Berta Sándor

Érkeznek a hibrid tv-k

A HD és a 3D-s televíziók után újabb termékcsoport jelenik meg egyre több gyártó kínálatában: a hibrid tv-k.

Az új készülékek legfontosabb funkciója, hogy a segítségükkel bárki akár a nappalijából is internetezhet és e televíziók a háztartások központi kijelzőivé válnak. Ezeken a képernyőkön futnak majd össze a család legfontosabb energiafogyasztási adatai, személyes üzenetei, legyen szó akár e-mailekről, SMS-ekről vagy telefonhívásokról. Emellett az eszközök alkalmasak lehetnek a többi háztartási berendezés vezérlésére is, így a képernyőn látható lesz például a mosó- vagy mosogatógépek, a hagyományos és a mikrohullámú sütők által küldött információ. A cégek szerint ezek a termékek rendkívüli mértékben megkönnyítik majd az emberek életét és így több idő juthat a szabadidőre, a sportra vagy éppen a pihenésre.

"A televíziókon keresztül lehet majd ellenőrizni mondjuk, hogy a sütőt valóban kikapcsoltuk-e vagy hogy a lakásban működik-e éppen egy elektromos berendezés. A távirányító segítségével vezérelhetők lesznek ezek az eszközök, ami által áramot takaríthatunk meg és ez egyúttal nagyobb biztonságérzetet fog nyújtani elsősorban az idősebb embereknek." - jelentette ki Jürgen Sewczyk, a JS Consult/Eutelsat szakértője.

A GfK piackutató társaság adatai szerint Európában csak az elmúlt egy évben majd egymillió internetezésre képes tévét adtak el a kereskedők és 2010 év végéig ez a szám elérheti a 2 milliót. Mindez 20 százalékos piaci részesedésnek felelne meg. Jürgen Sewczyk azzal számol, hogy 2011 végéig 5-6 millió hibrid televízió kerül a háztartásokba. Az ok egyszerű: a technika már elérhető, így nincsenek plusz költségek. A közeljövőben már csak az fog eldőlni, hogy melyik dizájn, illetve technológia nyeri el leginkább a felhasználók tetszését.

A System Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV) rendszer esetében már kezdeményezték az ETSI európai szervezetnél az online platformszabvánnyá nyilvánítást. A HbbTV-t használja többek között a Philips is. "A HbbTV-vel egy nagy lépést tettünk előre és a rendszert már 15 gyártó alkalmazza, így gyakorlatilag szabványnak tekinthető" - közölte a szakember.

A gyártók az internetcsatlakozást vagy az integrált digitális vevőegységen vagy Set-Top-Boxokkal biztosítják. Az elképzelés lényege, hogy a felhasználó ne televíziója képernyője előtt internetezzen vagy írjon e-maileket, hanem inkább a teletext szolgáltatásokat reformálják meg. A távirányító internet gombjára kattintva számos alkalmazás és szolgáltatás (időjárás-jelentés, YouTube, eBay stb.) válhat elérhetővé. Ehhez természetesen szükség van a távirányítók továbbfejlesztésére is. Az idei IFA 2010 berlini híradástechnikai kiállításon már láthatók lesznek az első, mindössze 5-6 gombos átalakított távirányítók. A technológia forradalmasítani fogja a televíziókat és a televíziózást, azonban az igazi áttörés Sewczyk szerint csak 3-4 év múlva következik majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #17
    Hát igen, valószínűleg erős okádás lesz a 29 féle eltrejedt és többnyire frissülő stream szabvánnyal. Nem csak div-x van, és sokaknak már az is "ördöglakat". Mit fognak szólni ehhez: .flv, .wmv, .mpeg4, h-264 stb. Ezekehez állandóan frissülő kodekpakkok kellenek, ezt a nagyi hogy fogja távirányítóval a TV-re telepíteni?
  • AgentKis #16
    Különösen izgi beírni 2, 3 keresőszót a távirányítóval, majd megnyomni az OK gombot...
  • AgentKis #15
    Egyetértek, amíg nincs hozzá teljes értékű (lehetőleg vezeték nélküli) billentyűzet és valamilyen mutató eszköz (egér, trackball, tapipad) addig semmi értelme. Ez a baj a mobil böngészőkkel is. Olyan mint csak a spec billentyűkkel kezelni egy GUI-t: gusztustalan körülményes, idegesítő...
  • Running #14
    Az ilyen cikkeket olvasva mindig az jut eszembe, hogy szüleimnek egy dvd film lejátszása is problémát okoz. Biztosan szeretnék ezt az egészet. Az emberek nagy része a saját mobilját nem tudja kihasználni, nem hogy mást.
  • Kara kán #13
    "A technológia forradalmasítani fogja a televíziókat és a televíziózást, azonban az igazi áttörés Sewczyk szerint csak 3-4 év múlva következik majd be."

