Molnár András

Microsoft - Murdoch szövetség a Google ellen

A Microsoft tárgyalásokat folytat a News Corp-pal egy tervről, mely szerint a médiacég pénzt kap a szoftvercégtől ha az a híroldalairól kitiltja a Google-t, ezzel megtéve az első lépést a keresőoldalak háborúja felé.

A megállapodást a News Corp (mely a Wall Street Journal-tól kezdve egészen a The Sun-ig mindenféle hírlapok tulajdonosa) kezdeményezte, állítja egy, az ügyben érintett illető, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a tárgyalások még nagyon kezdeti fázisban vannak. Ennek ellenére a Financial Times megtudta, hogy a Microsoft több nagy online kiadót is megkeresett, hogy meggyőzze azokat, távolíttassák el oldalaikat a Google-ből. A News Corp és a Microsoft nem kommentálták a hírt.

Egy, a Microsoft által megkeresett weboldal szerkesztője kiemelte, hogy az ötlet, ha megvalósul "hatalmasra növeli a tartalom értékét, ha a keresőmotorok fizetnek azért, hogy velük indexeljünk". A Microsoft érdeklődését a Google elleni direkt támadásként lehet értelmezni, ugyanis hatalmas nyomást helyezne a keresőóriásra, hogy az is fizessen a tartalomért. "Ez az egész arról szól, hogy a Microsoft a Google határait sérti", mondta az ügyben érintett szerkesztő.

Ennek ellenére, a legnagyobb nyertese a küzdelemnek a média lehet, mely még mindig nem alakított ki egy megbízható online üzleti modellt, mellyel megfelelően helyettesíthetik a napilapok csökkenő példányszámát és a vele együtt zuhanó hirdetési bevételeket. A háború komoly lehet, hiszen a Google nagy-britanniai részlegének igazgatója, Matt Brittin a Society of Editors konferenciáján elmondta, hogy a Google-nek nincs szüksége hír-tartalomra, hogy fennmaradjon. "Nincs jelentős szerepe a bevétel szempontjából".

A News Corp elnöke, Rupert Murdoch nemrég azt nyilatkozta, hogy minden legális eszközzel megakadályozza, hogy a Google "ellopja a híreket", melyeket lapjai közölnek. A Microsoft mindenre elszánt, hogy megfogja a Google-t a keresőmotorok piacán, ebben pedig az öt év fejlesztés és dollár százmilliók befektetése után júniusban elindított Bing a cég legambiciózusabb törekvése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pycur #26
    Én tudom a megoldást már régen. Nem kell nézni híreket. Mert úgyse fog attól megváltozni semmi hogy ma elolvassuk hogy jajj dundika így meg úgy, vagy vhol épp felrobbantottak vmit. Engem ezek nem érdekelnek :)
    Inkább vmi mást, chat, játék, buli :)
  • mármindfoglalt #25
    Háhá :D Ha a fent említett "neves" lapok el akarják ásni magukat némi kis Microsoft pénzért cserébe, tőlem tegyék. Engem nem zavar. Biztos nagyon sokat ajánlhat nekik a Microsoft. Persze a gúgli simán megoldhatja az oldalak beindexelését, ha akarja, legfeljebb pereskedés lenne belőle, de én a gúgli helyében biztosan nem tepernék néhány öngyilkos kiadó oldalainak a "beindexelési jogáért".
  • sedward #24
    Skynet, neked valami üldözési mániád van, mondjuk a neved is erre utal. Amíg nem volt Google hirdetés, addig telenyomták az arcunkat fél képernyős flash reklámokkal és mindenfélék ugráltak a cikk fölött amíg be nem zártad. Nem beszélve arról hogy az adsense mennyire jó a hirdetőknek és a hirdetéseket kihelyezőknek is, bár ezt úgysem értheted. A google előtt a kereső programok teljes képernyőn bombáztak a tartalmaikkal, nem csupán egy kereső mező volt. A google egyszerű felhasználóknak mindent ingyen ad, ellenben az MS a mi pénzünkből hízik és ezt visszaforgatja ellenünk, nem azon dolgozik, hogy a tartalmak mindenhonnan szabadon elérhetőek legyenek. Gondolom azt hiszed, hogy becses személyed olyan értékes, annyit kaszálnak rajtad, hogy azért mert néhány hirdetést látsz egy oldalon már az tartozik neked, hogy ennyit tűrnöd kell... Ami a híroldalakat illeti ha akarják tegyék elérhetővé csak a fizetős ügyfeleknek, mert ez így simán zsarolás.
  • hol9672 #23
    Erről a fenti fejről valahogy Harpagon a fösvény jut eszembe.
  • krajcsovszkig #22
    Egyébként ez nem illegális, hogy az ms lefizet másokat hogy "b.sszanak ki" a "konkurenciájával"? (Azért az idézőjel, mert ezzel nem b.sznak ki és szerintem a gugli nem is konkurencia)
  • boomsly #21
    Vannak fizetős hírforrások, de azok azért képesek így működni, mert speciális, nem a köznek szóló anyagokkal dolgoznak. Lásd tőzsde.
    Már a televíziózás hajnalán rájött néhány okos ember, hogy hírekért pénzt kérni.... ma hír, holnap semmi (ma még inkább igaz, csak egy fél nap). Értéke?
    Murdoch keljen versenyre a köztévékkel. Én drukkolok neki!
    De miért kell ehhez a microsoft?

    Akkor már megérte! Imádok gyopárkodni
  • TreDoR #20
    Hát igen.
  • Lost Lont #19
    Igazából nem is az jutott eszembe, hanem a HTML tag: <meta name="robots" content="noindex, nofollow">, de az előbbi biztonságosabb ugyebár.
  • KillerBee #18
    "Egy hírnek értéke van, azért vki letett vmit az asztalra"

    Én a hírekben szereplő személyek helyében pénzt követelnék a fizetős oldalaktól, amiért írhatnak rólam, hiszen nélkülem nem jött volna létre a hírük. Persze nem celebecskékre meg a többi olyanra gondolok, akiknek kell az ingyen reklám, de szerintem így is lennének annyian, hogy a fizetős oldal szépen lesüllyedne a Blikk színvonalára. Avagy mit is beszélek, nem is ismerem a Blikket, soha nem olvasom, csak hallottam róla.
  • Yv@n #17
    robots.txt