Berta Sándor

100 millió dollárért kelhet el a MySpace

A News Corp. szeretne legalább 100 millió dollárt kapni az egykor szebb napokat megélt közösségi portálért. Kérdés azonban, hogy hajlandó-e valaki ennyi pénzt fizetni a tulajdonjogokért.


Rupert Murdoch százmilliókat bukik
A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Rupert Murdoch vezette News Corp. a hét végéig várja az ajánlatokat. A lap azt valószínűsíti, hogy a közösségi oldalra várhatóan hat ajánlat érkezik majd be, elsősorban pénzügyi befektető csoportoktól. Érdeklődőkből mindenesetre már most sincs hiány. Eddig három befektető csoport jelentkezett, a Thomas H. Lee Partners, a Redscout Ventures és a Criterion Capital Partners. További érdeklődő a kínai Tencent és a Vevo online zenei szolgáltatás.
A Reuters ellenben úgy tudja, hogy hat helyett csak öt befektető jelentkezett konkrét ajánlattal és közéjük tartozik Chris De Wolfe, a MySpace társalapítója is.

Mindenesetre amennyiben az üzlet létrejön, úgy az azt jelenti, hogy Rupert Murdoch rendkívüli veszteséggel adna túl a honlapon, hiszen azt 2005-ben 580 millió dollárért vásárolta meg és további több tízmillió dollárt fektetett a fejlesztésébe. Ennek ellenére a MySpace folyamatosan egyre nagyobb veszteségeket termelt. A The Wall Street Journal információi szerint az eladás elvileg júniusig megvalósulhat.

A sokáig a világ első számú közösségi portáljaként számon tartott MySpace egy idő után nem tudta felvenni a harcot a Facebookkal, amely előbb beérte, majd később meg is előzte a regisztrált tagok számát tekintve. Jelenleg a Facebooknak 600 millió regisztrált tagja van, míg a MySpace 100 millió taggal büszkélkedhet, de közülük egyre többen pártolnak el az egyre kevésbé trendi platformtól. A népszerűség csökkenése egyúttal azt is jelenti, hogy a MySpace egyre kevésbé vonzó reklámfelület, így a bevételek is folyamatosan csökkennek.

Az elmúlt másfél évben számos terv született a MySpace megmentésére. Tavaly nyáron újrapozicionálta magát a honlap, majd 2010 őszén meg is újult, de mindez nem volt elég. Már januárban arról írtunk, hogy a MySpace a túléléséért küzd, majd pár nappal később arról szóltak a hírek, hogy a cég kirúgja az alkalmazottai felét és a News Corp. már akkor vizsgálta a platform eladását. A helyzet azóta csak tovább romlott, március végén kiderült, hogy mindössze egy hónap alatt tízmillió felhasználót veszített az oldal.

Ugyan időközben arról is lehetett hallani, hogy a Vevo üzemeltetői érdeklődnek a vállalat iránt, azonban a The Wall Street Journal szerint ez az érdeklődés már azóta el is halt. A News Corp. mindenesetre nem akar végleg lemondani a platformról és úgy tűnik, ha el is adja a MySpace tulajdonjogait, könnyen előfordulhat, hogy néhány százalékos tulajdonrészt mindenképpen megtart magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #10
    Az ilyen kijelentések miatt vagy te porbafingó kis senki, Rupert Murdoch meg a News Corp vezetője.
    Egy weboldalon maga a szoftver, a szerverek egy idő után már az oldal értékének csak elhanyagolható részét jelentik. Egy facebookot 10 ügyes programozó 1 év alatt újraírna. Akkor mi ér benne 25 Mrd USD-t? A felhasználói bázis. Az, hogy van pár 10M olyan felhasználója, aki jövő hónapban is be fog lépni az oldalra, így ha akár egy teljesen új szolgáltatást indítanak rajta, ami akár nem is közösségi oldal, hanem mondjuk egy online játék, vagy pornóoldal, vagy bármi más, akkor is kapnak az első hónapban néhány 10millió unique visitet.
  • Mat666 #9
    Hát ja ezek a közösségi oldalak amúgy is divat kategória most FB az isten pár év múlva meg valami más lesz bár engem most se érdekel egy se.
  • Egerwin #8
    Maximálisan egyetértek. Mi is lenne az eredeti funkciója a myspacenek? Közösségi oldal vagy pedig honlap"szerkesztő", mint a gportal? Ahogy én látom ötvözni próbálta a kettőt, de nem sok sikerrel. A twitternek se látom sok értelmét azon kívül, hogy mondjuk, ha leáll egy időre hőn szeretett weboldalunk kiposztoljuk oda, hogy "karbantartás/szervercsere/szolgáltatóváltás" és akkor megnyugszik mindenki, hogy miért nem éri el az oldalt.
  • ZeemanX #7
    Egy forintot nem ér ez a hulladék. Az egész egy összegányolt, "böngésző-kiakasztó" borzadály. (Függetlenül a funkciójától)
  • Rotyoka #6
    És ha valaki megvenné akkor mi lenne? Semmi, futna tovább. Mellesleg az az elkövetkező 10 -20 évben marad így ahogy van hidd el :)
  • stain #5
    úgy várom már, hogy fb is itt tartson...
  • chuky123 #4
    Hiába a gyengék elbuknak.
  • chuky123 #3
    Le kell kapcsolni oszt csá és nem fogyaszt több áramot A szervereket meg eladni dzsipoknak
  • roliika #2
    Hát a face 25 milliárdjához képest ez a 100 millió eléggé aprópénz. :D
  • Cocogány #1
    A tata vett valamit amihez nem ért. Van ilyen :)