Berta Sándor

Kibervédelmi egységet hoz létre az osztrák hadsereg

A NEWS hírmagazin számolt be az osztrák védelmi minisztérium legújabb titkos tervéről, amelynek keretében 1600 szakértőből alakítanak ki egy kibervédelmi csoportot.

A dokumentumot - ami elvileg titkos besorolású volt - már április közepén megkapta az Osztrák Néppárt (ÖVP). Az anyag lényege, hogy Ausztriának fel kell készülnie a nem hagyományos támadások, például az internetes akciók kivédésére, éppen ezért szükség van a kibervédelmi képességek megerősítésére és 1600 fős különleges kibervédelmi egység létrehozására. A szükséges szakembereket a hadsereg hírszerzési hivatala, a védelmi hivatal, a vezetéstámogatási központ és a vezetéstámogatási zászlóalj állományából irányítják át az új egységbe.

A csoport kialakítása összhangban van az új osztrák védelmi stratégiával, amelyről a kormány nemrég döntött. Ennek lényege, hogy nagyon valószínűtlen, hogy belátható időn belül hagyományos támadások érjék Ausztriát, viszont az országnak és az Európai Uniónak teljesen új kihívásokkal, kockázatokkal és fenyegetésekkel kell szembenéznie. A biztonsági stratégiával kapcsolatos dokumentum külön kitér a kiberbűnözésre, a kibertámadásokra és az internet szélsőséges célokra való felhasználására.

A cél az, hogy a különböző hivatalok, szervezetek és egységek közösen készüljenek fel és adjanak választ a kihívásokra. Az új egység alapvetően a védelmi hivatal C csoportjára és a hadsereg hírszerző hivatalának technikai felderítő részlegére épül majd, mivel jelenleg ezek foglalkoznak az informatikai és távközlési biztonsági kérdésekkel.

Ausztria ezzel követi Németország példáját. A Bundeswehr 2009 februárjában hozta létre a kibervédelmi egységét, elsősorban a kancellári hivatalt és a minisztériumokat ért online támadások miatt. A Friedrich Wilhelm Kriesel dandártábornok parancsnoksága alá tartozó és szervezetileg az úgynevezett Stratégiai Felderítő Kommandóba (KSA) besorolt egység elsődleges feladata a fontos német közintézmények internetes akciókkal szembeni védelme, de adott esetben maguk is végrehajtanak majd online felderítéseket és támadásokat. A cél az, hogy a hadsereg a jövőben ne legyen felkészületlen és védtelen a kiberháborúkban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #10
    Touch pad al! Hát ők erre is ki vannak ám képezve...
  • Merces #9
    ..egér kell, különben hogy fognak CODozni?
  • JL666 #8
    jah, összes hálózati eszköz kínai már, kicsit késő észbe kapni...
  • morden #7
    AHH :D "A NEWS hírmagazin számolt be az osztrák védelmi minisztérium legújabb titkos tervéről" hírmagazin, titkos terv 1 mondatban, vicc, kérem szépen.
    Volt valami tanulmány, Papichulo tuti be is linkeli, ahol azt mutatták ki, hogy ami megjelenik az index címlapján mint legújabb titkos katonai bizbaz az átlagosan 30 évvel ezelőtti dolog.
  • alien47 #6
    És mit csinál majd ez a hivatal, amikor a Skynet átveszi az írányítást?
    Fuss Forest, fuss jönn az atomb lökéshulláma :))
  • osztmivan #5
    napersze
    mert a sógorok állami szervereit is biztos csak egy szoftveres tűzfal védi
  • Rotyoka #4
    egér? az elit egységnek olyan nem kell!
  • DeviloftheHell #3
    kivonulnak majd teljes hadfelszerelésben, egy laptop és a táska meg 1 egér :D:D:D:D
  • nlght #2
    lol, kiváncsi leszek, hogy milyen arcot vág majd a sok képviselő, amikor a kínaiak majd megint kihasználnak egy újabb ismeretlen windows-os rést, mint a múltkori google és a top 10 internetes cég ellen elkövetett incidensnél. Akkor majd rájönnek, hogy nem attól lesz biztonság, hogy 1600 embert fizetnek ilyen címen.
  • Rotyoka #1
    lelövik a biteket