Berta Sándor

Egyre több kibertámadás éri a német minisztériumokat

A Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) birtokába jutott információkból kiderült, hogy idén január és szeptember között közel kétszer annyi kibertámadást hajtottak végre ismeretlenek a német hivatalok ellen, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A WAZ által közölt cikk rámutatott, hogy idén január és szeptember között 1600 esetben támadták ismeretlen elkövetők a német minisztériumok és más állami intézmények számítógépes rendszereit. 2009 hasonló időszakában ugyanakkor 900 online akciót regisztráltak. A támadók minden esetben belpolitikai, katonai és gazdasági adatokat próbáltak megszerezni.

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) szóvivője az újságnak úgy nyilatkozott, hogy a kibertámadások többségét kínai állami intézményekből hajtották végre. Ez a folyamat már 2005 óta tart. Az akciók végrehajtása sok szempontból finomodott az esztendők alatt, de a zömüket még mindig ugyanolyan séma alapján hajtják végre. Egy teljesen hitelesnek tűnő, csatolt fájllal ellátott e-mailt küldenek a célszemélynek, aki gyanútlanul megnyitja azt. A mellékelt kémprogram azonnal feltelepül az illető számítógépére, majd kapcsolatot hoz létre a kínai szerverekkel. A módszer rendkívül hatásos és mint a legutóbbi BfV-jelentésből ismertté vált: kétségtelenül sikeres.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter nem véletlenül jelentette be, hogy az állami számítógépes rendszerek elleni kémakciókat egyre nagyobb aggodalommal figyeli a Merkel-kabinet és mielőbb reagálni akarnak a fenyegetések kivédésére. Első lépésként jövőre a védelmi minisztériummal közösen létrehoznak egy kibervédelmi központot. Ezenkívül az állam, a tartományok és a települések, valamint a katasztrófavédelem Lükex 2011 néven gyakorlatot tartanak, amelynek középpontjában a kibertámadások kivédése áll majd.

Berlin attól tart, hogy megismétlődhetnek a 2007 májusi, észtországi események. A legnagyobb félelem az, hogy az elkövetők nem csak információkat szereznek meg, hanem fontos infrastruktúrák (olajfinomítók és -vezetékek, atomerőművek, repülőterek stb.) ellen sikeres szabotázsakciókat hajthatnak végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #2
    Terroristák! Tiltsák be az internetet!
  • Szefmester #1
    Harapjanak vissza.