Berta Sándor

Az IE 9 megváltoztathatja az online reklámpiacot

Az Internet Explorer 9-es változata egy különleges adatvédelmi eszközt fog tartalmazni. A Tracking Protection segítségével az emberek blokkolhatják majd a kéretlen adatgyűjtő szolgáltatásokat.

A különböző, úgynevezett nyomkövető szolgáltatások az internetezők számítógépein található sütifájlokat és Javascript-kódokat alkalmaznak információgyűjtésre, illetve a felhasználói szokások kielemzésére. Az így kapott eredményeket a cégek reklámcélokra vagy a webes ajánlatok javítására használják fel.

"A felhasználók ma alig vannak tudatában annak és éppen ezért nem is tudják ellenőrizni, hogy ki követi nyomon online tevékenységüket" - hangsúlyozta blogbejegyzésében Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős menedzser, aki egyben a Microsoft alelnöke. A szakember szerint az IE9-ben bemutatkozó program azonban lehetővé teszi, hogy az emberek felismerjék a nyomkövető szolgáltatásokat és azokat képesek is lesznek blokkolni.

Get Microsoft Silverlight

A redmondi vállalat böngészőjének új változatában egy Tracking Protection List nevű adatbázisba kerülnek az internetes címek. Az Internet Explorer 9 ezt a listát kérdezi majd le akkor, ha a felhasználó egy hivatkozásra kattint vagy egy URL-t ír be a címsorba. Ezáltal megakadályozható a nyomkövető szolgáltatások háttérben történő automatikus elérése. A szoftver első telepítésekor ez a lista még teljesen üres lesz. Az internetezők maguk is elláthatják tartalommal, de akár egy meglévő online listát is átvehetnek. Az új funkció várhatóan az IE9 első RC-verziójában debütál, amely a tervek szerint jövőre jelenik meg.

Jon Leibowitz, az egyesült államokbeli Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet (FTC) elnöke a The Wall Street Journal úgy nyilatkozott, hogy üdvözli a Microsoft bejelentését, míg az adatvédelmi szakemberek szintén támogatják a megoldás bevezetését és alkalmazását. Leibowitz egyúttal felszólította a többi böngészőfejlesztő céget és szervezetet is, hogy szintén integráljanak a termékeikbe ilyen nyomkövetést akadályozó funkciókat.

Randall Rothenberg, az online reklámipar érdekképviseletét ellátó Interactive Advertising Bureau ügyvezető igazgatója ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mondván az új funkció segítségével könnyebben lesznek blokkolhatók az olyan reklámok is, amelyekkel az ingyenes internetes tartalmak finanszírozhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • psishock #28
    sokat azért nem idegeskednék ezen :)

    Internet Explorer 9 wins first WC3 HTML5 tests
    http://www.winrumors.com/internet-explorer-9-wins-first-wc3-html5-tests/
  • ilmi6 #27
    Privoxy-t is említsük meg ,-)

    Más kérdés, hogy én az IE helyében inkább w3c szabvány betartására törekednék.
  • psishock #26
    "Nem megy el semmilyen információd a gépedről sehova, pont az a lényege a privacy-nek." Szerintem igen-igen naív vagy, ha tényleg ezt hiszed.

    Lehet.

    De az is lehet, hogy nem vagyok over-the-top paranoiás, és tisztában vagyok egyes dolgok pontos működési rendszerével. Mond el kérlek mi nem világos abban, hogy te *letöltesz* egy szűrőlistán a központi adatbázisukból, majd az *lokálisan* blokkolja a böngésző funkciójának segítségével, az oldalak nem kívánt tartalmát illetve a beágyazott tracking szolgáltatások funkcióit?

    Abban igazad van hogy sokat "fejlődött" a net, a manapság menő új oladalakhoz már nem elég egy Opera 5. Egy csomó új technológia jelent meg amit régi böngészők képtelenek kezelni. Világos. Csakhogy weboldalakra információért látogat el az ember és hogy a szavaiddal éljek a "régi plain-html fekete szövegek" megjelenítése ehhez untig elég. Nekem cseppet sem hiányoznak a flash animációk meg a többi csili-vili marhaság. De úgy látszik én vagyok nagyon konzervatív.

