MTI

Stresszt okoznak a lassú és kiszámíthatatlan számítógépek

Az összeomló számítógépek, a lassú szoftverbetöltési idő és a technikai támogatásra várással töltött gyötrelmes percek a digitális korszak új betegségéhez, az úgynevezett számítógépstressz-szindrómához vezetnek - derül ki egy friss tanulmányból.

"A digitális eszközökre utalt felhasználóknak egyre nyomasztóbb terhet jelentenek a mindennapi életben jelentkező technikai malőrök és működési problémák" - olvasható az amerikai távközléstechnikai agytröszt (CEB) Harc a számítógépstressz-szindrómával című beszámolójából. A tanulmány szerint az embereknek a komplex számítógépek, technikai eszközök működési problémái, a hibák kijavítását megelőző hosszú várakozási idő és a vírusfertőzések okozzák a legnagyobb megerőltetést.

A távközlési szektorra specializálódott fogyasztói elégedettséget vizsgáló amerikai szervezet ezer észak-amerikai közreműködővel végzett felmérésének az volt a célja, hogy kiderítsék: a kiélezett piaci versenyben lévő ágazatban mitől maradnak elégedettek a fogyasztók. A megkérdezettek 94 százalékának életét jelentős mértékben befolyásolják a számítógépek. Működési hibák miatt a felhasználók közel kétharmada szorult valamilyen technikai segítségre, és a számítógépstressz-szindróma (CSS) tünetei is megjelentek náluk.

Folyamatos technikai kihívást jelent számukra az új számítástechnikai eszközök beállítása, a szoftverek frissítése, az új alkalmazásokra és operációs rendszerekre való áttérés, de a kártékony programok, a vírusfertőzések, a webes támadások és a személyiséglopások lehetősége sem hagyható figyelmen kívül a stresszt kiváltó tényezők sorában. A számítógép-használók negyven százaléka tapasztalt tavaly valamilyen rendszerproblémát, ezeknek a hibáknak több mint a felét csak külső segítséggel sikerült kijavítani.

"Ha tökéletesen működik, nagyszerű dolog a számítástechnika, amikor viszont valami gikszer adódik, egyből pánikba esünk" - magyarázta a tanulmány címéért felelős Murray Feingold orvos. "Elérkezett az idő, amikor a műszaki eszközökkel foglalkozó vállalatoknak el kell gondolkodniuk azon, hol van a vásárlók tűréshatára, és annak figyelembevételével kell javítaniuk a fogyasztói közérzetet" - mondta a CEB szóvivője, Liz Miller.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • paraszgyerek #5
    Szerintem nincs baj a PC-vel sem, ha az megfelelő hardverből van összepakolva; az hogy az os-ek fejlődnek mind ms mind apple - és egyéb - oldalakon, az természetes folyamat. A virtualizációval pedig lassan, de biztosan épülnek le a platformok közötti falak.

    A változásra pedig a "nem bennszülöttek" esetében természetes a hátrahőkölés; aki eleve egy win7 elé kerül be és azon tanulja be a rutinfeladatait, az valószínű az xp-től fog idegenkedni.
  • Narxis #4
    Szerintem teljesen igazad van.
  • mynameisbence #3
    Ez lehet hogy igaz de az itteni emberek többségének nincs pénze a mac-re.Két hete voltam a media marktban és akk a legolcsóbb maces gép majdnem 300 ezer volt. Szerintem ez az oka hogy nincs elterjedve itt
  • sg1oneill #2
    Én egyett értek ebben veled! Azonban a probléma, alapban olyan Murphy-s tudod...Ami elromolhat az el is romlik... Bár az én véleményem és ez tapasztalat alpján mondom, ha nem a WINFOST használna az emberek nagy része hanem MAC-et akkor ez a sressz dolog lenne kissé küszöbölve. Mint irtam fentebb, ez sem tökéletes, de 1000-ed annyi bajom sincs vele mint a WIN hülyeséggel. Ha valaki komolyan átlátja ezt, tudhatja, hogy ez az igazság. A MAC pont olyan felhasználóknak van készítve akik nem "számtechzsenik" de olyanoknak is megkönnyíti az életét akik azok! Több éve áltam át, el sem hiszem, hogy nem tettem meg hamarabb. Akkora változást hozott az életembe hogy kimondani nem tudom!
    Nekem föleg a kompatibilitás (kontaktok és minden egyéb dolog frissitése iPhonal pl.) és egyéb eszközökkel is, mint USB cucck, kamerák stb egyszerüsége és megbizható működése fogott meg. Nem beszélve a telepítés, uninstall stb lényegesen egyszerübb és még sorolhatnám a különbségeket. Anyám hatvan éves és nekem dolgozgat, és adtam neki egy Mac Minit és úgy dolgozik rajta mint atom. Nem kell vírus írtót venni, azzal tökölni, meg ilyen olyan férgek, meg stb. Ha valami progarm összefagy akkor is tudok dolgozni tovább. Talán még soha nem fagyott le maga az OSX! Nem értem az Apple-t ha kicsit olcsobb lenne, nem sokkal kellene csak picit, és nagyobb reklámot nyomnának... akkor az emberek simán átálnának. És ezzel sressznek löttek! :)
  • caprocorno #1
    Ebben tényleg van valami. Igen, én is tudom, hogy a fejlődés nem állhat meg, de az átlag irodai felhasználónak hatalmas stressz volt pl átállni 98-ról XP-re, most meg itt a 7-es, és mikor mondtam, hogy nem kapható már XP, akkor használt számítógépet akart inkább venni, hiába fogadta el, hogy jó a win7, nem akarta stresszelni magát. Azzal indokolta a döntését, hogy az Office2007-et sem tudta megszokni, arra nincs ideje, hogy órákig keressen egy beállítást, és inkább visszarakatta a 2003-as verziót. Ha most azt mondom, hogy valamilyen szinten igaza van, Ti itt mind le fogjátok enni a fejem emiatt. Mégis ezt mondom, mert nem csak hozzáértők használják a számítógépeket, nem csak IT szakemberek, és nem csak lelkes amatőrök, hanem egy sereg olyan ember, aki használni kénytelen, mert másképp nem lenne munkája, és egy stressz az élete ettől. Persze azt is tudom, hogy még 20-30 év, és kihalnak a digitális bevándorlók, és ha már minden gép előtt benszülött ül, akkor ez nem lesz probléma. Most viszont még az, és erre igazándiból nincs megoldás.