Berta Sándor

50 százalék alá esett az IE piaci részesedése

A StatCounter adatai szerint a Microsoft böngészője egyre nagyobb bajban van. Az Internet Explorer 9-es verziója ugyan megállíthatja vagy akár meg is fordíthatja a negatív folyamatot, de közben a konkurensek sem tétlenkednek.

A StatCounter statisztikája szerint a Microsoft böngészőjének piaci részesedése globális viszonylatban először nem haladta meg az 50 százalékot. Az IE csupán 49,87 százalékot ért el, ami jelentős visszaesés a márciusi állapothoz képest, akkor ugyanis az Internet Explorer piaci részesedése 54,45 százalék volt. Ugyan a Microsoft továbbra is piacvezetőnek számít ezen a területen, azonban egyre nehezebb helyzetben van. A Firefox piaci részesedése jelenleg már 31,5 százalék, ami nem nagy előrelépés az idén márciusi 31,31 százalékhoz képest. Komoly mértékben javult viszont a Chrome helyzete, hiszen a tavaszi 7,17 százalék helyett már 11,54 százalékon áll. A listán 4 százalékkal negyedik a Safari, míg csupán 2 százalékkal az Opera az ötödik.

"Ezek az értékek mérföldkövet jelentenek a böngészőháború történetében. Két esztendővel ezelőtt az Internet Explorer piaci részesedése globális viszonylatban még 67 százalék volt. A negatív folyamat alighanem összefügg az Európai Unió böngészőválasztási döntésével, melynek bejelentése után a Microsoft kénytelen volt más programokat is elérhetővé tenni a felhasználók számára" - jegyezte meg az adatok kapcsán Aodhan Cullen, a StatCounter vezérigazgatója.

Európában az Internet Explorer egy évvel ezelőtt még 46,44 százalékos piaci részesedést ért el, jelenleg azonban ez a szám már csak 40,26 százalék, míg Észak-Amerikában 52,3 százalék. A tengerentúlon a Firefox 27,21 százalékos, míg a Chrome 9,87 százalékos piaci részesedést tud felmutatni. A StatCounter rendszeresen kereken 3 millió honlap látogatottsági adatain és 15 milliárd oldallekérdezés alapján készíti el a statisztikáit. A cég által kínált statisztikai szoftver a portálok üzemeltetői számára ingyenes.

A redmondi konszern javulását a komoly korláttal érkező Internet Explorer 9-estől várhat, de kérdés, hogy az mennyire lesz képes megállítani a Firefox és a Chrome előretörését. Érdekesség, hogy hazánkban a magyar netezők több mint fele a Firefox böngészőket használja, miközben az Internet Explorer (IE) 9-es változata is mérhető eredményt produkál már a magyarországi statisztikákban. A Google Chrome 10,6 százalékkal a harmadik, az Opera böngésző 3,1 százalékkal a negyedik helyre került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willard #27
    Lassan pusztul csak ez a szar... (IE)
  • intrex #26
    Azért azt nem gondoltam volna hogy él még a földön olyan ember, mint pl. Rollika, akik még mindig úgy tudja hogy az IE csodás dolog, tud mindent, és még véletlenül sem cseréli le 21. századi megoldásra. Mert hogy a Chrome szar, azt mondta a szakember neki. Ajjaj :D
  • Kabos Dezső #25
    "...flash plugin folyamatosan crashel..."

    nálad ott valami más gond lehet, én a flash plugint kresselni, vagy amiatt böngészőt lefagyni (amúgy más miatt sem) kb. 5 éve nem láttam, de akkor is csak kb. úgy 1x, és az sem biztos, hogy a flash plugin miatt volt, pedig még a Firefox/Minefield béta-teszteket is megcsináltam.
  • hdo #24
    Hogy konkretizáljam:

    Chrome : flash plugin folyamatosan crashel, a beállítások ellenére sem jegyzi meg az ablakokat amivel bezárom, hogy legközelebb azokat nyissa meg. Plugint hiába rakok hozzá fel, mert egy ezreléknyi verziószám változás után a plugin már nem megy.

    Firefox: Hiába rejtem el a menüsávot, a kedvenceket, a könyvjelzőket, még mindig a legtöbb helyet foglalja a képernyőn. A külön processként futó plugincontainer-ével a legtöbb memóriát foglalja mindhárom közül, és nagyon rühellem hogy a böngészősávba beírva nem ismeri a g, w stb. kapcsolókat, közvetlenül beírva pedig a google találatok helyett az "i'm feeling lucky" féle google találatot tolja az arcomba, emiatt hatékony keresésre alkalmatlan.

    Opera: imádom, jobbára mindig azt csinálja amit és ahogyan azt én akarom, de a lehető leghülyébb helyzetekben képes appcrash-t produkálni, van hogy akkor, mikor nem is használom, lenn van a tálcán, van hogy éppen mikor bezárok egy tab-ot. Indításkor előző session-t folytatva elindít minden flash videót ami csak el tud indulni, amit nagyon rühellek mert hangzavart produkál. Google képtalálatoknál egyedül ez nem ismeri a kizárólag thumbnail nézetet, amit szintén nagyon rühellek, mert gyakran használom.

    Tuti van amit kifelejtettem, de később hozzáfűzöm majd, edit gomb hiányában. VIP out of question.
  • hdo #23
    Mert még én sem szóltam hozzá.

    Van egy desktop PC-m Win7-tel, rajta opera, FF, chrome. Van egy netbookom ubuntuval meg winxp-vel, szintúgy mindhárom böngészővel ... DE nem azért, mert ennyire nem érdekel mit használok, hanem azért mert sikerült odáig elérnie a böngészőháborúnak, hogy 1-2 szempontból valamelyik mindenképpen szar, egyik sem döntően jobb a másiknál. Így most 3 böngészőm fut egyszerre, mindegyikben a neki megfelelő weboldallal.
  • Kabos Dezső #22

  • gothmog #21
    Nem mondjátok, hogy három napos böngészőháborús cikk, és még csak húsz hozzászólás... Elüldöztétek arrakistort, aszt' itt az eredménye. Még egy rendes oprendszer flém se tud beindulni, csak a gyenge, hamvába holt próbálkozások jönnek.
  • sanyicks #20
    hát azt nem mondanám hogy az veszi el a legkevesebb felületet a tartalomtól, mert nincs így mivel fent van egy üres csík(pazarlás. Operánál oda fel van nyomva a tabsor, így az kevesebb helyet foglal.
  • vasziszdasz #19
    Legjobb a króm, az veszi el a legkevesebb felületet a megjelenített tartalomból. Meg gyors is.
  • Kabos Dezső #18
    "50 százalék alá esett az IE piaci részesedése"

    Ha rég kihalt volna is már késő lenne