SG.hu

Az Ericsson felvásárolja a Nortel egy részét

Az Ericsson 2009. július 25-én aláírt egy olyan eszközvásárlási megállapodást, amely keretében megszerzi a Nortel vállalatnak a CDMA- és LTE-technológiával kapcsolatos észak-amerikai Carrier Networks (Szolgáltatói hálózatok) részlegének bizonyos részeit.

A vételár 1,13 milliárd amerikai dollár, készpénz- és adósságmentes alapon. A tranzakció bírósági, valamint a szokásos szabályozóhatósági jóváhagyásokra vár. Az Ericsson egy telepített alaphoz és jól működő üzleti egységhez jut, amely a főbb hálózatüzemeltetőknek CDMA-technológiát és támogatási szolgáltatásokat kínál. A felvásárlás tovább erősíti az Ericsson azon képességét, hogy kiszolgálja Észak-Amerika vezető vezeték nélküli hálózatüzemeltetőit az LTE-technológia irányába mutató fejlődési folyamat során. A felvásárlással az Ericsson jelentősen megnöveli észak-amerikai jelenlétét, különösen amiatt, mivel ez a térség az LTE-technológia korai elfogadói közé tartozik. A tranzakció révén a Nortel megrendelői erőteljes és megbízható szállítóhoz jutnak a jövőt illetően, és sokuk ki is nyilatkoztatta, hogy támogatja a felvásárlást.

"A Nortel észak-amerikai CDMA-üzletágának felvásárlásával jobban kiszolgálhatjuk ezt a fontos térséget, ahogy kapcsolatokat építünk ki az LTE-technológiára való jövőbeni átálláshoz. Továbbá, a közel 2500 magasan képzett - közülük körülbelül 400 az LTE-technológia kutatására és fejlesztésére összpontosító - új munkatárs révén az Ericsson megerősíti és kiterjeszti az észak-amerikai piac iránti hosszú távú elkötelezettségét. Jelen megállapodás a közelmúltban bejelentett Sprint szolgáltatási megállapodással együtt az Ericssont Észak-Amerika vezető távközlési szolgáltatójaként pozícionálja" - nyilatkozta Carl-Henric Svanberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója.

A megállapodás részét képezik fontos CDMA-szerződések olyan észak-amerikai hálózatüzemeltetőkkel, mint például a Verizon, a Sprint, a U.S. Cellular, a Bell Canada és a Leap, valamint LTE-eszközök, és a CDMA- és LTE-technológiára vonatkozó bizonyos szabadalmak és szabadalmi engedélyek. A Nortel megrendelői továbbra is élvezhetik a folyamatos támogatást a Nortel telepített CDMA-bázisához és az LTE-technológiára való áttéréshez.

A Nortel észak-amerikai CDMA-üzletága 2008-ban körülbelül 2 milliárd amerikai dollár bevételt termelt, mindezt a jelentős szolgáltatáskínálattal rendelkező kedvező termékmixből származó erőteljes termelékenység mellett. A továbbiakat illetően a CDMA esetében a többi technológiához képest viszonylag alacsony kutatási és fejlesztési költségek várhatók.

Az Ericsson észak-amerikai üzletága 2008-ban 17,9 milliárd svéd korona (2,7 milliárd amerikai dollár) árbevételt ért el, elsősorban GSM- és WCDMA-berendezések és kapcsolódó szolgáltatások értékesítéséből. A közelmúltban bejelentett, a Sprint vállalattal kötött szolgáltatási szerződéssel együtt ez a felvásárlás azt eredményezi, hogy Észak-Amerika lesz az Ericsson legjelentősebb térsége, és mintegy 14 ezer alkalmazottnak ad munkát.

A felvásárolt egységek erőteljes pénzügyi profilja jelentős mértékben hozzájárul majd az Ericsson bevételéhez és eredményéhez egyaránt. A tranzakció várhatóan a zárást követő egy éven belül pozitív hatással lesz az Ericsson jövedelmére. Magnus Mandersson, aki jelenleg az Ericsson észak-európai részlegének a vezetője, az Ericsson CDMA-részlegének a kijelölt elnöke, míg Richard Lowe a Norteltől a működésért felelős igazgató lesz.

"A két vállalatban közös a régóta fennálló elkötelezettség a technológiai kiválóság és innováció iránt, és örömmel várjuk a Nortel alkalmazottait az Ericssonnál. Lenyűgöz bennünket az, hogy a jelenlegi nehéz időben is folyamatosan kiváló teljesítményt nyújtanak" - nyilatkozta Magnus Mandersson, az Ericsson CDMA-üzletágának elnöke.

"Az Ericssonnal kötött megállapodás erőteljes és biztos jövőt garantál a Nortel CDMA- és LTE-üzletága részére. A megrendelők élvezhetik egy iparági vezető által nyújtott folyamatos erőteljes támogatást ahogy haladunk az LTE-technológia felé. Sok alkalmazottnak arra is lesz lehetősége, hogy az Ericssonnál folytassa a munkát, innovációs képességét és kreativitását az elkövetkező évek során a vezeték nélküli iparág szolgálatába állítva" - fejtette ki Richard Lowe, a Nortel Carrier Networks részlegének elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!