Berta Sándor

2020-ban már csak egy böngészőre lesz szükség

A norvég Opera Software vezetői bíznak a HTML5 sikerében és úgy gondolják: egy évtized múlva elegendő lesz egy szörföléshez használt programot telepíteni a mobil készülékekre.


Lars Boilesen
"10 év múlva az eszközökön már csak egy böngészőre lesz szükség. Ahhoz azonban, hogy ez a jövőkép megvalósulhasson, nyílt szabványokra van szükség, amelyeknek köszönhetően számos operációs rendszerre megjelenhetnek a web alapú alkalmazások. Fontos szerep hárul a HTML5-re" - jelentette ki Lars Boilesen, az Opera vezérigazgatója.

Philippe Le Hégaret, a W3C egyik vezetője ugyanakkor nem osztotta a szakember optimizmusát, mivel úgy vélte: komoly hiányosságok vannak a jelenlegi böngészők együttműködési képességében, ezt bizonyítja, hogy például a HTML5-videók támogatása eltérő módon és eredménnyel valósult meg. "Sok cég megpróbálja már most használni a HTML5-öt, különösen a videók elhelyezésére, de meglepődnek az előforduló problémák miatt. Ezek elsősorban egy egységes videokodek hiányára vezethetők vissza" - tette hozzá Le Hégaret.

Hakon Wium Lie, az Opera fejlesztési vezetője viszont eltérő véleményt fogalmazott meg. Úgy vélte, hogy a H.264 kontra HTML5 vitából könnyen egy nevető harmadik fél, a Google WebM kerülhet majd ki győztesen. Lie szerint a Google WebM egyértelműen a két másik szabvány fölé fog kerekedni, ugyanakkor nem hiszi, hogy a kodekkérdés feltartóztathatná a HTML5 elterjedését. "Szükségünk van egy közös szabványra azért, hogy a fejlesztőknek ne kelljen értelmetlenül a fejüket törniük. A HTML5 hozzájárulhat ahhoz, hogy a webes ajánlatok minden készüléken, az összes operációs rendszeren és böngészőben zökkenőmentes megjelenjenek. A döntés meghozatalakor a W3C-nek fontos szerepet kell majd játszania. Mindenesetre jó lenne, ha a szervezet megvizsgálná a WebM-et" - nyilatkozta Lie.

Jon von Tetzchner, az Opera Software társalapítója azt hangsúlyozta, hogy a jövő egyértelműen a webes alkalmazásoké. A felhasználók 95 százaléka már most kevesebb, mint öt szoftvert használ és számos program web alapú, példaként a Hotmailt és a Gmailt említette. A webes alkalmazások készítése a fejlesztőknek csak akkor éri meg, ha a potenciális célközönség kicsi, ugyanis ebben az esetben képesek teljesen kielégíteni az emberek igényeit. Az okostelefonoknál ugyanakkor több platform is létezik, ami azt jelenti, hogy a szoftvernek több változatát is el kell készíteni. Tetzchner meg volt győződve arról, hogy a jövőben egyetlen platformról sem lehet majd kizárni a webes szoftvereket. Fontos, hogy az internetezők azokat a programokat használhassák, amiket akarnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #8
    több mint hinnéd... a multiplatform játékok mind ogl-esek szinte, csak kapnak egy wrappert, amit persze nem lehet kikerülni hackel (valszeg az m$ kérésére, mert akkor túl sok játék túl jól futna linuxon wine-n :D)
  • paraszgyerek #7
    Jogos - de attól hogy opengl, még nem lesz használható a böngészőben sem ez, sem az... ráadásul, sajna opengl-re közel sincs annyi progi mint directx-re.
  • sanyicks #6
    "Ha directx-mentes 3d vagy gaming interfész kell, akkor szintén ki lehet dolgozni azt is, mégpedig a mostani dosbox/quake szinttől valamelyest jobban is."

    miért kéne? Ott az opengl... többet tud mint a directx :)
  • zola2000 #5
    Gondolom azert alfa.

    2020ra vajon eltunik az internet explorer 6? ^^
  • paraszgyerek #4
    kezd az egész olyan "javás" vagy "vrml"-es lenni... amikor valamire mindent rá akarnak aggatni akkor a végén - majdhogynem - semmire nem lesz jó.
    Ha a kütyü-készítőknek a mobil videólejátszás (licenszdíja) fáj, akkor csináljanak mobilvideó szabványt.
    Ha directx-mentes 3d vagy gaming interfész kell, akkor szintén ki lehet dolgozni azt is, mégpedig a mostani dosbox/quake szinttől valamelyest jobban is.
    Ha platformfüggetlen fájlrendszer vagy eszközkezelő kell, szintén lehet dolgozni vagy bevonni vlamelyik nyílt alternatívát DE azt hajtogatni hogy "majd a html5-be berakjuk", az bizony kevés. Jól hangzik a konfin, csak épp senki nem tudja hogy akkor merre is tovább...
  • sanyicks #3
    Tökjó hogy a webm-et ilyen kurva fontosnak tartják, miközben a 11 alphaban még mindig egy olyan szar webm implementációt használnak, ami pont 2x annyi cpu-t eszik mint a flash...
  • bracsek #2
    Tudtam hogy a cikk ikonját már láttam 1x az idén
    http://www.sg.hu/index.php?nap=2010/03/09
  • messen #1
    Hogy lehet egy cikket ennyire félreérthetően megírni?!
    Úgy is lehetne érteni, hogy a tűzróka/IE/Opera/etc. versenyéből csak egy maradhat.
    Pedig nem is erről beszélt az ember! Azt mondta csak, hogy a böngésző_k_, mint platform, elegendőek lesznek az alkalmazások futtatásához - like gmail, arckönyv és tsai.