MTI

Online adatbázisba kerültek Jordánia régészeti kincsei

Online adatbázisba kerültek Jordánia régészeti kincsei, amelyek egy a világon egyedülálló országos rendszerben 11 ezer lelőhelyhez kapcsolva váltak kereshetővé.

Az internetes platform létrehozásától a közel-keleti ország azt várja, hogy ezzel is segítheti a régészeti leletek és helyszínek megóvását, miközben a kereshető adatbázisban a turisták, a szakemberek, de a műkincsek útját ellenőrző hatóságok is hasznos információkat találhatnak. A Google Föld térképéhez hasonló, műholdas fényképeket tartalmazó adatbázis 11 ezer jordániai ásatás és régészeti lelőhely pontos koordinátáját tartalmazza, ezekre kattintva pedig láthatóvá válik a területen valaha talált tárgyak listája.

A Los Angeles-i Getty Intézet és a New York-i székhelyű műemlékvédő világszervezet (World Monuments Fund, WMF) egymillió dolláros fejlesztésével kialakított adatbázis a http://megajordan.org címen található. A szakemberek szerint a katalógus önmagában még nem fogja megakadályozni a műkincsek fosztogatóit, de a rendszer segítségével nagyobb védelmet és folyamatos figyelmet kaphatnak ezek a régészeti helyszínek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!