HENT hírlevél

A filmek felét a feketepiacon veszik az írek

Egy közelmúltban megtartott ír hamisítás elleni konferencián elhangzottak szerint az Írországban eladott DVD filmek mintegy fele a feketepiacon talál gazdára.

Az illetékes ír hatósági szervek, valamint az Interpol részvételével megtartott hamisítás elleni konferencián elhangzottak szerint az ír piacon komoly hagyományai vannak a filmkalózkodásnak. A szakértők szerint a nyolcvanas években kialakult kalózkultúra már a VHS felvételek fénykorában is komoly problémát okozott a helyi forgalmazóknak. Azóta a kisstílű hamisítók helyét a szervezett bűnözők vették át, így a kalózkodás mára egy több millió eurós összegeket megmozgató tevékenységgé fejlődött az országban.

A konferencián felszólaló Brian Finnegan, az Irish National Federation Against Copyright Theft (INFACT) főigazgatója szerint az Írországban értékesített filmek legkevesebb 50 százaléka a feketepiacon, kalózkópiaként talál gazdára. Finnegan szerint az ír filmforgalmazók évente mintegy 80 millió eurós veszteséget könyvelhetnek el, mely összeg fele biztosan a kalózok kezébe kerül. Finnegan szerint a "hagyományok" ellenére már érezhető enyhe változás az ír lakosság attitűdjében, de még mindig nem teljesen elfogadott körükben a kalózkodás és a szervezett bűnözés összekapcsolódásának ténye.

A szakember szerint ezen információ további terjesztése rendkívül fontos, hiszen mint mondta, tapasztalataik szerint azok, akik felismerik, hogy a kalózkodás mögött bűnözők állnak, határozottabban utasítják el a feketepiacon kínált termékeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!