Berta Sándor

Adósságbehajtás SMS-ben

A hitelesített rövid szöveges üzeneteket bizonyítékként még számos esetben a bíróságok is elfogadják. Nem véletlen, hogy egyre több cég küld fizetési felszólításokat SMS-ben. Egy spanyol vállalat már SMS-ben vállal adósságbehajtást. A módszer felkeltette néhány más társaság érdeklődését is.

Hamarosan eljöhet az az idő, amikor ha valakinek jelez a telefonja, hogy szöveges üzenetet kapott és megnézi azt, a meglepetéstől szóhoz sem fog jutni. Az üdvözlő SMS helyett ugyanis mondjuk egy, a bankja által küldött felszólítást fog olvasni. Mindez utópisztikusnak tűnhet, de Spanyolországban már valóság. Egy fiatalember így kapta meg az autója fizetési részletének befizetésére vonatkozó értesítést. Mivel egy hitelesített SMS-ről van szó, amit a bíróságok is elfogadnak bizonyítékként, így a férfi később nem hivatkozhat arra, hogy nem kapta meg az üzenetet.

A szöveges üzenetet a Lleida.net nevű spanyol telefontársaság küldte. Lleida (Lerida) egy közepes nagyságú katalán város, amely a Pireneusok lábánál fekszik. A rendszert a Lleida.net munkatársai fejlesztették ki. "Az első SMS-eket tavaly ősszel küldtük el és az év végére elértük a 250 000-es mennyiséget. Az idén várhatóan 20 millió felszólítást fogunk ilyen módon továbbítani" - közölte Sisco Sapena, a Lleida.net ügyvezető igazgatója.


A 15 évvel ezelőtt alapított internetszolgáltató a mostani gazdasági világválság miatt kényszerült új szolgáltatások bevezetésére. Mivel a spanyol emberek fizetési morálja amúgy is hagy maga után kivánnivalókat, és ezt még a gazdasági válság tovább rontotta, így kapóra jött a felszólító SMS-rendszer kifejlesztése. A megoldás olcsó és biztonságos. Egy cég, ügyvéd, biztosító, áruház vagy bírósági végrehajtó már 80 eurócentért küldhet hivatalos értesítést az adósainak.

A rendszer minden esetben eltárolja az SMS szövegét, a küldés időpontját, majd a megbízó részére elküld egy megerősítő levelet. Így később az értesítés bizonyítékként használható fel egy perben. "Minél inkább érzik a világválság hatásait a helyi vállalatok, annál inkább igénybe veszik ezt a lehetőséget. Úgy gondolom, hogy három év múlva a forgalmunk eléri majd az 50 millió eurót. Az érdeklődés mindenesetre óriási, különösen néhány pénzintézet részéről" - mondta Sapena.

A Lleida.net-nek jelenleg 30 alkalmazottja van és bár csak Spanyolországban működik, szeretné a szomszédos Franciaországot, valamint Olaszországot és Németországot is meghódítani. A mobil adósságbehajtás pénzt takarít meg a közigazgatásnak, ráadásul kevesebb hivatalos papírt kell kinyomtatni, amivel tintát és papírt lehet megtakarítani. Vagyis a megoldás még környezetbarát is.

Az SMS-eket egyébként más célokra, például az elvált házastársak közötti vitákban is felhasználják. Komoly problémát jelent annak megbeszélése, hogy a közös gyermek mikor melyik szülőnél lehet. A rendszer erre a helyzetre is megoldást kínál, hiszen segítségével értesíthetik egymást az elvált szülők és később egyikük sem hivatkozhat arra, hogy az üzenetet nem kapta meg. Ráadásul ezek az SMS-ek is bizonyítékként használhatók fel a bíróságon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #14
    Már csak az hiányzik, hogy a címzett fizessen a fizetési felszólításokért és totális kontroll alatt lennénk. Amögött is van logika de akkor is.
  • halgatyó #13
    A "szolgáltatás" szótól akkor kezdett roham-hányingerem lenni, amikor a "fizetőparkolás" nevű aljasrongyszargörénységet nevezték át "szolgáltatás"-nak.

    Ezt az SMS TRÜKKÖT pedig minden értelmes ember ott fogja kijátszani, ahol csak tudja! Majd csak kitalálunk valamit, én bízok az emberek találékonyságában.

    Ja, és én soha nem vásárolok hitelre. Inkább legyen meg később, legyen kisebb, lassúbb, de ELŐRE spórolom össze az árát.
    De hiába, ha az embert KISZEMELTE valamelyik rablómaffia, akkor teljesen vétlenül is áldozatává válhat a szarfos jogszabályok között kiválóan lavírozgatóü TRÜKKÖS lehúzóknak
  • halgatyó #12
    Undorató! Régen, valamikor nekem a "szolgáltatás" szó hallatán-olvastán egészen más képzetek ugrottak elő.
    De lassan a "szolgáltatás" szó szitokszóvá, a LEHÚZÁS, a ZSAROLÁS, stb. szinonímájává válik.

    AMIKOR A ROHADÉK NAGYCÉG TARTOZIK A MAGÁNEMBERNEK, meg amikor a még nagyobb fővállalkozó tartozik az alvállalkozóinak, és b**szik fizetni, akkor MIT SEGÍT EZ A RONGYFOSSZAR SMS-ÖTLET?
  • zsiga66 #11
    ezt a rendszert romaniaban is alkalmazzak en havonta kapom az smst hogy fizessem mar ki a kartyam tartozasait de mindig a vegsokig halasztom..
  • flexike #10
    Muhaha, az én régi ericcsonom 12 sms-t tud max fogadni. Utána megtelik a memó és a többi megy a levesbe. Meg se kapom. :-)
  • Sanzistift #9
    Köszönjük a kimoderálást!
    Köszönjük a cenzúrát.
    Köszönjük a szólásszabadságot.
  • Tsol #8
    Lehetőleg olyan áron, amihez hitel kell!
  • AgentKis #7
    Na de akkor mi van, ha a telefonom kijelzője rossz. Bekapcsolom, hogy elérjenek, de SMS-t nem tudok olvasni. Tárcsázni tudok a billentyűzettel.

    Köteleznek arra, hogy jól működő kijelzőm legyen??
  • alma2 #6
    Penzt takarit meg ? A mocskos bankoknak nincs is jobb beveteli forras annal / pl raiffeisen/ ha elmarad x napig a befizetesed, illetve nem tudjak levonni a szamladrol az osszeget, amit mar altalaban a fizetesed atutalasa elott probalkozik megtenni, akkor 900 valahany forintert, kuld errol levelet, illetve TOBBSZAZ forintot is kiszamlaz, ha fel is hivnak melle. Nem tudom kuldnek-e sms-t, de kinezem beloluk, na meg azt is, hogy mindezt 500 forintert...
    El se hittem, hogy ilyen van mig nem lattam par napja ezt.
    Erdekes az elmu tigaz stb, ha nem fizettel be valamit, kuld meg egy csekket es meg elnezest is ker, hogy azt feltetelezi, nem fizetted be. Nagyon kulturaltan van megfogalmazva.

  • Taybore #5
    Kösz a kiegészítést, én is így gondoltam ;) Majd remélem megírják sz SG-n az első ilyen peres esetet is :)))