyen, most mégis úgy vagyunk, hogy akár ölnénk is érte ,nehogy elveszítsük a szaros mobilunkat mert összeomlik az életünk...
    Lényeg hogy a fölösleges dolgok fölösleges, hamis igényeket okoznak.
  • sempron07 #28
    Középiskola 4. évétől PDA-ra jegyzetelek, 1-1 tanár volt csak, aki megszólt érte... (azoknak persze azt mondtam, hogy azért írok úgy, mert csúnya a kézírásom, ha gyorsan kell írni... és megígértem, hogy át fogom írni füzetbe...) "persze" :D
    Felsőoktatásban a táblára rajzoltakat lefotóztam...

    Nekem megvolt minden anyagom, mindenki hozzám fordult értük, mégse vesződtem vele sokat.

    Helyes kezdeményezés! :)