MTI

A Sony több millió ügyfelének adatait lophatták el

A Sony több millió ügyfelének jelszavát, címét és esetleg bankkártya információit lophatták el a cég figyelmeztetése szerint adathalászok a történelem talán legnagyobb ilyen jellegű bűnügyében.

A hackerek a vállalat PlayStation-hálózatára támadtak rá. A cég összesen 75 millió ügyfelét - a PS-hálózat mellett a videó- és zeneszolgáltatás, a Qriocity felhasználóit is - figyelmeztetette az esetre internetes oldalán. A japán elektronikai óriás az egy héttel ezelőtti támadás után egyszerűen "kihúzta a dugót", és teljesen leállította szolgáltatását. A személyes adatokhoz, így a nevekhez, címekhez, emailcímekhez vagy születési dátumokhoz eddig ismeretlen személy vagy személyek fértek hozzá - közölte a Sony.

A jelenlegi információk szerint felhasználói neveket és jelszavakat, az eddigi vásárlásokról szóló adatokat is lehalásztak. "Noha nincsenek arra utaló jelek, hogy bankkártya információkat is elloptak, nem hagyhatjuk teljesen figyelmen kívül ezt a lehetőséget sem" - húzta alá a cég. Az ügyfeleket arra kérte, hogy legyenek különösen óvatosak, ne üljenek fel trükköknek és ellenőrizzék bankszámlájukat. A PlayStation-hálózat és a Qriocity szolgáltatás világszerte több mint 75 millió ügyfelet számlál. Előbbin játszani, csevegni és filmet nézni lehet, utóbbin zene- és videotartalmakat értékesít a cég. A hackerek április 17. és 19. között hatoltak be az ügyfélbankba. Azt még nem tudni, hogy a Sony mikor indítja újra szolgáltatásait. Amerikai sajtóértesülések szerint még egy hétbe telhet.

Egyelőre arról sem állnak rendelkezésre információk, hogy kik álltak a súlyos következményekkel járó támadás mögött. Egyes feltételezések szerint az akció bosszú volt amiatt, hogy a Sony perbe fogott egy PS-hackert. A fiatal kalóz - aki már az Apple iPhone szerkezetét is feltörte - áthatolt a népszerű high-tech játékkonzol erősnek számító védelmi vonalán, hogy az az általa fejlesztett játékokat is futtassa. Lépéseiről a világhálón adott közre útmutatást. Az ügyben végül peren kívüli megegyezés született.

A PlayStation játékhálót 2006 őszén helyezte üzembe a Sony. A szolgáltatás játékok, zeneszámok és filmek letöltését és PlayStation konzollal többszereplős online játékokban való részvételt tesz lehetővé díjfizetés ellenében. A Wedbush Securities becslése szerint a Sony évi 500 millió dollár bevételre tesz szert a szolgáltatással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wooex #37
    Az hogy mi a baj a ps3-al azt tolled szerettem volna megkerdezni,de sikerult az uzenet hulye modjara masnak kuldenem. :D
    Szoval szerinted mi a baj a ps3-al,nekem van 3 eve es semmi bajom nincs vele.
  • wooex #36
    Bocs haver az elozot nem neked szantam :)Elneztem a sort.:S
  • wooex #35
    Nem igazan ertem mi a baj a PS3-al reszedrol?
    Miert nem jo? En hasznalom 3 eve es soha nem volt vele semmi bajom.
    Az hogy a psn-be valaki betort,attol meg a ps3-al semmi baj szerintem.
  • bakagaijin #34
    Ha már az OTP nevesítve lett, ott így lehet állítani a bankkártyalimiteket:

    OTP
  • bakagaijin #33
    Felteszem nincs kivezetve neki a limitállítás a webes bankolófelületre, a kártyaszerződést meg már régen kötötte. Mondjuk elég magasra szokták tenni a lécet ezeken a papírokon.
  • Papichulo #32
    "Ha a kartyaddal neten vagy boltban vasarolsz, semmi limit nincs. "
    Tehat akkor kijelenthetjuk, hogy hulyeseget allitottal. Koszonom...

    Amugy a daily spending limit-et akkora osszegre tudod allitani, amekkorara akarod. Ez lehet akar $100 is. Ebben az esetben, max ennyit tudnak "levenni" a kartyadrol. De meg ha ez elo is fordul, mint mondtam, fel kell hivni a bankot es azonnal visszautaljak ra a penzt, mint az mar velem fordult is elo. Vettem mar szamitogepet $2k-ert neten, de autot azt mar inkabb csekkel fizettem. Mukodott minden tokeletesen.

    Nem tudok mast mondani, mint, hogy szar bankokat hasznaltok, vagy a bankon belul szar szamlatipust valasztottatok, vagy pedig nem is ismeritek a sajat bankotok szolgaltatasait es ezert gondoljatok, hogy ott nincs ilyen. Valasszatok!
  • Tetsuo #31
    Ok, akkor pontositok. A sokezres limitig bizony le tudjak szedni a kartyadrol a penzt, mar jo sok ember jart igy, persze vannak kulonlegesebb szolgaltatasok, de altalaban a bank nem adja vissza egybol a penzt, amit vki levasarolt a kartyadrol.
    A neten vasarlast pedig nem szurik geografiailag.

  • Szefmester #30
    Nekem az OTP egyszer sem telefonált amikor megvettem a számítógépem alkatrészeit és az került nekem 150ezerbe, szal két nap ATM-ezés volt...pedig ritkán költök 10e felett.

    Lehet hogy van egy két bank aki rákérdez, de azt hiszem a többség le sem sz@rja.
  • Papichulo #29
    "Ha a kartyaddal neten vagy boltban vasarolsz, semmi limit nincs. "

    Szent meggyozodessel jelentesz ki hulyesegeket. Elkepeszto... Pedig igenis van rajta spending limit is.

    Ezt a kartyat egyebkent a Chase Manhatten adja ki:
    "The default spending limits for the PayPal Debit Card are:
    Daily spending limit is $3,000.00 USD.
    Daily ATM Limit: $400.00 USD."
    (https://personal.paypal.com/us/cgi-bin/?cmd=_render-content&content_ID=marketing_us/debit_card)

    "Purchase & withdrawal limits
    Set your daily debit card cash withdrawal and purchase limits. Call us at the number shown on the back of your card or visit your nearest banking center."
    http://www.bankofamerica.com/deposits/checksave/index.cfm?template=checkcards_manage

    Rendelkezem mindkett feljebb megtalalhato kartyaval. Amugy ha nagy osszeget akarsz fizetni, akkor hasznalj csekket! Azt is adnak minden szamlahoz.

    Nekem egyebkent olyan is volt, hogy Hong-Kong-ban tartozkodva a Banco Nacional de Costa Rica siman kikapcsolta a ceges debit es credit kartyamat is, mondvan, hogy Azsiaban meg eddig nem koltottem es ez gyanus nekik. De peldaul a Bank of America is letiltotta az egyik kartyamat Europaban. Telefonalni kellett, hogy oldjak fel, majd a 3. ilyen eset utan mondtam, hogya soha, de soha tobbet ne csinaljanak fraud check-et, mivel sokat utazom. Ezutan ez megszunt.

    Most akkor gyozzel meg, hogy ezek sem igy voltak!
  • Sir Cryalot #28
    Olvastátok hogy állítólag mit kémkedik össze rólatok a sanyi ?

    Milyen USB dolgokat dugsz rá, milyen kijelződ van, MINDENT!
    beszarás, bloatware