Gyurkity Péter

Kínai gyártók kaphatják meg először az Intel Larrabee-t

Az Intel első embere kínai körutazásán igyekezett népszerűsíteni saját fejlesztésüket, amely jövőre jelenne meg. Az AMD eközben újabb monstrumot dob piacra, magának követelve a koronát.

Tajvani források számoltak be arról, hogy az Intel részéről maga Paul Otellini vezérigazgató érkezett Kínába, hogy ott helyi grafikuskártya-gyártókkal folytasson tárgyalásokat a készülőben lévő Larrabee esetleges alkalmazásáról. Ennek eredményeként már jövőre megjelenhetnek az első példányok, bár az még kérdés, hogy ezek mennyire lesznek versenyképesek a két nagy húzóneveivel.

Maga a hír arra utal, hogy a processzorgyártó magabiztosan tervezi a következő évi megjelenést, nem számítanak tehát jelentős csúszásra a debütálást illetően. Pontos technikai paraméterek természetesen továbbra sem elérhetők, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy több, az első vonalba tartozó gyártó igencsak szkeptikus a fejlesztéssel kapcsolatban. A hírek szerint ezen gyártók úgy vélik, hogy a vadonatúj termék első hónapjai nem lesznek teljesen problémamentesek, ami pedig a teljesítményt illeti, itt még valószínűleg évekre lesz szükség, hogy valóban versenybe szálljanak az nVidia és az AMD asztali és mobil erőgépeivel.

Az Intel a maga részéről a kínai vállalatokat győzködi saját fejlesztése előnyeiről, eközben pedig jelentős kedvezményeket kínál mind az egyéb termékekkel együtt történő, mind pedig a különálló példányok megvásárlása esetére. Ezen akciós ajánlatok esélyeiről szintén megoszlanak a vélemények, az pedig nem igazán valószínű, hogy az Intel rövid idő alatt a processzoroknál és chipkészleteknél megszokott példányszámban tudja majd értékesíteni a Larrabee család tagjait.

Az AMD hamarosan egy újabb monstrumot mutat be, amelyről már ki is szivárogtak az első részletek. A Radeon HD 5970 kétchipes felállást takar, ezúttal az X2 jelző nélkül, brutális méretekkel és nyilván kellemes teljesítménnyel. A szoftveres meghajtó és a BIOS még nem végleges, így a megjelenésre még várni kell egy kicsit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • readswift #6
    mint irtam nem az a baj az intellel hogy nem amerikai vagy "amerikai" cég. Hanem hogy fel kéne akasztani a kilincsre, ugyanis elállja az utat, nem tudnak mások bemenni tőle az ajtón. Az igaz hogy ha fel lenne akasztva a kilincsre akkor én még rá is rugnám az ajtót dehát ez az én véleményem .
  • kvp #5
    "sosem volt amerikai cég"

    A wikipediarol:
    "Intel was founded in 1968 by Gordon E. Moore (a chemist and physicist) and Robert Noyce (a physicist and co-inventor of the integrated circuit) when they left Fairchild Semiconductor. A number of other Fairchild employees also went on to participate in other Silicon Valley companies. Intel's third employee was Andy Grove, a chemical engineer, who ran the company through much of the 1980s and the high-growth 1990s. Grove is now remembered as the company's key business and strategic leader. By the end of the 1990s, Intel was one of the largest and most successful businesses in the world."

    Aki tud angolul az lathatja, hogy alapvetoen 3 amerikai mernok alapitotta a ceget. Ez jo pelda a klasszikus amerikai uzleti szellemre. Most sem csinalnak mast, csak a globalizalt vilagban ok is globalis cegge valtak (a hires amerikai vadnyugati stilusu versenyszellemet hasznalva). Egyebkent a cikk megemliti, hogy eloszor a hazai gyartokhoz mentek a larrabee-vel, de azok elkuldtek oket. Aztan valoszinuleg a masodik korben a tajvani, japan es koerai cegekhez. Vegul mivel senki nem mer kockaztatni a larrabee-vel, ezert maradtak a kinaiak, akik az 'olcon szokat' elven barmit legyartanak. Ha tenyleg olyan jo lesz mint amilyennek az elmeletek alapjan lennie kellene, akkor mindenki ra fog ugrani, mint ahogy a netbook piac is az asus sikere utan alakult ki.
  • readswift #4
    sosem volt amerikai cég, ráadásul az a durva ahogy elosztják a pénzt amit beszednek a sok hülyétől - osztalékba megy kifelé folyamatosan.
    Közben a hülyegyerek meg ott tart hogy intel részvényt kell venni mer az a legerősebb

    Most éppen amerikai maskarában szeretnének tetszelegni hogy legyen mire fogni az alantas üzletpolitikát.
    Ha az amerikaiakban maradt bármi "amerikai" akkor fogják az intelt és rakoncátlan kisgyerek módjára a gatyájánál fogva felakasztják egy kililncsre.

    Na ilyen nem lesz.
  • Sanyix #3
    jó nemzetközi cég lett ez a zsintel. Amcsi volt, mostmár félig zs... vagyis izraeli, és a kínaiakat környékezi.
  • readswift #2
    igen, és a cim is arról szól hogy az intelnek mekkora sikere van. LOL.

    Bübüke okos, bübüke olvas a sorok közt . Jólvan bübüke.
  • torcipepe #1
    az intel szép lassan megöli az nvidia-t