Berta Sándor

Közös kibervédelmi gyakorlatot tervez az EU és az USA

A jövőben az eddiginél szorosabban akar együttműködni az Európai Unió és az Egyesült Államok a kiberháborús cselekmények kivédésére. A cél az, hogy mindkét fél IT-infrastruktúrája védettebb legyen az online támadásokkal szemben.

Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa és Janet Napolitano, az USA belbiztonsági minisztere aláírták azt a megállapodást, amely alapján a két fél közösen dolgoz ki hatékony védelmi mechanizmusokat az online akciók kivédésére. Az együttműködés első eleme egy közös kiberháborús gyakorlat lehet, amit az idei év végén tartanak meg és amelynek során tesztelnék az IT-infrastruktúrákat, s azok védelmi rendszereit.

Az Egyesült Államokban már évek óta végeznek úgynevezett stresszteszteket, melyek segítségével próbálják megállapítani, hogy mennyire védettek a hálózatok a kibertámadásokkal szemben és mik lehetnek a gyenge pontjaik. Az Európai Unióban a Cyber Europe 2010 volt az első ilyen jellegű gyakorlat, amit Neelie Kroes IT-biztonsági kérdésekért is felelős EU-biztos felügyelt és amin összesen 70 intézet és szervezet, valamint 30 ország képviselői vettek részt.

Az együttműködési programnak három fő eleme lesz: a botnetek elleni harc, az ipari vezérlőrendszerek biztosítása az úgynevezett kritikus infrastruktúrákon keresztül és a különböző hálózatok terhelhetőségének, valamint az internet stabilitásának a továbbfejlesztése. A projektek során a védelmi mechanizmusok kidolgozásába bevonnák az európai és az amerikai biztonsági cégeket is, s a két fél tapasztalatok cserélne. Fontos, hogy a programban, nem csak az EU tagállamai vehetnének részt, hanem más európai országok is. Az év végi gyakorlat előtt még egy EU-USA találkozót is tartanak, amelynek a középpontjában az IT-biztonsággal és kiberbűnözéssel kapcsolatos témák szerepelnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    Igen-igen, sajnos jogos az online terrorizmustól való félelem, hiszen vannak államok, amelyek állami szinten támogatják a kiberterrorizmust, például Izráel.