MTI

Az elektronikától való függés rontja az alvást

A televíziótól, mobiltelefontól és laptoptól való függésért drágán fizetnek meg az amerikaiak, mert pihentető alvásukba kerül a technikától való elszakadás nehézsége.

A washingtoni székhelyű Nemzeti Alvási Alapítvány (NSF) felmérésében a megkérdezett amerikaiak 95 százaléka használt valamilyen elektronikus készüléket az esti lefekvése előtti egy órában, és kétharmaduk válaszolta azt, hogy nem alszik eleget. Mint Charles Czeisler, a Harvard egyetem orvosi karának munkatársa elmondta, a mesterséges fény növeli az éberséget és csökkenti az alvást segítő melatonin hormon termelődését. "A technológia behatolt a hálószobákba" - hangsúlyozta Czeisler, aki különösen a gyerekek esetében tartja ezt veszélyes trendnek.

A felmérésbe bevontak közül 46 és 64 év közötti korosztály tagjai főként televíziózással töltötték az estéjüket lefekvés előtt, míg a 13-18 évesek harmada, a 19-29 éveseknek pedig 28 százaléka videojátékkal múlatta az időt este, 61 százalékuk pedig számítógépet vagy laptopot is használt hetente legalább néhányszor lefekvés előtt. Az elérhetőnek maradás vágya olyan erősnek bizonyult, hogy az emberek jelentős része még alvás közben is bekapcsolva hagyta telefonját. Mint Czeisler felidézte, minden tizedik gyerek jelezte, hogy ébredt már éjszaka sms-re.

A legnagyobb mértékű alváshiánya a 13-18 éveseknek volt, 22 százalékuk jelezte, hogy "álmos". A kamaszoknak 9 óra 15 perc alvást ajánlanak a szakértők éjszakánként, ehhez képest a tanulmány szerint átlagosan csak 7 óra 26 percet aludtak hétköznapokon. "A gyerekek manapság két és fél órával kevesebbet alszanak éjszakánként, mint egy évszáda. Ez azt jelenti, hogy havonta 50 órányi alvást vesztenek el" - mutatott rá Czeisler. Mint az NSF szakértői hangsúlyozták, az alváshiány negatívan hat ki a munkára, hangulatra, családi életre, autóvezetésre, a szexuális életre és az általános egészségi állapotra is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!