    Amit te csili-vili marhaságnak ítélsz meg, azt más ember nap mint nap használandó fontos funkciónak. Az információ nem csak szöveges formában létezik, és közel nem úgy tudsz a legkönnyebben elmenni rajtuk, keresni közöttük, hogy fogod a könyv elejét, majd szépen lassan lapozgatod a végéig, hátha megleled amire kíváncsi vagy. A Video és audio szolgáltatások is rettent nagy szerepet játszanak a mindennapjainkban. Azon felül te magad látod, hogy akár itt is, a statikus cikkezésen felül bizony igényt tartasz a közösségi összeköttetés beágyazására, ahol a felhasználók kommentekkel és egyéb beágyazott elemekkel láthassák el dinamikusan az oldalakat, segítve egymást a kapott információ széleskörűbb megértésében, illetve más szemszögekből való megítélésében. Az is jól esik gondolom, hogy egy-egy cikkhez mellékelve láthatsz egy pár képet, esetleg 2-6 perces beágyazott hangos-flash videót, ami vizuálisan bemutatja az adott témában leírt dolgokat.

    Ne vedd sértésnek, de szerintem hülye duma ez a "konzervatív maradi vagyok, nekem nem kell a web2!", hiszen aktívan használod minden nap, csak magadat ámítod az ellenkezőjével. Nem abból áll az egész modern böngészés, hogy kattanok valahova, aztán háromdimenzióban megfordul az adott oldal, majd egy csillaghullással betölti a következő lapot. Na az rizsa lenne és ha megnézed gyakorlatilag nem fáraszt ilyesmivel egyik normális oldal sem. Itt csakis a funkcionalitásról, kezelhetőségről, kényelemről és az egyszerűsített információelérésről beszélünk.
  • Mardel #25
    Ok akkor ezt az 1 lapot tewdd le tálcára és nézd meg opera mennyit fogyaszt oylan 5-10 MB körül. Majd ugyanezt ismételd meg chrome-al. Megsúgom tálcára téve nem lesz kevesebb ram fogyasztása. Ha chromehoz teszel még adblockot az plusz 15-30 MB-ot eszik, ha Adblock Buttont az +15 MB.
  • sanyicks #24
    amire más böngészőnek ugyanennyi vinyóhely kell :DD átállíthatod olyanra ha annyira zavar hogy nem üresen áll a memóriád. Én úgy állítottam be, hogy még több ramot használjon és kevesebb vinyót, most pl 200 mega, bár 6 lap, levelezőkliens is megy.
  • Balumann #23
    Nekem is fennt van IE8, Firefox, Chrome, és Opera is, mindenből a legújabb, mindenből beállítva, és mindegyiket ismerem. Én a Chrome -t használom, mert tökéletesen megfelel, szerintem ez eszi a legkevesebb erőforrást és ez működik a leggyorsabban. Asztali gépen az Opera is gyors, Firefoxnak csak az indulása lassú úgyahogy, netbookon azért egy picivel másabb a helyzet...
    Számomra a Chrome az ami minden téren el lett találva, talán egy normálsiabb Adblock kellene, mert még mindig kicsit messze van a Firefoxos adblock -tól (mert ugye ott le sem tölti azokat, chrome pluginje meg csak elrejti, és nem is könnyű hozzáadni), nameg egy youtube letöltő.

    De ettől függetlenül mindegyik jó böngésző, egyedül az Internet Explorer nem tud megfogni, egyrészt az miatt, hogy nem támogat még mindig rengeteg mindent, ráadásul a random fagyásaihoz sincs nagyon kedvem.
  • torzsvendeg #22
    "1 chrome vagy egy opera mióta erőforrás zabáló?"
    Ezt az oldalt egy opera 10.54-el töltöttem be, csak ez az egy lap van nyitva 85 MB-ot
    hasít ki magának a memóriából. Ugynan kérlek áruld már el nekem minek ehhez 85 MB? Szerintem igen is erőforrás zabáló.
  • Lowosan #21
    Tudom. De FF függ a Google-től kapott pénztől (aki pont érdekelt a reklámokban), ezért magától nem rakhatja be, szóval kirakja kiegészítőnek és így nyert vele. MS nem függ a Google pénzétől, ezért ő nyugodtan keresztbe tehet nekik.
    Kicsit sarkalatos volt, de szerintem érthető.
  • torzsvendeg #20
    "Nem megy el semmilyen információd a gépedről sehova, pont az a lényege a privacy-nek."
    Szerintem igen-igen naív vagy, ha tényleg ezt hiszed.
    Abban igazad van hogy sokat "fejlődött" a net, a manapság menő új oladalakhoz már nem elég egy Opera 5. Egy csomó új technológia jelent meg amit régi böngészők képtelenek kezelni. Világos. Csakhogy weboldalakra információért látogat el az ember és hogy a szavaiddal éljek a "régi plain-html fekete szövegek" megjelenítése ehhez untig elég. Nekem cseppet sem hiányoznak a flash animációk meg a többi csili-vili marhaság. De úgy látszik én vagyok nagyon konzervatív.
  • Rotyoka #19
    Ki az aki még ilyet használ 2010 ben?