MTI

Másfél milliárd forintért vásárolt IP-címeket a Microsoft

A Microsoft 7,5 millió dollárt (1,5 milliárd forint) adott azért a 666 624 darab IP-címért, amelyet a csődbement Nortel kanadai telekommunikációs vállalat vagyonából kínáltak eladásra.

A Microsoft furcsának tűnő lépése mögött az áll, hogy hivatalosan már elfogytak az eddig használt IPv4-es címek, és bár már jó ideje létezik az IPv6-os szabvány, az átállás a nagyvállalatoknak jelentős költségekkel jár. Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó szervezet (ICANN) február elején különleges ceremónia keretében osztotta ki az utolsó IPv4-es címeket. A csaknem 30 évig használt címzési módszer mintegy 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé. Az új 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

Az IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással. Az ICANN az utolsó 80 millió IPv4-es internetcímet egyenlő arányban adta át a weboldalak számozásáért felelős öt regionális szervezetnek, amelyek úgy becsülik, hogy a 16-16 millió cím várhatóan az ősszel fog végleg elfogyni.

A Microsoft mostani tranzakciójával 11,25 dollárt (2130 forintot) fizetett minden egyes IP-címért, azaz többet, mint amennyiért egy átlagos .com kiterjesztésű doménnevet kínálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az IPv4-es címek piacának erősödésére lehet számítani. Az IPv6-os rendszer első világméretű tesztelése június 8-án lesz. A váltásból a felhasználók szinte semmit sem fognak észrevenni, mert a netes eszközök 99,95 százaléka támogatja már az új protokollt, legfeljebb néhány felhasználó a rosszul beállított modemek vagy routerek miatt tapasztalhat kisebb kapcsolódási problémát - írta korábban a Google hivatalos blogjában Lorenzo Colitti hálózati mérnök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #3
    Jaja nagy szopacs lesz szerintem meg a ipv6 os átállás. Rengeteg hálózati eszköz nem támogatja. Lehet majd kidobni a kukába öket.
  • bakagaijin #2
    Szerintem a fix cím valami félrefordítás, külső (azaz nem NAT-olt) címre gondolhatott.

    Engem jobban zavar, hogy nem tudom honnan jönnek ezek a számok, hogy 99.95%-a az eszközöknek támogatja az IPv6-ot. Vagy fejtse ki bővebben mit ért a) eszköz és b) támogat alatt. Az, hogy ip4 felett tunnelezem az azért nem ugyanaz, mintha támogatnám.
  • Komolytalan #1
    "A Microsoft mostani tranzakciójával 11,25 dollárt (2130 forintot) fizetett minden egyes IP-címért, azaz többet, mint amennyiért egy átlagos .com kiterjesztésű doménnevet kínálnak."

    Sőt, ennyiért bontott csirkét is lehet kapni a tescoban. Mert - kedves dilettáns szerző - , kb ennyi köze van a domain névnek a fix, dedikált ip címhez. Nekünk van szerverünk 100+ domain névvel, és 1 ip címmel.
    Egyébként meg nézd meg a szolgáltatódnál hogy mennyibe kerül egy fix ip cím, és csodálkozz, hogy havonta több mint 2130 Ft (nekem spec 2880Ft/hó lenne itthonra).