Berta Sándor

Már elérhető az IE10 első előzetese

Alig néhány héttel az Internet Explorer 9 végleges verziójának megjelenése után a Microsoft a Mix'11 konferencián bemutatta az IE10 első előzetesét.

Úgy tűnik, hogy a Chrome fejlesztőinek gyorsaságát nem csak a Mozilla Alapítvány munkatársai irigyelték meg, hanem a redmondi konszern szakemberei is. Valószínűleg ennek köszönhető ugyanis, hogy már elérhető az Internet Explorer 10 első előzetes változata. "Már három hete az IE10 fejlesztésén dolgozunk" - erősítette meg a hírt blogbejegyzésében Dean Hachamovitch, a Microsoft alelnöke, aki egyben a vállalat böngészőfejlesztésért felelős vezetője.

Az Internet Explorer 10 alapvetően az elődjére épül, azonban számos további webes szabványt támogat majd. Ezek közé tartozik a CSS3 támogatása, ami az eddigi IE-verziókból kimaradt. Már most nyilvánosságra hozták, hogy az IE10 egyik változata kompatibilis lesz az ARM processzoraival. Ezt megerősíti az is, hogy a bemutatón a program egy ARM chippel szerelt rendszeren futott, problémák nélkül, az operációs rendszer pedig a Windows 8 egyik korai fejlesztői verziója volt. Az ARM processzor 1 GHz-es órajelen üzemelt, míg a beépített memória 1 gigabájt volt. Ennek ellenére a szoftver meglehetősen gyors volt és sebesség tekintetében alig maradt el a Chrome mögött.


Hachamovitch elárulta azt is, hogy gőzerővel foglalkoznak a hardveres gyorsítás optimalizálásán, ami elsősorban a különböző HTML5-alapú tartalmak megjelenítésekor lehet majd hasznos. A további előzeteseket a Microsoft várhatóan 8-12 hetente fogja megjelentetni, Azt egyelőre a szakember nem akarta elárulni, hogy mikor jelenhet meg az IE10 első bétaváltozata, illetve a végleges verziója. A legfontosabb cél a HTML5 natív támogatás kiépítése. A Microsoft álláspontja az, hogy az oldalak és a HTML5-tartalmak akkor jelennek meg a legjobban, hogy ha a böngészőt a fejlesztők az operációs rendszerhez igazítják és optimalizálják. A fejlesztési út első lépcsőfoka az IE9 volt, a következő lépcső pedig az Internet Explorer 10 lehet.

Az Internet Explorer 10 Plattform Preview 1-et a Microsoft elvileg csak a fejlesztők számára tette elérhetővé, de ennek ellenére mindenki szabadon letöltheti. Az első teszteredmények mindenesetre elég biztatóak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torzsvendeg #25
    "Már három hete az IE10 fejlesztésén dolgozunk"
    És még mindig nem vagytok kész? Már rég a 14-et kéne csinálni!
  • viasz #24
    Nekem a halacskák 500 halig úsznak normálisan mind IE, mind FF alatt, az 1000-nél az FF majdnem kidöglik, az IE kicsit jobban bírja. A többi böngésző már 20 halnál is nyekereg.

    A WebGL-t úgy tűnik valóban összekevertem a hardveres gyorsítással.

    Avval egyetértek, hogy a MS valószínűleg nem fogja támogatni a WebGL-t, hanem feltalálja a Web3D-t... Bár talán már elindultak azon az úton, hogy ez ne így legyen.

    Ettől persze várom az újabb verziókat, hogy az emberek minél hamarabb elfelejtsék a régieket. Reménykedem, hogy egyszer eljön az idő, amikor nem kell görcsöljek a CSS,HTML-lel, mert minden böngésző (közel)ugyanúgy támogatni fogja. (Lehet túl optimista vagyok?)
  • Utokverek #23
    4.2-es ff nightly-val nagyon szépen döcög nekem a fractal.

    Egyébként, zseniális, hogy büszkék arra, hogy az a markup, amit ők használnak, csak ie-ben jó...
    Gyakorlatilag, ms/ie a weboldalkészítés terroristái!
    És a kezükbe került :(
  • slickboy #22
    Nekem nem jeleníti meg a FF4. Azt írja a linkelt oldal, hogy nem támogatja a böngészőm a webgl-t...
  • sanyicks #21
    Nem is fogja. Majd kitalálják a webd3d-t a szerencsétlen férgek. A webgl túl multiplatform, és túl kompatibilis nekik.
  • cousin333 #20
    Az IE egyáltalán nem támogatja a WebGL-t. Ami nem összekeverendő a hardveres gyorsítással.
  • NEXUS6 #19
    Ezt a fractalos oldalt nekem viszont csak az FF4 mutatja rendesen! Jó szórakozást! Megéri megnézni!

    Amúgy a halas 1000 db FF4 55fps, Opera11.50 60fps. Ez már inkább a vidkaritól, meg a procitól függ ettől kezdve.
  • caprocorno #18
    Bocsi! Nem Te viccelsz, hanem duke :)
  • caprocorno #17
    Viccelsz
  • viasz #16
    A fejlődés valóban nem lesz nagyobb.
    DE
    Nagyon nem mind1, hogy évente kapom meg az addig felgyűlt fejlesztést, vagy havonta.
    Szerintem kavarodás/káosz sem lesz nagyon, mert lassan az összes jelentősebb böngészőben be lehet állítani, hogy automatikusan frissüljön, innentől pedig a mezei júzereknek már nem kell a verziókkal foglalkoznia, mindig az aktuális legjobbat kapják.

    NEXUS6: WebGL-ben ha minden igaz, talán az IE9 a legjobb ;)
    Legalábbis a talán legnépszerűbb összehasonlító oldal szerint(amit az IE csinált...). Ez a FishIE Tank