Gyurkity Péter

Motorola Atrix - a jövő okostelefonja?

A gyártó a világ leggyorsabb készülékeként mutatta be saját megoldását, amely a kitűnő hardverre, az új kezelőfelületre, a számítási felhőre, valamint speciális csatlakozókra építve szolgálná ki a felhasználók igényeit.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy az Atrix új oldalról közelíti meg a kérdést, és igyekszik választ találni azon felvetésekre, hogy miként egészíthetjük ki a hordozható készülékek kényelmét a nagyobb képernyő és a teljes billentyűzet által nyújtott előnyökkel. A cég mérnökei érdekes megoldással álltak elő, hiszen a nagy sebességgel ezúttal a kényelmesebb használatot és a telefon egyszerű csatlakoztathatóságát kombinálták.


Az okostelefon 1 GHz-es ikermagos processzorral érkezik, ehhez 1 GB RAM, akár 48 GB-os tároló (ebből 16 GB belső kapacitásként, illetve 32 GB MicroSD kártyán jelenhet meg), qHD-kijelző, elülső és hátoldali kamera, biometrikus ujjlenyomat-olvasó, 802.11n WiFi, 4G támogatás, 1930 mAh-ás akkumulátor, két mikrofon, valamint HD-videók rögzítése egészíti ki. Az elismeréseket kiváltó lista azonban nem áll egyedül, hiszen a cégtől érkező speciális kiegészítők révén a készüléket könnyedén csatlakoztathatjuk asztali és mobil számítógépekhez, illetve televíziókhoz, a webtop interfész pedig gondoskodik a nagyobb kijelző gondmentes kihasználásáról, legyen szó kisebb-nagyobb alkalmazásokról, a számítási felhő szolgáltatás igénybe vételéről, avagy a Firefox 3.6 böngészőről.


Amennyiben tehát szükségünk van például a laptopok által biztosított perifériákra, az Atrix gyorsan beépülhet a mobil számítógépbe, a kijelzőn külön ablakban jeleníthetjük meg a különböző Android alkalmazásokat, a folyamatban lévő hívások pedig a készülék eltávolítása esetén sem szakadnak meg. Sokan máris úgy értelmezik az okostelefon bemutatását, hogy egy új termékkategóriát ismerhetünk meg, bár a Motorola erről nem szívesen nyilatkozik és inkább várakozó álláspontra helyezkednek. Az biztos, hogy több gyártó is a könnyebb csatlakoztathatóságra, a különböző termékek közötti átmenet eltüntetésére törekszik majd az idei évben, így az Atrix nem marad egyedül.

A hivatalos oldalon képeket is találunk a telefonról, a YouTube oldalán pedig rövidebb videó mutatja be a különböző opciókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #39
    5500 Ft-ért van 5 gigás mobilnetem. a 3G Watchdog app szerint havonta átlagosan 2-3 gigát használok el belőle, de van, hogy csak másfelet. Ebben van normál netezésen kívü Youtube nézegetés, Android Market, netrádió-hallgatás és más, sávszélesség-igényes dolgok.

    Egyszer próbáld ki, hogy a 320*240-es web'n'walk-hoz képest mennyire más böngészési élményt nyújt egy felsőkategóriás, gigahertzes androidos telefon WVGA AMOLED kijelzőjén netezni, és nem fogod többé azt mondani hogy "ugyanazt tudja."

    @Pukka: fingom nincs, hogy mi az Audi MMI, nem tudom hogy mit tud az Activesync amit a Google nem (és hogy miért kell komolytalan embernek éreznem magam, csak mert nem azt használom), Wifi hotspotként szoktam használni a telefont (jó, nem 2 gombnyomás, hanem 3, túlélem) ha meg projektorra akarnék bármit kivetíteni róla, akkor vehetnék olyan kábelt amivel lehetséges (nem volt eddig rá szükség)
  • Zolorado #38
    Nem, buta telefon: Sony Ericsson w610.
    És kb 35000-be került.
    És tudok netezni: web'n'walk, vagy mi a neve (ez nem wap, bármilyen weboldalt meg tud nyitni), OK, flasht nem ismer...

    És a kedven reklámom: "...koktélreceptek!"
    Van egy príma koktélreceptes java alkalmazásom, amit már kb 6 éve használok...

    Nem értem ezt a gőzmozdonyos hasonlatot... ha valaki mobilról netezik, a szó szoros értelmében: youtube-ot néz, és hasonlók, ahol számít a sávszélesség, az kisebb vagyont fizet ki érte. Aki annyira buta, hogy okosabb a telefonja, mint ő maga, az tegye...

    Amúgy gratulálok, sikeresen kimosták az agyadat a reklámok! :)
  • Pukkka #37
    Látom, leszűrted a lényeget a 2 bites agyaddal.
  • lenox01 #36
    És ki a szart érdekel hogy te konferenciákat szervezel a telefonodon? Majd talán te fogod megmondani hogy ki vehet okostelefont meg kinek lett kitalálva... kötsög
  • kvp #35
    Az okostelefonok is tudnak kikapcsolt allapotban ebreszteni, ha a chipset-juk tudja a power on real time clock-ot. (mint ahogy ezt a pc-s alaplapok egy resze is tudja) A gond csak az, hogy a legtobb gyarto ugy ahogy van kisporolta az rtc chip-et a keszulekbol, a hozza tartozo kis meretu tartos gombelemmel egyutt. Aki nem, annak a keszuleke kepes erre. Ez nem az os hibaja, hanem a hardvergyarto sporolasa tehet rola.

