Berta Sándor

A törölt profilokat is tárolja a Facebook

A közösségi portál egyik névtelenséget kérő munkatársa a The Rumpus nevű amerikai blognak számos részletet elárult a cég adatvédelmi politikájáról.

Ismét a kritikák kereszttüzébe kerülhet a Facebook, miután belső információk szivárogtak ki a cégről és annak az adatvédelemmel kapcsolatos álláspontjáról. Phil Wong, a The Rumpus szerzője tavaly nyáron meginterjúvolta egyik ismerősét, aki már több éve dolgozik a portálnál. A blogger az interjút azonban bizonyos okokból csak most hozta nyilvánosságra.

Az interjúból kiderült: a Facebooknál az a legfontosabb szabály, hogy a munkatársak minél több adatot gyűjtsenek. Mindent tárolnak, de nem csak egy időre - legyen szó fotókról, személyes adatokról, profilokról, minden bekerül a rendszerbe és ott is marad, még akkor is, ha a regisztrált tag időközben törölte a profilját. Technikai okokból minden fotóról hat másolat készül, így biztosítják ugyanis, hogy a profilok gyorsan betöltődjenek. Az interjú készítésekor a Facebook birtokában mintegy egy billió digitális kép volt (a több százmillió felhasználóhoz képest nem sok) és ezzel a cég rendelkezett a világ legnagyobb fényképgyűjteményével.

A vállalatnak összesen négy számítógépes központja van. Három az Egyesült Államokban, egy-egy Santa Clarában, San Fransiscóban, illetve New Yorkban, valamint egy további Londonban. Az információkon kívül itt tárolják az egyes felhasználók online szokásaira vonatkozó részletes adatokat is. Így tudják például, hogy ki kinek a barátja, ismerőse, rokona vagy éppen kollégája.

Az adatokhoz való hozzáférést érdekesen szabályozták. Létezett egy mesterjelszó, amelynek a segítségével a technikusok minden profilba betekinthettek. Azonban ezt a jelszót idővel mindenki, aki nyitott szemmel járt és tudta hol keresse megtalálhatta és felhasználhatta. A jelszó kizárólag a céges számítógépekről működött, más hálózatról nem. A jelszót időközben felváltották egy kifinomultabb rendszerrel. Mindenkinek, aki egy profilhoz hozzáférést akar, előbb meg kell indokolnia a kérését. Az elmúlt időszakban két olyan dolgozót bocsájtottak el, akik manipulálták a regisztrált tagok profiljait.

"Minden üzenet, még a kitöröltek is, egy adatbázisba kerülnek. Nekünk elég csak átkutatnunk ezt az adatbázist és elolvashatjuk őket. Ezt sokan például nem is tudják" - árulta el Wong interjúalanya, akiről csak annyit lehet tudni, hogy nő. A Facebooknak van egy csak az adatvédelemre figyelő (Chief Privacy Officer) munkatársa, Chris Kelly. Az adatvédelmi kérdésekkel, például a beállítások megváltoztatásával azonban nem ő, hanem általában egy termékmenedzser foglalkozik. A portál céljai között szerepel a nemzetközi szolgáltatások kiépítése. Erre elég egyetlen példa: amikor tavaly kiderült, hogy a Facebooknak mekkora szerepe lehet az elnökválasztási kampányban, az egész rendszert másfél nap alatt lefordították perzsa nyelvre.

"Ez az interjú pontosan azokat a ponttalanságokat és a hamis ábrázolásokat tartalmazza, amire egy névtelen forrástól számítani lehet. maradjunk is ennyiben" - kommentálta az anyag megjelenését Larry Yu, a Facebook szóvivője. A The Rumpus szerzője ugyanakkor kitart azon állítása mellett, hogy az anyag nem kitaláció. Jeremy Hatch, az oldal munkatársa leszögezte, hogy ha csak a legkisebb gyanúja is felmerült volna annak, hogy az interjú nem valódi, nem járult volna hozzá a cikk megjelenéséhez. A Facebook mindenesetre rosszabbul nem is kezdhette volna az idei esztendőt, hiszen előbb blokkolta a Web 2.0 Suicide Machine szolgáltatást, majd Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának nyilatkozata kavart nagy vihart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #12
    Igazad van
    Van kereső accom ide-oda de magamnak ki van zárva, hogy nyissak akármelyikre is.
  • lammaer #11
    "A kulcs szó a képek "jogilag védett szellemi alkotás" tárolása ami felhasználói profil törlés után véleményem szerint nem szabályos. "

    Na fogadjunk, hogy a felhasználási szabályzatban, amire mindenki aki regisztrál nyomja "hogy persze, elfogadom" benne van az hogy minden amit feltöltesz a facebookra az onnantól kezdve az övék...
    Innentől kezdve lehet véleményed, csak az senkit nem érdekel.

    Akit meg meglepett a hir hogy egy magánkézben lévő internetes oldalra felvitt adatait felhasználják saját célra, annak gratulálok :)
  • nimrod515 #10
    A budos eletbe nem ertettem, hogy mire valo (mi ertelme)van a faszbuk meg a ziwiw oldalaknak.
  • Vadbarom #9
    Nincs menekvés kedveskéim!
    Akit egyszer elkapott a gépszíj....
    Ha törlöd, mégis ők tovább tárolják, akkor bizonyára azért, mert úgy gondolják, hogy "jó lesz ez még valamire!" Az ok lehet a tenorizmus elleni harctól kezdve bármi
  • Blacktom #8
    Hát a #7-es hozzászólást tudnám idézni:D
    Ha valakinek örömet okoz, hogy letölti a képem, egészségére, olyan képet úgyse teszek fel amit nem akarok.
    Itt inkább a sokmillió adatról, képről, üzenetről van szó, elég nagy felelősség van a dologban.
  • culas25hc #7
    Hát én nem készülök sem terrorista merényletre, sem az orosz elnöki poszta, szóval leszarom, hogy mit tárolnak rólam, ha valakinek jó, hogy tudja kik a facebook ismerőseim, akkor legyen jó neki...
    Amiről meg nem akarom, hogy a publikum tudomást szerezzen, azt meg semmiféle portálon nem teszem közzé.
  • andersh #6
    ha nem a facebook, de valaki más tuti lementette már a képet, úgyhogy nemtökmind1??
  • Blacktom #5
    jó az:)
    igen -> is ; nem -> sem
    am meg ilyen ez, csak ne élegessenek vele vissza
    egy-egy felhasználóval nemnagyon fognak, inkább az infók összességével - mint a google
  • Tetsuo #4
    Inkabb "az azert a google-re sem" v "ez azert a google-re is". :)
  • Cat #3
    Ha nem mutatják meg senkinek, és nem használják fel sehol, akkor nem veszíthetnek egy ilyen perben.