Berta Sándor

Szavatossági idővel lesznek elláthatók a digitális tartalmak

Egy informatikus egy olyan eljárást fejlesztett ki, amely lejárati idővel látja el a képeket, videókat, zenei és szöveges fájlokat.

Bár az interneten tárolt adatok mennyisége folyamatosan és óriási mértékben növekedszik, az online keresők olyan algoritmusokat használnak, amelyek képesek akár a több évvel ezelőtti információkat is villámgyorsan fellelni. Ezen a problémán akart segíteni Michael Backes, aki egy olyan kiegészítőt alkotott meg a Firefoxhoz, amely egy tetszőleges beállítható szavatossági idővel látja el a számítógépen vagy a világhálón tárolt összes digitális adatot, független azok típusától vagy formátumától. Amennyiben az időpont lejár, utána az eredeti fájl már nem látható. A helyén csak egy felirat díszeleg, miszerint: a kért adat már nem elérhető.

"A felhasználónak csak annyit kell tennie, hogy megadja a lejárat dátumát. A háttérben a szoftver titkosítja az adatot és kiegészíti azt egy olyan kulccsal, amely egy vagy több számítógépen is elhelyezhető. Az illető böngészője felismeri a fájlt és kéri az ahhoz tartozó kulcsot" - ismertette az eljárást Backes. Mindez azonban olyan gyorsan történik, hogy a felhasználó az egész folyamatból gyakorlatilag semmit sem vesz észre és bármikor megtekintheti az adott tartalmakat. Ha viszont a dátum lejár, utána már csak a figyelmeztetés látható. A szakember azt javasolta, hogy célszerű a fájlokat még CAPTCHA-kkal is levédeni, így a keresők sem tudják később visszafejteni a fájlokat.

A program prototípusa már néhány héten belül elérhető lesz, de egyelőre csak a Firefoxot használók számára. Az eljárás azonban közel sem kijátszhatatlan. A lejárati dátum ugyanis nem gátolja meg a fájlok lemásolását és e kópiák későbbi online megjelentetését. Emellett korábban bebizonyosodott az is, hogy a CAPTCHA-k szintén nem képeznek áthatolhatatlan akadályt. A legkomolyabb védelmet még mindig a felhasználók jelenthetik, hiszen ha nem hoznak magukról semmilyen kínos fotót nyilvánosságra, úgy később nincs is mit szégyellniük, mondjuk egy állásinterjún.

A lejárati vagy szavatossági idő bevezetése az informatikában nem új ötlet. Márciusban Viktor Mayer-Schönberger professzor, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Információ- és Innovációpolitikai Kutatóközpontja igazgatója érvelt az elképzelés mellett. Korábban pedig a Zürichi Műszaki Főiskola (ETH) kutatói közölték, hogy lejárati időt vezetnének be a böngészőknél, hogy így növeljék az internetes biztonságot és kényszerítsék a felhasználókat az elavult programok frissítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mardel #4
    Hülyeség, és semmi nem lesz belőle.
  • xyl #3
    A dolgot a leghatározottabban ellenzem. Milyen dolog ez? A bitek tán megrohadnak az állástól? Az más kérdés, hogy az adathordozó sajnos igen. Egyébként pedig: A legkínosabb fotónál az ember elfelejti beállítani a lejáratot, másrészt teljesen ártatlan, ártalmatlan dolgoknál meg automatikusan beállítódik, mert kinek van kedve még ezt is állítgatni, az alapértelmezett beállítás meg persze, hogy nem jó. (Mint pl. az iwiw-re is haragszom, mert állandóan lejár a "biztonsági időkorlát", aztán léphetek be újra.)
  • DeviloftheHell #2
    képszerkeztö megnyit copy/paste/save további jónapot :D
  • andersh #1
    vajon a Print Screen gombot felfedezték már a billentyűzeten azok akik ezt kitalálták?