Berta Sándor

A tinik 38 százaléka kap tiltott tartalmú SMS-eket

Az ifjúságvédelmi szakemberek szerint egyre komolyabb problémává válik a fiatalok körében az úgynevezett sexting. A kutatók így nevezik a meztelen fotók készítését, majd továbbküldését az interneten vagy a mobiltelefonok segítségével. A jelenség elsőként az Egyesült Államokban bukkant fel, majd átterjedt Európába is.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legtöbb tinédzser nincs tisztában a fotók készítése és elküldése miatt rá leselkedő veszélyekkel, például, hogy ezek a felvételek akár rossz kezekbe is kerülhetnek vagy visszaélhetnek velük.

A Beatbullying brit alapítvány az új médiák ifjúságvédelmére specializálta magát. A szervezet most kiadott felméréséből kiderült, hogy a sexting elsősorban a 11 és 18 év közötti korosztály tagjait érinti. Az ebbe a csoportba tartozók 38 százaléka kapott már legalább egy alkalommal szexuális tartalmú SMS-t vagy e-mailt. A fiúk esetében ez a szám 36, a lányoknál pedig 39 százalék. A tiltott tartalmaknál ez az érték 25 százalék. 70 százalékuk ismeri a levél vagy SMS feladóját.

"Nem akarjuk akadályozni a fiatalokat a szexuális felvilágosodásban, de fontos, hogy a szülők és az iskolák tudatában legyenek annak: a sexting egy komoly problémát jelent a gyerekek számára. Arról van szó, hogy küzdenünk kell a tinédzserek jogaiért és a digitális biztonságukért. Végre fel kell ismernünk a tényt, hogy a szexuális tartalmakhoz való közvetlen kapcsolatuk az új technológiák megjelenésével könnyebbé vált" - jelentette ki Emma-Jane Cross, a Beatbullying vezetője. A szakember úgy vélte, elsősorban a politikai döntéshozóknak kellene lépniük és ki kellene dolgozniuk az internet világában jól használható ifjúságvédelmi szabványokat. Ezekre az Egyesült Államokban és Ausztráliában kirobbant sextingbotrányok miatt mielőbb szükség van.

"Ahhoz, hogy nálunk elkerülhetők legyenek a hasonló esetek, a politikusoknak szorosabban együtt kellene dolgozniuk az ifjúságvédelmi szervezetekkel és közösen olyan különleges egységeket kellene létrehozniuk, amelyek közvetlenül az iskolákban és a közösségekben is beavatkozhatnának és fontos megelőző intézkedéseket hozhatnának" - közölte Cross.

A Beatbullying idén márciusban már közzétett egy jelentést, amely szerint minden harmadik kiskorú brit személy volt már legalább egyszer kiberzaklatás áldozata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #12
    Ja, ezzel az erővel a pedofíliát sem kellene tiltani, gondolom ezt is az első dolga lenne lerendezni. Repesszék szét egyszer a seggedet, aztán talán jobban fogod tolerálni a „sex elleneseget”.
  • Szemjuel #11
    A sexting rossz! Ne sextingeljetek! ÉééÉrtem?
  • zolis #10
    "amelyek közvetlenül az iskolákban és a közösségekben is beavatkozhatnának és fontos megelőző intézkedéseket hozhatnának"

    Hehe, elképzelem, ahogy a kiscsaj otthon csinálná magáról a meztelen fotót, erre bejön a FCC vagy milyen öltönyös ürge és ráordít, hogy "NE CSINÁLD!!".:)
  • uniu #9
    Inkább arról lehet szó, hogy valami ürügyet talaljanak arra, hogy létrejöjjön egy szervezet ami felügyelné a mobilok forgalmát, különböző szempontok szerint.
  • Zsoltika 007 #8
    Hogy lehet az sms-ben tiltott tartalom?! Max mms vagy e-mail. omg
  • roliika #7
    Ha nem lenne ennyi tini qwa...
  • Narxis #6
    Ne sextingeljetek!!!!
  • sathinel #5
    Aki már hónapok, vagy évek óta nem élte ki szexuális vágyát(bigott vallásosak vagy papok általában) azoknak valsz ezek nagyon aggasztó képek hogy megrontják az elméjüket:D

    Aztán meg kiderülnek a pedofil és egyéb botrányok:D
  • Julius Caesar #4
    Talán mert ott nézik? Ne aggódj, nálunk is van ilyen...
  • duke #3
    Ez meg mindig az idiota valasi fanatikusok miatt van,akik szerint az emberi sexualitas az valami megbocsathatatlan bun.Az biztos,ha az Jezus nevu ficko egyszer tenyleg visszater a foldre,az elso dolga lesz,hogy szajba rugja azokat akik ezt sex elleneseget kitalaltak es fenttartjak.