Napi Online

A Google végzete lehet a Baidu

A Baidu erősödésével végleg elveszítheti a kínai keresőpiacot a Google. A kínai keresővállalat a június 30-án véget ért második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest több mint megduplázta nyereségét, ami így elérte a 123,6 millió dollárt. A társaság forgalma az elmúlt negyedévben 74 százalékkal növekedtek az előző év hasonló időszakához képest, így összesen 282,3 millió dollárt tett ki.

A kínai kereső a következő negyedévben is esélyt lát a növekedésre, így 324,4 és 333,3 millió dollár közti profitra számít. A Baidu célszámai, tekintetbe véve a kínai internetben rejlő lehetőségeket - a lakosság 70 százaléka még mindig offline -, és a Google márciusi kivonulását nem tűnnek megvalósíthatatlannak. A kilátásokra tekintettel nem meglepő, hogy a kínai társaság 25,5 milliárd dolláros piaci értékével már túlszárnyalta a Yahoo-t, és egyre közelebb kerül az eBay-hez. Az internetes keresőben rejlő potenciált növeli, hogy a kínai internetfelhasználók tábora gyorsan növekszik, és már most többen használják az ázsiai országban a világhálót, mint az Egyesült Államokban.

A Baidu egyébként már az elmúlt év végén is nagyobb szeletet birtokolt a kínai piacból, mint a Google, piaci részesedése 2009 végén 58 százalék volt, ami további 6 százalékkal nőtt még a Google kivonulása előtt. Bár az amerikai keresőóriás a hónap elején bejelentette, hogy vissza szándékozik térni az ázsiai országba, korábbi pozíció visszaszerzéséért komoly küzdelemre készülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #7
    Hát hogyne, a Blizzard is csak poénból, szüneteltette 1 évig a WoW szolgáltatást Kínában, nem azért mert 2 korrupt sóhivatal elkezdett egymással flexelni azon, hogy ki kapja a Blizzardtól a kenőpénzt.
  • narumon #6
    Esetleg nézz utána kínának, nagyrésze nem igaz annak amit írsz.
  • Komolytalan #5
    Mondjuk ez a piaci érték eléggé virtuális egy dolog. Megnézném azt, aki egy kizárólag Kínában üzemelő cégért akár 1 mrd USD-t is kifizet, nemhogy 25-öt. Persze, nagy piac, meg persze, hoz évi 300MUSD-t jelenleg, holnap meg jön valami sóhivatal, akinek a zsebébe tolnak egy vastag borítékot, és bezárják a bazárt. Kínában önkényuralmi rendszer van, és ezt a befektetők nem felejtik el (max az éhes brókerek, akik a kisemberek pénzével játszanak).
  • zola2000 #4
    Az az ms meg az apple olyan 200 milliardot er, a google a sony es a nintendo olyan 100 milliardot.
  • TommyGun #3
    Annyit ér hogy a Google a legnagyobb márkanév a piacon, utánna jön asszem csak az apple...
  • Chris05 #2
    OK, hogy ez a Baidu 25 milliárdot ér, ezzel lenyomta a Yahoo-t, de mennyit ér a google? Komolyan nem tudom, csak azért kérdtem, hogy legyen viszonyítási alapom. Aki esetleg tudná és beírná, annak nagyon szépen köszönöm!
  • ata4100 #1
    Elkúrták, nem kicsit, nagyon. A google többet már nem fog labdába rúgni ott. Ha még kivonulásuk előtt is vesztették a részesedést. De ez annyira nem is baj, Ázsia más világ, ott ez lesz a nyerő, nálunk meg a google.