MTI

1167 szó Lackfi János költeményéhez az internetről

Alig több mint két hét alatt 1167 szót küldtek az internetezők arra a játékra, amelynek végén Lackfi János költőnek tíz véletlenszerűen kiválasztott szó felhasználásával kellett verseket alkotnia.

A kozoskoltemeny.hu honlapra beküldött szavakkal nemcsak a költőnek kellett megbirkóznia, hanem a játékos kedvű olvasók is válogathattak ezek közül és írhattak saját verseket. A Családi Olvasás Éve keretében elindított weboldalra összesen 29 saját vers érkezett és a fiatalok költészet iránti érdeklődését mutatja, hogy a látogatók egyötöde a Facebook közösségi portálról kereste fel a honlapot.

"Már az ókori kínaiak is arról panaszkodtak, hogy meghalt a költészet, vége a kultúrának, miközben az internet is csak egy olyan fejlődési lépés, mint annak idején a nyomtatás megjelenése" - mondta Lackfi János, a versíró pályázat hétfői ünnepélyes eredményhirdetésén. A költő szerint az internetet úgy kell elképzelni, mint régebben az úri kisasszonyok leveles könyveit, amelyekbe azokat a verseket másolták, amelyeket a legjobban kedveltek. Az internet is egy ilyen médium, ahol számtalan ismeretlen honlapon találhatók értékes alkotások. A középkori könyvtárak megsemmisülésével pedig csak ezekből a leveleskönyvekből lehetett megmenteni az elveszettnek hitt költeményeket.

A költészet világnapjához és a könyvtári Internet Fiestához kapcsolódva Lackfi János elmondta: az internet sem veszélyesebb az utcánál, ahol ugyanúgy elüthetik vagy akár egy kapualjban le is üthetik az embert. Ezért az a legfontosabb, hogy az internet veszélyeire is készítsék fel a fiatalokat és ahogy az utcán sem járkálhatnak egyedül a kisgyerekek, bizonyos kor alatt a világháló használatához is felügyelet szükséges. "Fontos, hogy a szülőknek sikerüljön kialakítani gyermekeikben azt a belső igényességet, amellyel maguk is el tudják dönteni, mi számít értéknek, mert a világháló olyan, mintha az utcát engednénk a házunkba" - tette hozzá Lackfi János.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával - immár 12. alkalommal szervezte meg azt a nagyszabású rendezvénysorozatot, amelynek keretében az Internet Fiestához csatlakozó könyvtárakban szakemberek bevonásával ismertetik meg az érdeklődőkkel a világháló előnyeit és az új kommunikációs felület jelentette veszélyeket. Az idei fesztivál kiemelt témái között szerepel az olvasás, a tanulás és a digitális írás-olvasás. Március 21. és 28. között összesen 210 településen 1223 program között válogathatnak az érdeklődők. A rendezvénysorozat részletes programja, illetve további információk a http://svr3.kjmk.hu/fiesta/ címen olvashatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!