    Egyebkent az okostelefonoknak az elonye akkor jon elo, ha szamitogepkent tekintunk rajuk. A szamitogepeknek pedig az a fo elonyuk, hogy a tudasuk bovitheto kulso programokkal. A legtobb embernek nem kell outlook szinkron, de akinek kell, az felrakhatja maganak. Igazabol telepites utan egy bongeszo es a halozati beallitasok elegek, hogy legyen mivel leszedni a tobbi programot. Az, hogy az android is elotelepitve ad sok dolgot, nem jelenti azt, hogy minden elerheto programot tartalmaznia kell alapbol.
  • sanyicks #34
    Ez a számítás hogy jött ki?
    Megnézted az akksin mennyi mAh oszt jóvan?

    Tudod a telefonok akksiját nem 220v-al töltik, hanem inkább 10 volt alatt, és mint megtanulhattad, a teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata...
    Én telefonom 780 mAh-os akksit tartalmaz. Akkor 171 wattot fogyasztana
    töltéskor? (pedig nem okos) :D
    Hát nem oda van mellé írva hogy 3,7 volt... és akkor számoljál.

    Tehát egy egyszerű számolással kijön, hogy az én telefonom akksija ~2,9
    wattot vesz fel, ami a töltőnél 220 volton olyan 0,013 ampert jelentene, ideális esetben+ még a veszteség, hatékonyság.
    És lám a fogyasztásmérőre rádugva a telefontöltőt kijön a 2-3 wattos fogyasztás.
    Tehát amit te jól kiszámoltál, az marhaság, úgy saccra egy 5% hatékonyság alatti rendszert jelentene, ahol ventikkel meg hűtőbordákkal kéne hűteni a töltőt , hogy abból a 330w-ból vagy 325-öt elfűtene :D
  • Pukkka #33
    A sok gciokos tejfogú megint okít. Googly sync, meg gmail, persze, arra jó, hogy a chat.hu-s levelezéseidet kezeld a 12 éves kiszemelteddel, de komoyl céges levelezések, amik exchange/imap-en keresztül futnak, azokkal lofaszt nem tud kezdeni. Ehhez kell az Outlook, a komolyabban embereknek, és elvileg ezeknek lett kitalálva az okostelefon.
    Erre mondtam, hogy a sok divatbzi tini azt hiszi attól fatyesz az ő telefonja, mert van rajta fullhd meg push gmail, meg fécsé. Csak éppen nem ennek a rétegnek lett elvileg kitalálva ez a telefonkategória.
    Míg te a telefonoddal pushmaileze gmailen keresztül, meg nyomatod az Angry Birds-t full HD-ba, addíg én telefonon keresztül szervezek videokonferenciákat a tengerentúlra és kezelek napi 140 emailt csatolmányokkal. És igen abban jó a nokia még mindig, hogy nem kell vele percekig baszkolódnom, hogy az Audi mmi felismerje, hogy wifi hotspotot csináljak belőle 2 gombnyomásra, és hogy a céges prezentációkat egy mozdulattal kilőjem rajta keresztül a projektorra.
  • Gerygrey #32
    majd veszed nagy boldogan az aktuális ipari hulladékot Galaxy helyett, ahogy azt vetted az előtte csúcsmobilnak tartott HTC-d helyett.

    Szegény Desire el lett lopva, azért vettem Galaxy-t - különben még ma is meglenne (azóta a feleségemnek lett egy Desire, és maximálisan meg van vele elégedve)

    #27: A varázslatos "új funkciók", amikkel nagyban reklámozzák, korántsem újak, a pár éves "buta" telefonok is tudják

    Persze, a gőzmozdony is ugyanúgy elvisz A pontból B-be, mint a mágnesvasút, nem is értem ezeket a hülye japánokat, hát hova ez a nagy rohanás?! :)

    #30: 445 Ft-ért kapok másfél liter benzint. Mivel bringával járok, kb egy nap alatt megpsórolom ezt az összeget. És akkor kezdjünk el vitázni, hogy az autó+butatelefon, vagy bringa+SGS kombó a környezetkímélőbb :)
  • Komolytalan #31
    De, hallottam. Ahogy hallottam hátizsákról is. De ha mondjuk veszek egy ódó ótó kotrót 15 miláért, akkor elvárom, hogy bele tudjam tenni a zsák kutyatápot a csomagtartójába, és ne kelljen hátizsákban hazavinnem.
  • Komolytalan #30
    Ha naponta kell tölteni, akkor mindenféle áramveszteség nélkül is egy GalaxyS áramigénye, és annak ára:
    1500mAh ugye 1.5A, ezt fel kell tölteni, 220V-ról (transzformációs veszteséget, fölösleges töltőbedugás miatti primer köri veszteséget, semmit se számolva) 1.5x220=330W, ami 0.33kWh a villanyórán (az hogy ez valóban hány óra alatt jön össze az tökmind1).
    Ez 45Ft-os kWh árral számolva havi szinten:
    30x0.33x45=445Ft, szóval havi szinten kéne ennyivel többet adnia a főnökömnek, ha volna. Csak a pontosság kedvéért.
    Megjegyzem mondjuk egy 20W CF és 100W hagyományos izzó napi 2 órával számolva ennek kb a fele:
    80Wx2h/1000x30x45=216Ft plusz költséget jelen. Szóval ennyi erővel 100-as izzóra fel, mert azt is csak a csóringerek cserélik CF-re vagy LEDre, akiknek a főnökük nem bír havonta 200Ft-al többet fizetni.

    És nem elég hogy egy áramzabáló veszélyes ipari hulladék, de még rendesen ébreszteni se tud ez a szar.