    Már tegnap is késő lett volna.
  • MsUser #12
    És már mennyi féle Media Centert lehet kapni évek óta amin NET-ezheünk
    böngészhetünk a TV-n és mennyi mini PC-t ami erre a célra gyártanak!
    CD - DVD írhatunk is a KISS gyártmányú Media Center-el a NERO van rajta HDMI kimenettel AVI,DIVX eket nézhetünk kb. 5-6 éves tipus, már nem gyártják érdeklődés hiány miatt.
    Ezek a mindent egy készülékbe a vevő csalogatását szolgálja kezdődött a TV-be USB aljzat SD kártyaolvasó és viszi az AVI-kat verzióval sokan megvették a + SIGMA CHIP és egy két alkatrész befektetésével kb. 1000.-Ft egy lényegesen drágább TV árulhattak a gyártók.
  • kvp #11
    "nálam a Win 7 alvászavarban szenved,"

    Vagy a bios beallitasok hibasak, vagy a pnp-s keszulekek kuldenek felebredesi jelet. Ilyen pl. egy bena usb-s eger, ami allandoan kuldi az adatokat, akkor is amikor a gep aludni akar. Ezt le lehet tiltani, mint ahogy az osszes olyan bejovo jel feldolgozasat, ami felebreszti a gepet. Csak erteni kell hozza...

    "Ilyet csak a kockák csinálnak.. Amíg felbootol a Windows..."

    Nekem egy low end media pc-n (core2solo, alaplap+proci+videochip 14 ezer forint volt passziv hutessel keszre szerelve), 30 masodperc alatt al fel a windows (xp prof). Ennyi ido egy dragabb plazmanak is kell, hogy rendes uzemi homersekletre melegedjen. Egy 1200p-s (>hd) samsung moinitorral megy. Akinek a windows inditasi ideje faj, az valamit nagyon elkavart a gepen. Egyebkent a sony bravia tv-kben meg linux van.

    Viszont az, hogy a tv-n menjen a net szerintem alap, igy barki tud filmet vagy akar youtube-os hd tartalmat nezni. Esetleg egy itthon nem foghato tv csatornat az internetrol stream-elni... Arrol nem beszelve, hogy egy tunermentes nagykepernyos hd lcd monitor olcsobb volt a mediapc-vel egyutt, mint egy kozepkategorias 'smart' tv. A szamitogep miatti jobb kepminosegrol nem is beszelve. Az sd adasok atskalazasara is van par jo es rossz megoldas. Ha majd egy hibird tv tud egesz pixeles, torzitas, zaj es linearis interpolacio mentes skalazast, ha kell akar allithato fekete kerettel, akkor lesz ott minosegben, mint egy szamitogepes videoszerkeszteshez keszult kepfeldolgozo plugin, amit siman be lehet tolni az open source-os tv alkalmazas ala. Azt mondtam mar, hogy nem csak tobbet tud, de meg olcsobb is?
  • Ferrer #10
    Lókolbászt, nálam a Win 7 alvászavarban szenved, ugyanis alvó módra váltás után pár másodperccel felébred magától :O Kipróbáltam már minden orvosságot, amit netes orvosok, próféták írtak, de csak nem múlik el neki. Majd ha kiadják a negyedik módosítást az immunrendszeréhez pár év múlva, talán menni fog.
  • shenmuedc #9
    "A cégek szerint ezek a termékek rendkívüli mértékben megkönnyítik majd az emberek életét és így több idő juthat a szabadidőre, a sportra vagy éppen a pihenésre."

    A cégek szerint...
  • Szemjuel #8
    a "felbootol" kifejezést kifejthetnéd :D
    ezért is jó az alvó mód! nyomsz egy gombot és feléled a gép! win7 esetében ez kb 0.0002 másodperc :O akinek internetre van szüksége az ne a távirányítóval baszkuráljon :)