Berta Sándor

A túlélésért küzd a MySpace

Aa News Corp. megválna a népszerű közösségi portáltól, de előtte még drasztikus mértékben átszervezné a vállalatot. Hiába van százmillió regisztrált felhasználójuk, már nem számítanak trendinek.

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Rupert Murdoch médiamágnás tulajdonában lévő News Corp. akár a MySpace alkalmazottainak egyharmadát vagy felét is kész elbocsátani. A CNBC amerikai gazdasági televízióadó pedig azt közölte, hogy a közeljövőben a közösségi oldal 1100 jelenlegi dolgozójának több, mint a fele elveszítheti az állását, s ezzel a lépéssel a cég eladását készítik elő.

A MySpace 2003-ban indult és a világ akkori legnagyobb online közösségi hálózatává vált. A Facebook azonban letaszította a trónról és mára alaposan le is körözte. Míg a Facebooknak jelenleg 500 millió, addig a MySpacenek "csupán" 100 millió regisztrált tagja van. A cég reklámbevételei folyamatosan csökkennek, a veszteségek viszont ezzel párhuzamosan nőnek. Tavaly szeptemberben a News Corp.156 millió dolláros veszteségről számolt be, míg a hirdetési bevételek 70 millió dollárral csökkentek. Chase Carey, a médiakonszern egyik vezetője már akkor elfogadhatatlannak nevezte ezt a helyzetet.

Természetesen a MySpace vezetői sem ültek ölbe tett kézzel és előbb 2009 júniusában kirúgtak 400 embert, majd elhatározták, hogy újrapozicionálják a portált. A MySpace elsősorban a zenei területre, a játékokra, a videókra és más digitális tartalmakra, valamint a 13 és 34 év közötti korosztály tagjaira összpontosítana. A honlap eladása már tavaly júliusban felmerült, de a hírt akkor még Jonathan Miller, a News Corp. digitális részlegének vezetője cáfolta és kitalációnak nevezte. Ehelyett a MySpace újjászervezését jelölte meg fő célként.

A közösségi hálózat tavaly ősszel meg is újult és a önmagát az úgynevezett Y generáció (azon fiatalok, melyek már gyerekként interneteztek) közösségi szórakoztató szolgáltatójaként mutatta be, ehhez illő márkanévvel, weboldalla és termékcsaláddal. Az átszervezéssel valószínűleg már az eladást készítik el, mindenesetre a MySpace egyelőre nem reagált a sajtóértesülésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #29
    És az milyen jó, hogy ha végigutazok Európán, akkor minden második méteren más nyelven ugrik fel a MySpace. Az okot értem, de attól még az elég nagy hülyeség ez így ahogy van.
  • Komolytalan #28
    Mert ip cím alapján egyszerűen el lehet dönteni a helyet (vannak erre geoloc szolgáltatók). Ellenben böngésző meg pláne oprendszer lekérdezése nem annyira triviális, hogy minden szaron működjön.
  • Rol06 #27
    Életembe nem voltam még fent a ezen a myspace-en. Hallottam itt-ott, de globális divatmajom oldalnak könyveltem még el anno magamban :D. Irjátok, hogy a facebook-nak is ez lesz a vége. IGEN persze, ez a 5-6 év átlagos futamidő akármilyen közösségi site-ról is legyen szó... Pl. Először az iwiw ok szép jó régi ismerősökkel tudom tartani a kapcsolatot, myvip totál ugyanez csak komolytalan tiniknek célozva, a faszbukon mert miért vagyok fent? Mert a legtöbb ismerösöm átszokott az iwiw-ről pl. és ha valamit meg akartam tudni az egyetemmel kapcsolatosan akkor a legtöbb ott beszélte meg. ennyi. pár év és ennek is kuka lesz a sorsa, de igen ADDIG Zuckerberg megalapozza vele az egész életét... Hány vállalkozás van kérdem én, hogy előre lehet számitani max 3 évig tart? de ha addig lenullázod és kihozod belőle amit csak lehet akkor megérte nem?

    MSN story is nagyon hasonlit ehhez, a legtöbb ember miért használja? mert mindenki ezt ismeri hiába van az az icq nem fogod mondani a haverjaidnak h lépjen már át oda mindenki... Ha szar hanem szar ugyis fogod használni, mert alkalmazkodnod kell a többséghez...
  • remark #26
    Miért van az, hogy rengeteg weboldal a mai napig nem a böngésző vagy az OS nyelvét használja annak eldöntésére, hogy milyen nyelven mutassa meg az oldalt? A MySpace is ilyen. Idegesítő. Miért a hely alapján találják ki az alapértelmezett nyelvet?
  • Zoliz #25
    Gondoljatok bele én még a Facebook-ra se vagyok beregisztrálva és egész jól érzem magam.
  • Komolytalan #24
    Valószínűleg úgy érzik, hogy így kevesebb felhasználót (és ezzel pénzt) veszítenek, mint amibe az kerülne, hogy egyesével végignézegessék egy alapvetően warez oldal összes linkjét. Ez ugyanaz a téma, mint amikor egy chat/fórum kicsillagozza a f.sz szót, és emiatt azt se lehet beírni, hogy f.szerkezet, mert az is csillagozásra kerül. Kevesebb a veszteség, mintha nem szűrnének semmit se.
  • FoodLFG #23
    jaja tiszta sor.
  • B0nFire #22
    "A last.fm is bannolja pl a 4shared-et. Sok arrafelé a warez. Ez van."

    Ez nem érv. Ennyi erővel minden egyes fájlmegosztót bannolnia kéne, mert mindegyiken rengeteg a warez. Ez így egy nagy hülyeség. Főleg annak a fényében, hogy feltöltöm rá a saját számomat, aminek én vagyok a jogtulajdonosa, és nem engedi linkelni, mert az oldalon sok a warez.

    Hát bekaphatja a lompost, legfeljebb majd arrébb költözöm. De akkor ne picsogjanak, hogy fogynak a felhasználók. Kábé félévente megindul a MySpace-hiszti.
  • Balazs127 #21
    De még milyen fos az MSN :D Én is tényleg csak azért használom mert mindenki azt használja. Szerencsére a Live Messenger az 2 éve nem volt a gépemen :)
  • sanyicks #20
    az msn rendszer is szar, sajnos az nem lehet kikerülni, de magára az üzenőprogramra szerencsére van alternatíva :)