MTI

Az internet kikapcsolására buzdít egy író

Eltompítja az emberek agyát, ezért az internet kikapcsolására és több gondolkodásra buzdít Nicholas Carr amerikai író, technológiáról és kultúráról jegyzett írások népszerű szerzője.

Carr a The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains (A felszínesség: mit művel az internet az agyunkkal) című kötetében ír arról, hogy az internetezés nehezítheti a koncentrálási képességet, vele együtt a gondolkodást is. Nehéz ellenállni a technológia csábításának, de itt az ideje megpróbálni - jegyzi meg könyvében, amely máris több mint 50 ezer példányban kelt el az Egyesült Államokban. Carr álláspontja szerint az információs technológia befolyással van az emberek gondolkodására, érzelmeire, de még az agy szerkezetére is. A történelemben minden új technológia - például a térkép és az óra - megváltoztatta az emberek észjárását, de Carr szerint az internet különösen veszélyes.

Az író az 1980-as években tett szert első számítógépére. Egészen az utóbbi évekig buzgón használta az internetet, de aztán zavaró változásokat észlelt gondolkozásában. "Elvesztettem koncentrálási képességemet" - mondta egy szöuli konferencián. Elismeri, hogy a világhálónak hatalmas előnyei vannak, de óriási mennyiségű információt bocsát rendelkezésre hihetetlen sebességgel. Az internet egyben olyan közeg, amelyben gyakoriak a megszakítások és a zavaró dolgok.

Carr úgy véli, a keresőmotorok csak tovább rontják a helyzetet, mert mindenkit ugyanahhoz a forráshoz vezetnek. A közösségi háló - legyen bármilyen szórakoztató is - csak fokozza az emberek zavarát azzal, hogy információs morzsákkal bombázza őket. "Olyan gyorsan jutunk olyan sok információhoz, hogy állandó kognitív túlterhelés alatt vagyunk" - mondta. "Elveszítjük képességünket arra, hogy megmondjuk, mi fontos és mi nem. Mindenáron csak új információt akarunk" - fejtette ki.

Ezzel szemben, ha valaki felcsap egy könyvet, csak betűk vannak a lapon, nincs semmi, ami megzavarná az egységet, ez pedig segít abban, hogy mélyen tudjunk gondolkozni - fogalmazta meg véleményét az író.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #6
    Miért ? Egyiptomban már megcsinálták.
  • djw #5
    látom azon senki sem gondolkodott el, hogy az internetet hogyan lehet kikapcsolni... és mellesleg még ha ki is lehetne kapcsolni, akkor egy hülyeség lenne ez, hiszen a technológia jó és hasznos: információkhoz férhetsz hozzá gyorsan és hatékonyan. Inkább az embereket kéne megtanítani jól használni ezt az eszközt... ugye a baltával is lehet mást csinálni, mint amire kitalálták és azért sem a balta a hibás.
  • Joaquin #4
    Nem vagyok ilyen optimista. Szinte már látom, ahogy egy szülő megtiltja az internetezést a gyerekeinek, mert a témában (és egyébként is) magasan képzett kedvenc celebje azt mondja neki, miután két Coelho könyv között elolvassa ezt is, és mindjárt az abszolút igazság tulajdonosának érzi magát.

    "Fiam játszhatsz ahogy akarsz, de ha meglátom, hogy wikipédiát olvasol letöröm a kezed!"
  • Griphons #3
    Tipikus amerikai szemellenzős ostobaság. Gyártsunk sikerkönyvet az emberek céltalan riogatásával. Elérni úgysem fog vele semmit, mert egy hónapon belül elfelejti mindenki, de addig is buta amerikaiak ezrei fogják pánikszerűen elolvasni, mitől lettek butábbak az emberi átlagnál... aztán visszatérnek gyűlölni a terrorizmust...
  • lamer the true #2
    Lehet benne valami mert nem tudom eldönteni, hogy pont ezt már olvastam valahol, vagy csak déjá vu gyotör :)
  • ntom #1
    Van benne igazság, én is napi pár száz hír elolvasása után jó, ha 10-re tudok emlékezni este. De a többi sem veszik el, szépen fogja a helyet a tudatalattiban. Hülyébbnek mondjuk nem érzem magam, mint egy középkori átlag jobbágy, aki teljesen el volt vágva minden infótól :)